Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

UPDATE A murit Szobi Cseh. Marii actori plâng şi vorbesc cu drag despre el

GALERIE
sobi
  • sobi
- +

Celebrul cascador Szobi Cseh a murit azi dimineaţă, după o suferinţă de nedescris.

UPDATE

Florin Piersic: Eu nu pot să duc sicriul lui Szobi pe umeri. Nu o să rezist la asta

Florin Piersic a izbucnit în plâns în momentul în care a aflat că bunul lui prieten Szobi Cseh a încetat din viaţă, astăzi.

Aflat în vacanţă, la sute de kilometri distanţă de România, Piersic nu şi-a putut stăpâni lacrimile când a auzit că celebrul cascador a murit. Cei doi erau foarte buni prieteni, iar Piersic vorbeşte despre el cu durere în suflet.

"Sunt departe, am plecat în vacanţă. Am vorbit cu el acum 10 zile şi îmi spunea "Stai liniştit, Florine dragă, că o să fie totul bine". Îmi tremură mâna în care ţin telefonul. Când am aflat, la sute de kilometri de România unde mă aflu acum... nu puteam afla o veste mai tristă, mai tragică. Era ca un frate pentru mine. Tot ce-l durea, ce simţea, îmi spunea prima dată mie. Am avut o legătură frăţească extraordinară. Era cu un suflet şi cu o generozitate pe care rar am întâlnit-o la cineva, Îmi vine să plâng, nu îmi vine să cred. Eram atât de apropiaţi... Mi-e greu să vorbesc, pentru că îmi vine să plâng. Nu îmi vine să cred că nu o să-l mai văd pe Szobi. Fără el, eu nu puteam să filmez. Nu mai am chef de nimic ştiind că nu mă mai întâlnesc cu Szobi. Vacanţa mea s-a stricat. Era mare sufletist. Pentru mine, el a fost fratele meu, şi o să spun asta până la sfârşitul vieţii. Încă nu realizez că el nu o să mai fie. Eu nu pot să duc sicriul lui Szobi pe umeri. Nu o să rezist la asta", a declarat actorul.

UPDATE

Stere Gulea: Szobi Cseh şi-a iubit meseria cât se poate de clar; era o persoană înzestrată

Regizorul Stere Gulea a declarat că Szobi Cseh, care a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 71 de ani, şi-a iubit meseria "cât se poate de clar", afirmând că era o persoană "foarte înzestrată, cu iuţeală în gândire şi gesturi".

"Era un om plin de solicitudine şi îşi iubea meseria cât se poate de clar. Era foarte înzestrat. Avea iuţeală atât fizică şi în gesturi, cât şi în gândire. Era clar omul care reprezenta cascadoria în România în acea perioadă. Colaborai cu el foarte uşor, era manierat, civilizat, ponderat, un om cu care puteai foarte bine să colaborezi", a spus Stere Gulea.

UPDATE

Alexandru Arşinel: Szobi Cseh a fost un camarad, un prieten cum rar mi-a fost dat să întâlnesc

Actorul Alexandru Arşinel a declarat că este regretabil că Szobi Cseh a murit în suferinţă, precizând că acesta a fost un prieten cum rar i-a fost dat să întâlnească în viaţă.

"Este regretabil pentru că a murit în suferinţă un mare artist, un camarad extraordinar, profesor universitar, un om care avea grijă de copiii străzii", a spus Alexandru Arşinel.

El a precizat că nu va uita niciodată "comandamentul" pe care Szobi Cseh l-a făcut după cutremurul din 1977, unde, alături de alţi colegi cascadori, încerca să salveze oameni din blocurile afectate.

"Un camarad, un prieten cum rar mi-a fost dat să întâlnesc în viaţă. Regret din tot sufletul şi transmit condoleanţe familiei", a mai spus Alexandru Arşinel.

UPDATE

Vladimir Găitan: Lui Szobi Cseh îi datorez viaţa; m-a onorat cu prietenia lui

Actorul Vladimir Găitan a declarat că lui Szobi Cseh, care a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 71 de ani, îi datorează viaţa, afirmând că acesta i-a fost aproape şi l-a onorat cu prietenia lui.

"Era recunoscut pentru filmele lui foarte spectaculoase şi toate aveau un preţ, iar preţul acesta era întotdeauna la limita supravieţuirii. Explozii, cai sălbatici, galopuri prin locuri în care doar Dumnezeu te mai putea salva, dacă nu te ţineai bine de cal", a spus Vladimir Găitan.

De asemenea, Vladimir Găitan a declarat că lucrează la o carte de memorii şi unul dintre capitolele acesteia îi va fi dedicat lui Szobi Cseh. "Ca să vedeţi cum este viaţa. Astăzi am ajuns la capitolul intitulat «Întâmplări periculoase». Dimineaţă. Şi l-am început cu Szobi Cseh şi, la câteva minute, televizorul mergând a început... Este evident că acest capitol o să-l închin acestui om, căruia eu, personal, îi datorez foarte multe. Şi din succesele noastre, ei îşi riscau viaţa pentru noi, aceşti cascadori minunaţi, iar Szobi în mod special m-a onorat şi cu prietenia lui şi mi-a fost aproape. Îi datorez enorm de mult", a mai spus acesta.

Totodată, Găitan a declarat că, pentru omul "mândru" care a fost Szobi, consideră că "este mai bine aşa". "El acolo sus va fi mai împăcat şi nu se va mai chinui, pentru că se chinuia îngrozitor şi era atât de umilitor şi este atât de umilitor să fii bolnav în ţara asta. Este cumplit. Decât să suferi în această ţară, mai bine te duci repede şi scapi de toată umilinţa", a mai spus actorul Vladimir Găitan.

"Sunt lucruri pe care le datorez prezenţei ca un înger păzitor a lui Szobi, care era maestru de lupte şi pe care îl ascultam şi cu care făceam scenele de lupte şi el încerca pe cât putea să ne protejeze", a mai spus acesta.

UPDATE

Ion Caramitru a aflat de la ziarişti despre decesul lui Szobi Cseh: A fost un pionier al cascadoriei

Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, actorul Ion Caramitru, a aflat despre decesul lui Szobi Cseh de la ziarişti, în timp ce inspecta şantierul teatrului cu premierul Ponta, el spunând că Szobi Cseh a fost un pionier al cascadoriei, cel care a înfiinţat, de fapt, şcoala românească de cascadorie.

"A fost un pionier al cascadoriei, a fost cel care a înfiinţat şcoala de cascadorie, de fapt, şi a şi jucat roluri în filme în care cascada era una din părţile lui forte. Îmi pare foarte rău! Dumnezeu să-l ierte!", a spus Caramitru.

Acesta a aflat despre decesul actorului de la jurnalişti, în timp ce inspecta şantierul de modernizare a teatrului cu premierul Victor Ponta.

"Am lucrat mai puţin cu el, un singur film am făcut. El a lucrat mai mult cu Sergiu Nicolaescu. Îmi pare foarte rău! Nu ştiam, mi-aţi dat o veste... Ştiam că e bolnav, ştiam că are probleme", a mai spus Ion Caramitru.

UPDATE

Ion Besoiu: Szobi Cseh a făcut din cascadorie o adevărată artă

Actorul Ion Besoiu a declarat că l-a respectat foarte mult pe Szobi Cseh, care a făcut din cascadorie o adevărată artă.

"Am lucrat cu el, l-am respectat foarte mult. A fost un artist adevărat, un camarad desăvârşit. Calcula totul exact. A făcut din profesia asta o adevărată artă", a spus Ion Besoiu.

UPDATE

Dorel Vişan: L-am cunoscut pe Szobi Cseh ca pe un vârf al cinematografiei româneşti

Actorul Dorel Vişan a declarat că l-a cunoscut pe Szobi Cseh - care a murit în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 71 de ani - ca pe un "vârf al cinematografiei româneşti" şi crede despre acesta că a "fost şi va rămâne unic".

"L-am cunoscut pe Szobi Cseh ca pe un om deosebit, ca pe un vârf al cinematografiei româneşti. Ceea ce a făcut el în cinematografia românească a fost un dar pentru îmbogăţirea modalităţilor de expresie a artiştilor şi pentru îmbunătăţirea forţei mesajului pe care îl transmiteau filmele româneşti atunci, într-o cinematografie care, din păcate, a murit. Doar nişte zvârcoliri mai facem în zilele noastre, nici nu mai are cine să le facă", a declarat Dorel Vişan.

De asemenea, actorul a spus că "Szobi Cseh a fost un om special, cu o mare putere de pregătire fizică şi psihică, pentru că ceea ce făcea el şi ceea ce îi învăţa el pe ceilalţi depindea nu numai de puterea muşchilor, dar şi de puterea gândului".

"Eu l-am întâlnit după ce el ştia de boala lui, acum vreo doi ani cred, şi mi-a zis că e suspect de nişte necazuri: «toată viaţa mea am luptat împotriva răului şi împotriva pericolului, voi lupta şi acum», dar se pare că e greu şi nu greu, ci aproape imposibil să lupţi împotriva legilor naturii", a completat actorul.

"Din păcate, el şi exemplul lui de viaţă şi de muncă, pe care ar fi trebui să-l urmeze tinerii mai departe, nu s-a mai dus mai departe. Szobi Cseh a demonstrat ce este în spatele artistului, în spatele strădaniilor şi a muncii lui pe care nu o cunoaşte spectatorul, dar pe care o simte şi care-l influenţează. Asta a fost mare lui calitate. A fost unic şi rămâne unic", a declarat Dorel Vişan.

UPDATE

Vasile Calofir: Szobi Cseh ne spunea că un actor trebuie să fie într-un echilibru perfect

Actorul Vasile Calofir, căruia Szobi Cseh i-a fost profesor, a declarat că acesta le spunea mereu la cursuri că un artist trebuie să fie mereu într-un echilibru perfect.

"Mi-a fost profesor de cascadorie. Cred că era profesorul la ale cărui cursuri prezenţa era maximă. Asta şi pentru că se întâmplau şi lecţii de viaţă la cursurile lui, lecţii cu foarte multă psihologie. Ne spunea că un actor trebuie să fie într-un echilibru perfect", a spus Vasile Calofir.

UPDATE

Mircea Albulescu: Szobi Cseh a făcut cu o pricepere extraordinară să nu se vadă stângăciile noastre

Mircea Albulescu a declarat că Szobi Cseh a reuşit, cu "o pricepere extraordinară", să facă în aşa fel încât stângăciile fireşti ale actorilor "să nu se vadă, să nu se cunoască".

"Am lucrat cu el la toate filmele unde era mişcare, unde era ceva de alergat. O cascadorie era la jumătate făcută de mine, restul era făcut de el", a declarat Mircea Albulescu.

"Un coleg al nostru care, de atâţia şi atâţia ani de zile, cu o pricepere extraordinară, a reuşit să facă ca stângăciile noastre fireşti să nu se vadă, să nu se cunoască", a mai spus actorul Mircea Albulescu.

UPDATE

A aflat că suferea de cancer când făcea antrenamente la sala unde avea grijă de copiii străzii. A căzut şi şi-a fracturat câteva coaste. La spital, medicii i-au dat groaznicul diagnostic. "Am mielom multiplu, iar atunci doctorii mi-au spus că boala începuse să-mi atace rinichii şi ficatul. La un moment dat, coastele mele arătau ca o lamă de ferăstrău, cancerul mi le mânca", ne-a spus Szobi Cseh, cunoscut românilor ca "Buză de Iepure", personajul din filmele cu Mărgelatu, care în 6 luni ajunsese de la 102 kilograme, la 80.

Szabolcs Cseh, cunoscut şi ca Szobi Cseh (n. 11 decembrie 1942, Miercurea Ciuc) este un cascador şi actor român de etnie maghiară. Szabolcs Cseh este autorul a numeroase invenţii care au dus la dezvoltarea tehnicii şi metodologiilor din domeniul cascadoriei, nu doar în România, ci la nivel internaţional.

Recunoaştere internaţională pentru contribuţiile artistice ale lui Szabi Cseh: 1973 - Festival Paris - cea mai bună mişcare scenică străină - piesa "Viziuni flamande" 1974 - Festival Berlin - cele mai valoroase lupte, filmul "Tekumsekh" 1974 - Festival Viena - locul I, piesa "Stan Păţitul" 1985 - Festivalul de film "Sommerfilmtage" ("Zilele de vară ale filmului") de la Berlin - cel mai bun regizor de acţiune; în acelaşi an, desemnat cel mai bun cascador din Europa conform sondajului realizat de revista vest-germană "Bunte Illustrierte".

Recunoaştere naţională: 1984 - revista "Săptămâna culturală a capitalei", premiul pentru cel mai spectaculos actor şi personaj, Buză de iepure din serialul "Mărgelatu" 1986 - revista "Săptămâna", premiul pentru întreaga activitate 1994 - revista "România Mare", premiu pentru contribuţie la dezvoltarea cinematografiei române 1996 - revista "România Mare", premiu pentru întreaga activitate 2000 - UARF, diploma şi medalia de argint, 400 de ani de la Unire şi 30 de ani de la producţia filmului "Mihai Viteazul" 2002 - Ministerul Educaţiei şi Cercetării, diploma şi medalia de onoare cu prilejul aniversării a 80 de ani de activitate a ANEFS, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea învăţământului, educaţiei fizice şi sportului în România 2002 - UARF, placheta de aur pentru întreaga activitate de regizor de lupte 2006 - UARF, medalia aniversară - 40 de ani de la realizarea filmului istoric Dacii.

libertatea.ro

UPDATE

Era un optimist incurabil şi spera să învingă cât mai repede boala. "Buză de iepure" suferea de cancer osos, iar ultimii ani din viaţă au fost pentru el un adevărat chin.

Se deplasa cu greu, iar gândul că a ajuns în cârje îl demoraliza complet dar, cu toate acestea, avea speranţe că se va vindeca. Szobi vorbea despre boala lui ca despre "o gripă" şi refuza să dea prea multe detalii despre suferinţa lui.

Celebrul cascador i-a avut mereu alături de cei doi fii şi pe soţia lui. Aceştia l-au încurajat mereu şi l-au făcut să suporte mai uşor boala, Szobi declarând, în repetat rânduri, că fără ajutorul lor nu ar fi reuşit să suporte boala.

click.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri