Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Unul din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator

GALERIE
spate
  • spate
- +

Unul din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator. Peste 3% din populaţia adultă este afectată de acest tip de durere, iar cei mai predispuşi sunt bărbaţii. În cadrul celei de-a doua ediţii a campaniei „Nu-ţi întoarce spatele!”, dedicate luptei împotriva durerilor de spate de tip inflamator, Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie vor organiza o caravană de informare care va vizita şase puncte centrale din Bucureşti.

Medicii specialişti atenţionează asupra faptului că, în cazul acestei afecţiuni, durata de timp în care se stabileşte diagnosticul corect poate ajunge şi la 10 ani, ceea ce duce la agravarea bolii. De aceea, iniţiatorii campaniei îşi propun să contribuie la reducerea timpului de diagnostic şi la creşterea ratei de prezentare la medicul de familie şi medicul specialist reumatolog pentru a investiga simptomele specifice durerii de spate de tip inflamator.

„Bolile care cauzează durere de spate inflamatorie pot afecta în mod serios viaţa pacienţilor, astfel încât diagnosticul precoce şi aplicarea unui tratament adecvat sunt necesare pentru prevenirea sau reducerea deficitului funcţional şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor afectaţi. De aceea, prin această campanie, îndemnăm cât mai multe persoane să intre pe website (durereadespate.ro) sau pe pagina de Facebook şi să parcurgă testul online de auto-evaluare (VEDEȚI AICI) pentru a vedea în ce măsură există posibilitatea să sufere de durere de spate de tip inflamator”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog, preşedinte al Ligii Române Contra Reumatismului.

Durerile de spate mecanice pot fi confundate cu cele inflamatorii

Chiar dacă par asemănătoare, durerile de spate diferă în funcţie de cauzele care le provoacă. Cauzele pot fi de natură mecanică, inflamatorie, infecţioasă sau pot avea drept sursă bolile de rinichi sau gastrointestinale, inclusiv tumorile. Cele mai comune dureri de spate, cele mecanice, apar în urma suprasolicitării spatelui prin ridicarea de greutăţi prea mari, efort prelungit sau a loviturilor din timpul practicării sportului. Durerile de spate de tip inflamator pot fi, însă, rezultatul unei afecţiuni autoimune, de aceea este foarte important ca ele să fie descoperite cât mai devreme. Astfel de exemple de afecţiuni autoimune sunt spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică şi artrita reactivă.

Durerile inflamatorii de spate debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani.

Principalele caracteristici sunt:

• Apariţia progresivă a durerii.

• Durerea se atenuează odată cu mişcarea şi nu se ameliorează la repaus.

• Durerea apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii, şi trezeşte bolnavul din somn.

• Durerea se însoţeşte de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute.

Diagnostic şi tratament sub supraveghere medicală

Atât durerea de spate de tip mecanic, cât şi cea inflamatorie, pot limita activităţile de zi cu zi şi pot afecta calitatea vieţii. Având în vedere faptul că ambele tipuri de dureri (mecanice şi inflamatorii) pot avea simptome similare, medicii subliniază faptul că este dificil de stabilit un diagnostic corect în lipsa unui consult medical de specialitate.

„În cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce şi iniţierea unui tratament corespunzător sunt esenţiale pentru evoluţia ulterioară a bolii şi pentru creşterea calităţii vieţii pacientului. De asemenea, fiind o boală cronică, cu potenţial invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evoluţiei şi aderenţei la tratament şi o comunicare foarte bună medic-pacient”, declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Preşedinte al Societăţii Române de Reumatologie.

Csid.ro, durereadespate.ro, Facebook

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri