Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

UPDATE Firul tragediei din Retezat. Ce l-a împins pe lectorul de la Geografie în prăpastie

GALERIE
Iulian Catalin Stanga
  • Iulian Catalin Stanga
- +

Iulian Cătălin Stângă a alunecat într-o prăpastie în Munţii Retezat, la peste 2.000 de metri altitudine. Un student care se afla în grupul coordonat de Stângă a solicitat ajutorul salvamontiştilor.

 

UPDATE ORA 11:50

Căutările pentru trupul lectorului Iulian Cătălin Stângă au durat zece ore, conform reprezentanților echipei de salvamontiști și jandarmi care l-a localizat într-un final. Aceștia susțin că aceste căutări au fost îngreunate și de faptul că traseul pe care se pornise lectorul era unul dificil, alunecos din cauza ploilor care căzuseră în ultimele zile.

„Traseul era dificil și a plouat destul de mult, nu erau condiții bune de drumeție. Acesta era plecat împreună cu studenții pe vârful Judele, la o altitudine de peste 2.000 de metri și mergea pe o porțiune îngustă de drum, unde era alunecos din cauza precipitațiilor. A căzut într-o râpă de aproximativ 100 de metri“, a declarat pentru Ziarul de Iași sublocotenent Lucian Stoichițoiu, de la Inspectoratul de Jandarmi Județean „Decebal“ din Hunedoara.

Conform mărturiilor studenților și ale salvamontiștilor, profesorul avea un rucsac voluminos și greu în spate, care, atunci când s-a dezechilibrat pe poteca îngustă, l-a împiedicat să se redreseze. Apelul la 112 a fost efectuat la ora 15:45, iar trupul profesorului a fost coborât de la munte la ora 2 dimineaţa.

În această dimineață, la ora 09.00, două microbuze au plecat către Poiana Pelegii, cel mai înalt punct care poate fi accesat cu mașina, pentru a-i coborî pe studenți de pe munte. Aceștia erau cazați în zona Lacului Bucura și vor ajunge la poalele muntelui undeva în jurul orei 14.00.

TEXT apărut în paginile cotidianului Ziarul de Iaşi, 6 august 2014

Iulian Cătălin Stângă, lector universitar la Facultatea de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, a murit ieri în timpul unei expediţii în Munţii Retezat. Cadrul didactic în vârstă de 35 de ani s-a stins din viaţă în urma unui accident petrecut într-o zonă greu accesibilă, în apropierea Vârfului Judele, la peste 2.000 de metri altitudine.

Din primele informaţii, se pare că profesorul care însoţea un grup de studenţi într-o expediţie montană a alunecat şi a căzut într-o prăpastie. Unul dintre studenţii care se aflau în grupul coordonat de profesorul Iulian Cătălin Stângă a solicitat ajutorul salvamontiştilor şi al jandarmilor montani. „Victima este un profesor universitar care îşi însoţea studenţii într-o expediţie. A murit în zona Vârfului Judele, iar din informaţiile pe care le avem, tragedia a fost cauzată de faptul că profesorul a alunecat într-o râpă“, a declarat, potrivit Mediafax, sublocotenentul Lucian Stoichiţiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al judeţului Hunedoara.

Iulian Cătălin Stângă a fost director al unui contract de cercetare şi colaborator în alte opt. Acestea vizau evaluarea riscurilor naturale şi a vulnerabilităţilor teritoriului, analiza patrimoniului pedologic al Carpaţilor Orientali, estimarea ritmului de ravenare în Podişul Moldovei, impactul lacurilor de acumulare asupra mediului sau riscurile hidro-climatice şi pedo-geomorfice în bazinul Bârladului.

Conducerea facultăţii va dispune azi organizarea unui comandament pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate. „Colegul nostru nu se afla la prima excursie pe munte. Toate cadrele noastre didactice fac astfel de excursii în permanenţă. Nu ştiu încă ce s-a întâmplat, vom face mâine (nr. - azi) dimineaţă un comandament pentru a afla mai multe infomaţii. Profesorul Iulian Cătălin Stângă a fost un coleg admirabil, pe care te puteai baza. S-a implicat în tot felul de activităţi în cadrul facultăţii şi a fost unul dintre cei care au ridicat analele facultăţii la nivelul la care se află astăzi“, a spus prof. univ. dr. Corneliu Iaţu, decanul Facultăţii de Geografie şi Geologie.

Trupul neînsufleţit al profesorului a fost găsit după câteva ore de căutări şi depus la morga Spitalului din Haţeg.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri