Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Universităţile din Iaşi au început să dezvolte programe cu marile companii

GALERIE
studenti
  • studenti
- +

Conştiente de importanţa colaborării directe cu mediul economic, universităţile au început să dialogheze deschis şi să dezvolte diverse programe cu marile companii, astfel încât studenţii să dobândească din timpul facultăţii cunoştinţele reale şi abilităţile cerute de angajatori.

Un exemplu în acest sens este Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iaşi, una dintre cele mai importante surse de potenţiali angajaţi cu studii superioare din regiune. O cercetare realizată anul trecut de Departamentul „Servicii pentru Studenţi şi Absolvenţi” împreună cu 40 de companii din regiune, referitoare la aşteptările în privinţa absolvenţilor UAIC, a relevat faptul că mai bine de jumătate dintre acestea sunt dispuse să se implice activ în pregătirea tinerilor, un capital uman de care, în definitiv, au mare nevoie. Rezultatele studiului pot reprezenta puncte de pornire în colaborarea între mediul universitar și cel economic, cu avantaje de ambele părţi. „Cercetarea, aplicată la companii din domenii precum IT, outsourcing, bancar, comerţ, consultanţă şi servicii din Iaşi, a avut ca scop evaluarea nivelului de colaborare dintre o serie de angajatori şi UAIC, precum şi prospectarea posibilităţii de iniţiere a unor proiecte comune în vederea creşterii nivelului de angajabilitate al absolvenţilor”, se menţionează în studiu.

Întrebaţi care sunt competenţele cheie pe care se aşteaptă să le găsească la tineri, reprezentanţii companiilor au răspuns că pregătirea în domeniul digital, cunoaşterea unei limbi străine şi capacitatea de înţelegere a procesului de învăţare sunt considerate a fi deosebit de importante în vederea angajării. Mai exact, vorbirea unei limbi străine, competenţele în programare, software şi testare sunt esenţiale pentru angajatorii din domeniul Outsorcing, IT şi cel al cercetării. Şi pentru cei din servicii, sănătate, finanţe, consultanţă şi comerţ cunoştinţele de utilizare a softului sunt primordiale.

Alinierea programei de studiu la nevoile pragmatice ale actorilor de pe piaţa muncii a fost o altă temă abordată. Potrivit cercetării, companiile din IT chestionate consideră că discipline precum Java Web technologies, Oracle, SAP, Mobile development şi altele prezintă interes deosebit şi ar trebui să se regăsească în curriculum universitar. Pentru angajatorii din sfera bancară, relevante sunt discipline precum tehnici de vânzare, customer care, management de proiect, iar cele din Outsourcing pun accent, printre altele, pe limbi străine, negociere în afaceri, web development şi software specializat.

La rândul lor, marile companii au înţeles că accesul studenţilor la stagii de practică şi programe de internship poate reprezenta un avantaj în procesul de recrutare, fiind perioade în care îi pot îndruma şi forma pe tineri în vederea unei angajări ulterioare. Companiile care şi-au deschis „porţile” în acest sens sunt, cu precădere, cele din domeniul IT&Outsourcing. În condiţiile unei concurenţe din ce în ce mai crescute pe piaţa de profil, companiile investesc bani, timp şi resurse umane în atragerea şi formarea studenţilor de către specialiştii interni şi chiar au înfiinţat departamente care se ocupă de managementul talentelor. eMAG, de exemplu, care are un sediu de dezvoltare software în clădirea United Business Center 4 din Palas, a lansat recent Programul eMAG Talent Internship. Programul se adresează studenţilor şi absolvenţilor cu profil tehnic, iar internshipul va fi plătit. „După ediţia de succes de anul trecut, când am angajat mare parte din stagiarii de la București, anul acesta am deschis un program dedicat studenților și absolvenților din Iași. Suntem dornici săîmpărtășim cu cei 4 interni cunoștințele noastre și să lucrăm împreună la proiecte ce vor contribui atât la dezvoltarea comunității IT din Iași, cât și la dezvoltarea întregului business eMAG”, declară Cristina Șolea, manager de recrutare în cadrul eMAG.

O altă companie pentru care colaborarea cu mediul universitar reprezintă o prioritate este Endava, prezentă din 2010 la Palas. Pe lângă programele periodice de internship, Endava organizează sesiuni şi traininguri pentru studenţi în laboratoarele facultăţilor de profil, prin care îi aduc mai aproape pe tineri de mediul organizaţional. „Spring Breakout Session este un program nou, lansat în colaborare cu Facultatea de Informatică. Scopul este îmbunătățirea nivelului de cunoștințe al studenților informaticieni, prin livrarea unor cursuri specializate pe tehnologii. Un al doilea proiect este Java Labs, un curs din curriculum actual al Facultăţii de Informatică Iași, unde angajatii Endava au posibilitatea de a împărtăși cunoștințele lor de Java, în cadrul laboratoarelor studenților din anul doi, la care participă peste 150 de tineri. Studenţii beneficiază de experienţa tehnică a şapte traineri și de diferite exemple și situații întâlnite în timpul lucrului, pe proiectele la care lucrează în cadrul companiei. Implicarea în procesul de predare, survenită odată cu organizarea acestor laboratoare de către angajaţii Endava, a dus la un interes mai crescut în limbajul Java, în contrast cu estimările inițiale, în care rata de implicare a studenților a fost preconizată ca fiind redusă”, au declarat reprezentanţii Endava.

Exemplele în acest sens pot continua, companiile şi universităţile înţelegând că relaţia de cooperare este vitală pentru pregătirea potenţialei forţe de muncă şi pentru absorbţia rapidă a absolvenţilor pe piaţă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri