Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Unui barbat condamnat pentru viol si crima i s-a aprobat cererea de eutanasiere

GALERIE
Frank Van Den Bleeken
  • Frank Van Den Bleeken
- +

Un barbat din Belgia condamnat pentru viol si crima va fi omorat cu injectia letala saptamana aceasta, in ciuda interdictiei europene referitoare la pedeapsa cu moartea, dupa ce un tribunal i-a acordat dreptul la eutanasie.

Frank Van Den Bleeken, in varsta de 52 de ani, nu este bolanv fizic, dar sustine ca "suferinta psihologica" este de nesuportat si ca ar prefera sa moara decat sa petreaca o mare parte a vietii sale in spatele gratiilor, relateaza The Telegraph.

El spune ca nu spera sa fie vreodata eliberat din inchisoare si ca nu isi poate depasi impulsurile sexuale incontrolabile.

Cererea sa referitoare a fost acceptata de catre  Comisia Federala pentru Eutanasie din Belgia in septembrie, iar oficialii i-au oferit acum permisiunea de a fi dus la o clinica specializata. Acesta va fi omorat cu injectia letala duminica.

Belgia a legalizat eutanasia in 2002 si este una dintre cele trei tari care permit practica, alaturi de Olanda si Luxemburg. Mai multe state, inclusiv Elvetia si unele state din SUA, permit doctorilor sa asiste sinuciderea in anumite circumstante.

Dar, in Belgia a crescut numarul de cazuri de eutanasie, iar practica a fost extinsa dincolo de adultii care sufera de boli incurabile. Acum, eutanasierea poate fi folosita in cazurile de durere intensa si stres psihologic, iar in februarie 2014 aceasta practica s-a utilizat si in cazul copiilor care sufera de boli incurabile, cu acordul parintilor.

In trecut doar un singur detinut a fost eutanasiat, dar acesta suferea de o boala in faza terminala.

Van Den Bleeken a violat-o si apoi a sugrumat-o pe Christiane Remacle, o fata in varsta de 19 ani, pe 1 ianuarie 1989.

Barbatul a fost declarat nebun si nu a raspuns penal pentru fapta sa. Dupa sapte ani petrecuti in sectia de psihiatrie a unei inchisori, Bleeken a fost eliberat. In decurs de cateva saptamani dupa eliberare belgianul a atacat inca 3 victime, cu varste de 11, 17, respectiv 29 de ani.

Dupa incidente, Bleeken a fost retinut pe termen nelimitat si a iesit din inchisoare o singura data, la inmormantarea mamei sale.

Van Den Bleeken a aplicat pentru eutanasiere pentru prima oara in 2011, precizand ca nu a primit terapie de specialitate. Ulterior, in Belgia s-a deschis un centru specializat, dar Bleeken a reaplicat oricum.

Copil venit dintr-un mediu sarac, Van Den Bleeken a avut o copilarie tulburata, fiind la randul sau violat la varsta de 15 ani. Barbatul a fost condamnat pentru infractiuni sexuale prima oara la varsta de 21 de ani.

"Daca oamenii comit o crima sexuala, ar trebui sa fie ajutati sa ii faca fata. Inchiderea lor nu ajuta pe nimeni - nici pe individ, nici societatea, nici pe victime", a spus Van Den Bleeken intr-un documentar televizat.

"Sunt o fiinta umana si indiferent de ceea ce am facut, raman o fiinta umana. Deci, da, eutanasiati-ma", a adaugat acesta.

Decizia de a-i indeplini dorinta a fost atacata de familia victimei. Surorile Christianei Remacle au precizat ca isi doresc ca barbatul "sa se stinga in inchisoare" mai degraba decat sa ii fie permisa o eliberare rapida.

"Comisii, doctori si experti au petrecut mult timp luand in considerare suisurile si coborasurile vietii ucigasului surorii noastre. In toti acesti ani, nicio comisie nu ne-a intrebat pe noi sau pe parintii nostri cum ne simtim", a declarat una dintre surorile victimei pentru o publicatie olandeza.

"Niciun doctor si niciun expert nu a venit sa ne intrebe cum ne simtim. Si apoi il auzim pe avocatul lui spunand la radio ca lui i-a fost greu dupa ce a fost abandonat in puscarie", a adaugat aceasta.

In 2013, anul in care au fost publicate ultimele rapoarte oficiale, numarul cazurilor de eutanasiere din Belgia a crescut la 1807, cu 27% mai mult decat in anul precedent.

Mai mult de o treime din cazuri au fost inregistrate in randul persoanelor cu varsta sub 60 de ani si desi marea majoritate a persoanelor eutanasiate erau bolnave in faza terminala, 67 din cazurile de anul trecut au fost acceptate pe baza psihologica, inclusiv dementa si psihoza. (Hotnews.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri