Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

UPDATE: Bărbat ucis pe drum de un roi de albine. S-a încăpăţânat să-şi salveze propriul animal

GALERIE
roi-de-albine
  • roi-de-albine
- +

Tragedia s-a petrecut între Movileni şi Heleşteni, iar drumul trecea printr-un lan de floarea-soarelui, în care se aflau în jur de 50 de stupi. Albinele au atacat calul de la căruţă. Bărbatul a vrut să-l salveze, dar încercarea i-a fost fatală. Fratele şi mama au scăpat fugind.

Un roi de albine a omorât un bărbat care ar fi încercat să-şi apere calul de insectele violente. Vasile N., un bărbat de 40 de ani, din Heleşteni, a murit în cursul după-amiezii de ieri după ce sute de albine l-au atacat şi l-au înţepat. Bărbatul a intrat în şoc anafilactic şi a murit în câteva minute, în timp ce alte rude care se aflau cu el au reuşit să scape de furia insectelor fugind. Apelul la 112 s-a înregistrat luni, în jurul orei 18.00, reprezentanţii SMURD care se aflau în acel moment la coordonarea intervenţiilor pre-spital precizând că au trimis la locul solicitării un echipaj cu medic al SAJ Iaşi, substaţia Paşcani. „La Movileni-Paşcani s-a trimis echipajul de tip C2 la o solicitare unde un domn de 40 de ani a fost găsit mort, iar fratele lui în vârstă de 49 de ani urmează a fi evaluat de doctor. Bărbatul decedat prezintă sute de plăgi înţepate“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, imediat după apelul la 112. Medicul a mai subliniat că, în paralel cu intervenţia medicală, se caută apicultorul care deţinea insectele pentru calmarea acestora. 

Potrivit doctorului care a intervenit la caz, incidentul s-a petrecut pe un drum sătesc, între Movileni şi Heleşteni, în timp ce bărbatul se deplasa cu o căruţă alături de alţi membri ai familiei. Oamenii au fost atacaţi de albine în dreptul unui lan de floarea-soarelui care găzduia aproximativ 50 de stupi. „Solicitarea a fost pentru şoc anafilactic. Am ajuns cât s-a putut de repede, dar din păcate acolo am găsit o persoană decedată, cu aproximativ 500-600 de înţepături de albine. A fost o intervenţie mai dificilă pentru că albinele încă roiau pe acolo şi îmi era teamă să nu ne înţepe şi pe noi. Se putea întâmpla şi la noi un şoc anafilactic“, a subliniat dr. Adrian Pasat, medic specialist în medicina de urgenţă. Potrivit doctorului, victima ar fi încercat, înainte să-şi piardă viaţa, să dezlege calul înhămat la căruţă, atacat la rândul său de insecte. În căruţă se mai aflau încă doi adulţi, fratele şi mama bărbatului decedat, care au scăpat cu viaţă după ce au fugit din calea albinelor. Cei doi adulţi nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cazul de la Movileni a ajuns în atenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean, care a fost sesizat cu privire la evenimentul de aseară. Poliţiştii au deschis un dosar penal de ucidere din culpă, urmând ca, în funcţie de rezultate, să se stabilească dacă proprietarul stupilor va fi sau nu tras la răspundere. „Avem o sesizare din partea fratelui cu care victima se afla în căruţă. Cei doi bărbaţi şi mama lor circulau cu o căruţă pe un drum agricol când s-a petrecut evenimentul. În cauză s-a dispus necropsia, şi cercetările continuă“, a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ. Cazurile de şoc anafilactic sunt cunoscute în medicină ca fiind urgenţe de gradul 0 în care intervenţia medicală trebuie să fie extrem de rapidă. 

Şocul anafilactic apare atunci când, de exemplu, un pacient a fost înţepat de o albină. Veninul insectei pătrunde în corp, apar anticorpii care realizează o primă imunizare, însă când acel pacient este înţepat a doua oară, reacţia organismului este mult mai puternică. „Dacă cea de-a doua înţepătură este la nivelul feţei sau al căilor aeriene, limba pacientului se umflă, el nu mai poate respira şi atunci inima încetează să mai bată“, a explicat dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Compania Kosarom face precizări cu privire la speculațiile apărute în presă referitoare la un teren care ar aparține companiei și pe care s-ar fi aflat stupii:

„Ca urmare a articolelor aparute in presa cu privire la incidentele din satul Movileni, departamentul juridic al Grupului de firme Kosarom doreste sa faca urmatoarele precizari: Grupul de firme Kosarom, din care fac parte societatile Industrializarea Carnii Kosarom, Suinprod si Avi-Top, nu detine suprafete de teren agricol nici in proprietate nici in folosinta. Prin urmare, nici terenul si nici stupii de albine la care se face referire in articolele din presa nu sunt in proprietatea sau posesia Grupului de firme Kosarom“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri