Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Unde s-a dus caimacul fondurilor UE? Iaşul, campion la capitolul „mari proiecte“

GALERIE
foto DAN LUCA -asfaltare pod nicolina-4767
  • foto DAN LUCA -asfaltare pod nicolina-4767
- +

Firmele şi autorităţile din Iaşi au atras o treime din fondurile disponibile pentru regiunea de Nord Est în cadrul Programului Operaţional Regional. Dacă raportăm totalul fondurilor la numărul de locuitori rezultă că pentru fiecare ieşean s-au obţinut 1.659 lei. La nivel regional, în mod surprinzător, pe locul doi se situează judeţul Botoşani cu 1.121 lei pe cap de locuitor.

„Ziarul de Iaşi“ a intrat în posesia celei mai recente liste cu proiectele din Regiunea Nord-Est aprobate pentru finanţare şi vă prezintă cine a luat caimacul banilor UE. Pe judeţe, firmele şi autorităţile din Iaşi au atras peste o treime din fondurile disponibile pentru toate cele şase judeţe din regiune în cadrul Programului Operaţional Regional. Chiar şi dacă raportăm totalul fondurilor la numărul de locuitori, rezultă că pentru fiecare ieşean s-au obţinut de la UE 1.659 lei. La nivel regional, în mod surprinzător, pe locul doi se situează judeţul Botoşani, cu 1.121 lei per locuitor.

Instituţiile publice şi întreprinderile ieşene au accesat 35% din suma totală alocată până în prezent celor şase judeţe în cadrul Programului Operaţional Regional (n.r. - REGIO). Potrivit ultimei actualizări de date publicată de Agenţia de Dezvoltare Nord-Est pe 17 iulie, în judeţul Iaşi au fost contractate prin POR 170 de proiecte cu o valoare totală de 1,2 miliarde lei, în condiţiile în care valoarea proiectelor contractate la nivelul regiunii este de 3,4 mili­arde lei.

Niciunul din celalalte judeţe ale regiunii Nord - Est nu a reuşit să atragă măcar 50% din valoarea atrasă de Iaşi, însă nu trebuie uitat faptul că judeţul Iaşi este cel mai mare, atât ca suşprafaţă, cât şi ca populaţie, din Moldova. Pe locul secund ca valoare fonduri atrase prin POR se situează Suceava cu proiecte în valoare de 522 milioane lei, urmat de Bacău cu 512,4 milioane lei, Botoşani cu 447,4 milioane lei, Neamţ cu 372 milioane lei şi Vaslui cu 351 mi­lioane lei.

Pentru a folosi aceeaşi parametri în comparaţie, „Ziarul de Iaşi“ a calculat ce valoare îi re­vine fiecărui locuitor al judeţului (n.r. - au fost folosite datele fur­nizate de Institutul Naţional de Statistică la recensământul din 2011) din suma atrasă prin intermegiul Regio. Şi la acest capitol, Iaşul este fruntaş cu o valoare de 1.659 lei pentru fiecare din cei peste 723.500 de locuitori. Faţă de precedentul clasament, podiumul noului top vine cu două mari surprize: Botoşani şi Vaslui.

Deşi se află în urma judeţelor Suceava şi Bacău ca valoare a proiectelor con­tractate, Botoşaniul s-a po­ziţionat în spatele Iaşului cu o va­loare de 1.121 lei atraşi pentru fiecare locuitor al judeţului. Totodată, codaşul clasamentului la total fonduri europene atrase prin Regio, judeţul Vaslui ocupă locul trei cu circa 935 lei/locuitor. Topul este completat de celelalte judeţe în ordinea următoare: Bacău - 878 lei/locuitor, Suceava - 850 lei/lo­cuitor şi Neamţ - 821 lei/locuitor.

Mitropolia este pe un loc frunţaş

Iaşul este campion şi la capitolul „mari proiecte“, principalele instituţii din municipiu şi judeţ contractând 10 proiecte cu o va­loare de peste 10 milioane de euro, în condiţiile în care există două judeţe din regiune care nu au niciun astfel de proiect. Primele cinci proiecte ca valoare din judeţ au ca beneficiar Primăria Municipiului Iaşi, toate fiind în curs de implementare.

În vârful topului se situează proiectul de modernizare a liniilor de tramvai în polul de creştere (87,6 milioane lei), urmat de implementarea sistemului de ma­nangeent de trafic (72 milioane lei), reabilitarea arterei sud (69,4 milioane lei), pasajul Octav Băn­cilă (69,35 milioane lei) şi axa de transport est - vest (61,7 milioane lei). Din celelalte cinci proiecte cu valoare de peste 10 milioane euro, două aparţin Consiliului Judeţean (reabilitarea DJ Iaşi - Botoşani şi Iaşi - Vaslui, ambele de 57 mi­lioane lei), unul municipiului Iaşi (dezvoltare arteră circulaţie rutieră în zona culturală, istorică şi turistică - 55 milioane lei), unul Uni­ver­sităţii Gheorghe Asachi (reabi­litare şi modernizare campus „Tudor Vladimirescu“ - 54,7 mi­lioane lei) şi unul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (valorificare turistică a ansmablului metropolitan Iaşi - 47,7 milioane lei). În afară de Iaşi, judeţele Bacău, Botoşani şi Vaslui mai au proiecte de peste 10 milioane euro.

În Bacău a fost contractat un proiect de reabilitare a unui drum judeţean de 75 km - 77,1 milioane lei şi u­nul de reabilitare a străzilor ur­bane, a trotuarelor şi iluminat în oraşul Comăneşti - 42 milioane lei, iar în Botoşani un proiect de reabilitare a spitalului judeţean de urgenţe „Mavromati“ - 48,3 mi­lioane lei. Totodată, în judeţul Vaslui sunt în curs de implementare un proiect de 56,2 mi­lioane lei (modernizare Spital de Urgenţă), unul de 50,8 milioane lei (reabilitare drum judeţean de 55km), unul de circa 50 milioane lei (reabilitare străzi în Bârlad), unul de 43,6 milioane lei (reabi­litare infrastructură în Vaslui) şi unul de 42,1 milioane lei (reamenajare spaţii publice în Huşi). În judeţul Neamţ cel mai important proiect are o valoare de 34,7 mi­lioane lei (investiţii în municipiul Piatra Neamţ), iar în Suceava cea mai mare investiţie prin POR este de 42 milioane lei (Muzeu pentru Mileniul III).

Beneficiari controversaţi

Ultimele fonduri europene au fost aduse în judeţ prin intermediul Regio de către microîntreprinderi, săptămâna trecută, când au fost semnate 18 contracte, cu o valoare de 13,2 milioane lei. La nivelul întregii regiunii s-au semnat 44 de contracte în valoare de 33 milioane lei, deşi fuseseră depuse 208 pro­iecte.

„La finalul primei perioade de programare, în contextul oportunităţilor reduse de finanţare pentru investiţiile în mediul privat, relansarea în 2014 a cererii deschise de proiecte pentru domeniul major de intervenţie 4.3. «Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor» a POR - a fost privită de mulţi întreprinzători din Regiunea Nord-Est ca o şansă reală de dezvoltare, cu o contribuţie financiară minimă. 208 microîntreprinderi din regiune au depus proiecte pentru achiziţio­na­rea de echipamente şi tehnologii noi şi pentru sisteme IT moderne, astfel încât suma alocată s-a do­vedit insuficientă pentru apetitul micilor întreprinzători“, a precizat Gabriela Bobeanu, din partea ADR Nord - Est.

Din cele 18 proiecte, nouă sunt în valoare de 888.000 lei (200.000 euro), iar una din câştigătoarele „potului“ este societatea SC 7 Est SRL, deţinută de Dumitru Vasile Pomârleanu, unchiul milionarului ieşean Bogdan Cihodaru, trimis în judecată alături de Pomârleanu într-un dosar de înşelăciune şi spălare de bani. Cu cei 200.000 euro pe care îi va primi prin POR, Pomârleanu va trebui să achiziţioneze utilaje de construcţii „pentru dezvoltarea firmei 7 Est“.

Cu o finanţare similară, firma SC Salina Iaşi SRL va înfiinţa un centru de sănătate, firma Edil Industry îşi va eficientiza activitatea, iar firma care admi­nistrează sala de fitness Oxygen va achiziţiona noi echipamente. Totodată, firma Antagos SRL va investi 848.000 în „curăţenie, sănătatea populaţiei şi protejarea mediului“, iar societatea Sgim SRL va face „performantă în domeniul construcţiilor“ cu cei 660.000 lei primiţi de la Regio.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri