Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

UPDATE Nichita - un interviu incendiar despre DNA, bătălii, afaceri și viața privată

GALERIE
Gheorghe Nichita, primarul Iasului
  • Gheorghe Nichita, primarul Iasului
- +

Primarul Iaşului ne-a acordat în exclusivitate un interviu care va stârni multe reacţii. Mai vrea sa fie guvernator al Moldovei, cine i-ar putea lua locul la Primărie şi pe cine ar prefera? Ce crede despre Cristian Adomniţei, cel “care se macină ca să fie primar al oraşului”, care “face festivaluri în municipiu în loc să dea bani la primari”, cu care nu se înţelege deloc şi nu vede posibilă o continuare a USL local? Care este starea şantierelor locale şi când se va circula prin pasajul de la Fundaţie? Ce oameni a dus la Bucureşti, care este influenţa sa la nivel central şi ce comparaţie face cu “miniştrii liberali arestaţi”? Pe cine vizează DNA la Primărie? Cum este viaţa sa după divorţ și cum încearcă să contracareze zvonurile?

Credeţi că Victor Ponta trebuie să fie candidatul PSD la prezidenţiale? Vedeţi posibilă o altă candidatură?
Atunci când iau decizii politice, întâi mă uit la ceea ce spun oamenii. Principiul meu este următorul şi îmi conduc partidul la Iaşi în acest mod de când sunt preşedinte. Am avut succes tot timpul pentru că am încercat să merg pe ce vor oamenii la momentul la care fac acel sondaj. Cred că atunci când oamenii te creditează cu intenţia de vot, înseamnă că partidul trebuie să ţină cont de lucrul acesta. La noi problema nu este dacă Victor Ponta este candidat la preşedinţie din partea PSD; este clar în clipa de faţă că el stă cel mai bine în sondaje din partea PSD. Doi, este o cutumă în partid: preşedintele partidului îşi asumă funcţia cea mai importantă, preşedinte sau prim-ministru. Din aceste considerente, sigur că Victor Ponta este oricând un prezidenţiabil. Problema este că noi avem un protocol şi un proiect pe care românii îl doresc, cel legat de USL, în care am dorit de la bun început să avem o alianţă mai mare, să putem conduce România şi să putem face schimbările importante în administraţia centrală şi locală, în care să statuăm printr-o modificare de Constituţie rolul fiecărei instituţii: Preşedinţia, Guvernul, Parlamentul, Curtea Constituţională. Lucrul acesta se face numai dacă ai o stabilitate politică şi o majoritate foarte importantă. Deci, eu cred că Victor Ponta astăzi încearcă să creeze un proiect USL care să continue, sigur, fără, Crin Antonescu.

Mai este regionalizarea un subiect de actualitate? Mai vizaţi postul de guvernator?
Regionalizarea era un proiect pe care eu îl susţin în continuare şi cred în el dintr-un singur motiv: funcţionează în Europa. Şi dacă Polonia reuşeşte să aibă o performanţă economică foarte mare şi asta deoarece a făcut regiunile, cu dificultăţile pe care le întâmpinăm noi astăzi, cu inerţiile pe care le avem noi în România astăzi, şi vedem că acest model funcţionează, de ce să nu încercăm şi noi. Sunt un susţinător. Dau tot timpul exemplu agriculturii. Dacă noi am putea să dezvoltăm agricultura în zona Moldovei, am reuşi să recuperăm foarte mult din decalajul economic.
Vor  trece alegerile prezidenţiale. Dacă Ponta şi PSD şi eventual USL, dacă se reface, câştigă la prezidenţiale şi guvernarea şi continuăm acest proiect, probabil că ceea ce am promis românilor vom face. Dacă regiunile vor lua fiinţă, este posibil să mă intereseze ca viitor politic. Dar astăzi şi mâine mă interesează foarte mult Primăria Municipiului.

Cine i-ar putea lua locul?

În ce funcţie vă vedeţi peste 5 ani? Care ar fi numele eventualului înlocuitor la Primărie?
Eu cred că important pentru mine astăzi este ceea ce fac. Când am avut gândul că vreau să câştig alegerile în 2000 sau în 1996 şi mă gândeam cum voi câştiga, dar nu mă gândeam la ce fac eu ca să câştig alegerile, am pierdut. Astăzi, mă gândesc efectiv la ceea ce fac astăzi pentru că am foarte multe proiecte pe care trebuie să le finalizez, am alte proiecte pe care trebuie să le depun ca să obţin alte fonduri europene, multe nevoi ale ieşenilor şi am un Guvern la nivel naţional la care trebuie să fiu atent. Strategia mea este să-mi termin proiectele la Iaşi, să pun mai rapid aceste fonduri europene în funcţiune, în sensul de a finaliza proiectele şi după aceea voi vedea efectiv unde mă doresc ieşenii şi unde mă doreşte partidul meu.

Ce părere aveţi de Mihai Chirica pentru viitorul primar al Iaşului?
Domnul Chirica este un om tânăr, cu un bagaj tehnic foarte, foarte bun, un foarte bun inginer şi care astăzi învaţă să fie politician. Îi doresc în continuare să fie întâi şi întâi un foarte bun profesionist, ceea ce este, şi să se adune în nişte proiecte prioritare şi nu în toate, pentru că vrea să le facă pe toate, şi este un foarte bun coleg şi un partener în proiectele care sunt pentru Iaşi.
Şi Chirica şi alţii au stofă de bun primar. Cei care lucrează în echipa mea sunt verificaţi de ani de zile. Un foarte bun profesionist este Cosmin Coman. Numai că el nu mai poate să fie politician, nu-i mai place. În schimb, un ministru mâine dacă îl pui, ştie să facă treabă foarte bine. Nu ascund că Relu Fenechiu a vrut să-i dea secretariatul general la Transporturi şi nu i-am dat voie să plece pentru că eu cred că Iaşul are mai multă nevoie de el aici decât acolo. Dan Tomorug a crescut enorm de mult ca director tehnic, ca inginer, ca responsabil de administraţie, dar nu-i om politic. Eu pe cei din echipa mea mai întâi îi învăţ să facă proiecte, să aibă realizări şi apoi să vorbească că vor să ajungă într-un loc anume. Uitaţi-vă cum se descurcă domnul Lupu. Lucrez cu el din 1997 şi de atunci s-au schimbat foarte multe lucruri. A fost director la Finanţe, s-a descurcat foarte bine, a fost prefect foarte corect în funcţie şi azi este vicepreşedinte la CJ şi mâna mea dreaptă în partid. Cam aşa lucrăm în PSD şi sunt ceilalţi care vin din spate şi cresc. 

„Pe Adomniţei îl macină că vrea să fie primarul Iaşului“

Credeţi că Cristian Adomniţei va candida la Primărie? Ce vă desparte de el, de ce nu a mers „coabitarea“?
Enorm de multe lucruri mă despart, din păcate multe lucruri din cauza lui. Am avut o confruntare în 2008, s-a văzut diferenţa, după aceea s-a văzut comportamentul din campania din 2008 în care ne jignea pe toţi şi ne acuza pe toţi de parcă era Făt Frumos şi îngerul păzitor al Iaşului, fără să aibă nişte realizări. Apoi am creat USL, aţi văzut cât de bine i-a mers în campanie cu mine şi lângă mine tot timpul. El nu ajungea niciodată preşedinte al CJ şi l-am rugat să fie conştient că aceşti oameni care l-au susţinut trebuie să fie şi ei, cât de cât, moral împliniţi, şi să aibă un comportament elegant faţă de dânşii. Atunci când a vrut să se despartă de USL, nu am înţeles un lucru, iarăşi o chestiune care mie îmi scapă. Era foarte frumos să vină să discute: „domnul Nichita, nu vreau să susţin USL mai departe. Am proiectul meu de viitor, voi ieşi public să o spun, o să-mi împing partidul să se rupă de PSD, am altă viziune şi alt traseu politic în viitor“. Era normal şi civilizat să facă lucrul aceasta. Aşa au toţi oamenii politici care au fost în decursul timpului în Iaşi importanţi. Nu s-au scuipat între ei şi apoi au venit să explice.
Pe el îl macină un lucru fundamental: vrea cât mai rapid să fie primarul Iaşului. De când a ajuns la CJ nu face decât proiecte care să fie pentru imaginea lui ca un viitor candidat la Primărie. Nu am absolut nimic împotrivă ca un politician din alt partid, tânăr, să-şi dorească treaba asta, mai ales că are şi frustrarea faptului că a pierdut în 2008. Dar nu poţi să pui pe jar şi să pui în pericol proiectele comunităţii judeţene şi locale doar pentru ambiţia ta locală. Nu poţi să pui în pericol întreg judeţul şi municipiul Iaşi, să-l pui în opoziţie cu Guvernul. Este guvernare Ponta, PSD, de ce să strici tu un proiect USL cu un „Manifest pentru IaşI“, cu proiecte importante, alocări şi susţinere guvernamentală, să-l pui în pericol pentru poziţia ta de candidat la Primărie. Că atât va fi, candidat la Primărie. De ce nu vii întâi şi întâi să demonstrezi că poţi să faci ceva. Decât să te lauzi azi că faci aeroportul, nu este corect pentru că nu este munca ta, nu sunt banii tăi de acasă, nu ai luat tu proiectul în mână să mergi ca preşedinte şi să obţii finanţare, ci ai moştenit 50 de milioane de euro de la Simirad care nu a cheltuit 4 ani de zile niciun leu în judeţ. Deci vii şi ajungi pe votul PSD preşedinte, te cocoţi pe o avere de 50 de milioane de euro, îţi dăm un proiect în braţe, noi, ca să te facem preşedinte CJ, şi banii, şi susţinere guvernamentală şi ţie de-acum ţi se urcă la cap şi crezi că le ştii pe toate. Mi se pare prea mult. În loc să faci tot felul de festivaluri în municipiu, în care să ieşi tu în evidenţă, mai bine dai un ban la primari. Municipiul Iaşi are puţină tangenţă cu CJ. Vedeţi că ambiţia personală a lui este enorm de mare. Filmul acesta l-am mai văzut şi nu l-am aprobat niciodată. Un asemenea comportament nu poate fi susţinut. Faceţi comparaţia. Mihai Chirica care munceşte de dimineaţă până noaptea în Primărie şi încearcă să facă proiecte, stă pe şantiere, merge cu oamenii, încearcă să aducă alţi bani şi nu se laudă toată ziua că-s ale lui şi Adomniţei care-şi pune poza la Aeroport, pe tot ce înseamnă judeţ, îşi face fiţuică în judeţ să apară peste tot.

Mai vedeţi posibilă în continuare o colaborare cu PNL în plan local chiar în lipsa USL?
Cu PNL este posibilă o colaborare, cu domnul Adomniţei, nu este posibilă nicio colaborare pentru că domnul Adomniţei a avut o colaborare pe care a stricat-o. Când ai o colaborare, putea să meargă la nivel naţional, să susţină ideile lui Crin Antonescu, să iasă de la guvernare. La nivel local, de ce să strici un proiect care funcţionează din 2009? De ce să strici un proiect care îşi arată rezultatele şi eficienţa din 2009? Un proiect în care tot timpul am recunoscut că am avut un aport PNL în proiectele Iaşului, nu numai noi, PSD. După 25 mai, discutăm de proiectul USL la nivel naţional. Nu discut doar de proiectele municipiului Iaşi. dacă la nivel naţional, PNL va reveni la guvernare alături de noi, nu cred că va mai conta Cristian Adomniţei.

Cum prevedeţi viitorul ţinând cont de opoziţia conducerii centrale a PDL faţă de o alianţă cu PSD?
Eu doresc să colaborez cu toate partidele din Iaşi pentru că am învăţat în decursul timpului că puterea se împarte. Am susţinut la CJ PPDD prin domnul Aivănoaie şi am susţinut prin votul CL pe domnul Surdu ca viceprimar. Este vorba de o colaborare pentru proiecte şi pentru stabilitate politică locală, şi nu pentru o colaborare politică, adică nu e vorba că astăzi PSD şi PDL îşi dau mâna. Nu este asta. Sunt chestiuni punctuale pe care colaborăm, pe restul suntem adversari politici. Atitudinea de la Centru i se datorează în mare parte domnului Dumitru Oprea care este un om cu nostalgia Alianţei D.A., care vine din PNL, apropiat de PNL şi care a uitat că Adomniţei l-a făcut în tot felul în campania din 2008. El crede în continuare că dacă se uneşte PDL cu PNL la Iaşi şi în România înseamnă că vor reuşi să facă ceea ce au promis ieşenilor şi nu au făcut niciodată. Aici este vorba de proiectul lui Adomniţei şi al lui Oprea, ca să fim foarte clari. Nu al PNL şi al PDL. Norocul meu e că mi-a dat Dumnezeu puterea să-i înving şi-i voi învinge întotdeauna.

„Îmi asum tot Manifestul pentru Iaşi“

Cu sau fără refacerea USL, ce proiecte din „Manifestul pentru Iaşi“ vă mai  asumaţi în numele PSD?
Mi-l asum în totalitate şi-l voi susţine întotdeauna în totalitate. Indiferent că este un proiect al CJ sau al municipiului. Eu sunt capul răutăţilor, eu am cerut în mod special să facem un document prin care în mod public să ne asumăm un set de proiecte care să fie şi proiecte în curs şi de viitor şi proiecte care să mulţumească PNL şi PSD. Dintr-un set de proiecte promise, nu ai să poţi face niciodată 100%, să fim obiectivi, dar măcar ai o ţintă, o strategie şi încetul cu încetul înseamnă mai mult decât dacă nu ai făcut. Eu sunt ca picătura chinezească, şi azi şi mâine, până reuşesc să obţin ce trebuie să obţin.

Credeţi că schimbarea denumirii aeroportului era un subiect urgent de dezbătut în Consiliul Judeţean?
Nu este foarte urgent, este oportun. Este încă o motivaţie prin care să definim Aeroportul Iaşi că este regional. De ce să cântăm treaba asta cu Aeroportul Regional ca să ne certăm cu Suceava sau Bacăul? De ce să nu fie o chestie firească, normală, inteligentă? Punem şi noi acolo Moldova Iaşi. Acum se discută la nivelul Comisiei Europene de ce să finanţeze Aeroportul din Iaşi pe fonduri europene. Avem deja un aeroport finanţat la Suceava şi unul la Bacău. Cei de la Comisia Europeană spun de ce să mai dăm nişte bani europeni la asemenea distanţă foarte mică. Nu se justifică. Dar dacă mai este şi argumentul că este regional, că este un trafic, lucrurile se pun altfel. Am vorbit cu ministrul Şova şi sunt acolo observaţii legate de finanţarea la Aeroport, mă refer la Comisia Europeană. Ideea este inductivă, fiind regional. Dar inductivă la cei care de fapt au minte şi profesionalism. La cei care au doar ambiţii, nu e inductivă, este doar prostie. Nu contează momentul. Putea să vină şi astăzi, că suntem rupţi. Cui strica? Nu putea să aducă decât un plus de bine. Nu punea în pericol proiectul deloc. Facem din asta o dispută politică. El (Adomniţei - n. red) încearcă să facă tensiuni din astea în care el să fie cocoş şi să demonstreze că au greşit ceilalţi. Nu este adevărat.

Cum vedeţi dezvoltarea acestui proiect în viitor?
Am avut discuţii cu prim-ministrul Victor Ponta legate de Aeroport, cu ministrul Dan Şova. Prim-ministrul este conştient de importanţa Aeroportului, a şi dat în decembrie bani pentru Aeroport. Am discutat cu dumnealor alocarea de fonduri europene şi în această fază suntem astăzi. Aştept de la domnul ministru Şova să-mi dea nişte elemente mai concrete legat de finanţarea europeană pentru Aeroport. În USL, noi am lăsat acest proiect în braţele lui Adomniţei şi am votat tot ce a vrut el, nu am încercat să verificăm nimic pentru că am spus că este proiectul pe care am convenit de la bun început să i-l punem în braţe, să crească politic. Am spus să nu ne băgăm peste el. Dar astăzi, nu pot să mai fiu aşa. Nu pot să stau după Adomniţei să fiu convins că el face bine pentru că s-a văzut foarte clar că nu face bine, pe linie administrativă. De dragul de a susţine nişte oameni pe care îi are în jurul său, să finanţeze campanii şi să-i finanţeze partidul este dispus să escaladeze şi legea.

Unde-i vina Primăriei

Trecând la proiectele Primăriei. Are Primăria vreo vină în problemele înregistrate la două proiecte majore derulate în Iaşi?
Ne asumăm o serie întreagă de greşeli ca fiind ale noastre. În clipa în care s-au dat drumul la Ghidul Solicitantului şi la aceste proiecte, toată România avea nevoie de documentaţii. Noi eram pregătiţi cu studii de fezabilitate şi mai puţin cu proiecte tehnice care se pot modifica de la un an la altul sau de la o etapă la alta. Atunci, având o parte din SF-uri şi o altă parte de proiecte tehnice, dar care trebuiau adaptate, având aceeaşi nevoie toată România, numărul de proiectanţi şi de consultanţi pe domeniu e limitat. Atunci am făcut licitaţia şi a câştigat cine-a câştigat. Nu a fost timp să-l verifici în teren  şi ne-am asumat din start că pot să apară şi foarte multe diferenţe pe care le vom putem corecta în timp ce executăm. Până aici pot să-mi asum nişte lucruri, dar mai departe, tu, constructor, să vii să licitezi, să ştii proiectul, dar fără să-ţi iei nişte măsuri înainte, să verifici pe teren? Din păcate, am dat de foarte mulţi constructori care au fost învăţaţi în felul următor: valoarea e foarte mare, găsim noi nişte aranjamente să facem profitul foarte mare. Avem de-a face cu o mentalitate românească în domeniul aceasta. Abordarea pe viitoarele programe va fi total diferită. Aud tot felul de guru care nu ştiu nimic altceva decât să critice şi compară proiectele unul cu altul total aiurea. Una este să lucrezi la Aeroport, în câmp deschis, unde doar te bate soarele şi ploaia, nu te încurcă nici apa pluvială, nici canalizarea, nici energia electrică, nici branşamente sau casele oamenilor, nici strada sau terasamentele. Şi alta este să lucrezi în buricul târgului, cu oamenii care merg în fiecare zi la locul de muncă, care au nevoie să circule, în care sapi la 20 de metri în subsol şi nu ştii peste ce dai. La Aeroport este tăpşan, este câmp deschis. Pentru un inginer este floare la ureche o asemenea lucrare. Provocarea mare este când lucrezi într-un subsol urban cum este cel al Iaşului, cu tot felul de ruine, ape, cu tot felul de utilităţi de care nu ştie nimeni ce e cu ele. Pe de altă parte, recunosc că şi noi avem o parte din vină la iniţierea proiectelor. Ni le-am asumat şi am încercat să le corectăm.

Pasajul de la Fundaţie nu-l putem face mai lat

Probleme cu proiectarea au fost şi în cazul pasajului din Fundaţie? Au apărut semne de întrebare asupra lăţimii pasajului.
La pasajul din Fundaţie, din păcate, nu avem cum să-l facem mai lat. Nu avem cum. Nu putem muta Biblioteca. Nu putem muta cealaltă casă, pentru că este proprietate privată. Aveam de ales între a nu face deloc proiectul sau de a face proiectul. La traficul care este astăzi în Iaşi, pasajul va fi foarte eficient. Decât nimic, mai bine aşa cum facem. Dacă am fi avut amplasamentul deschis, sigur că era mult mai larg. Aşa am fost nevoiţi să intrăm în suprafaţa de teren pe care o avem noi.

Care sunt termenele de finalizare pentru pasajul din Fundaţie şi pasajul Octav Băncilă?
Mi-e foarte greu să am termen pentru Fundaţie pentru că după ce te frigi pe mână cu un constructor, ţi-e greu să garantezi pentru el. Mi-au promis cei care lucrează acolo că pe 15 mai vor finaliza radierul, urmând să facă cealaltă parte de puţuri orizontale spre apa subterană din Copou, ca să o poată deversa. Dar mi-e greu să cred că acest lucru se va întâmpla. Acolo avem o problemă în a asigura pasajul să nu fie afectat de ape din precipitaţii şi ape din subteran. Când am început să săpăm, am găsit un râu. Nu putea să prevadă proiectantul treaba asta, că va găsi un râu la 25 de metri adâncime. Ei spun că pe 15 mai vor da radierul în funcţiune, ceea ce înseamnă că vom putea deschide circulaţia, dar pe de altă parte, vreau să discut cu cei care vor câştiga licitaţia pe partea de arhitectură, dacă pot lucra sub trafic. Dacă nu vor putea lucra sub trafic, vom face partea de arhitectură şi apoi vom da drumul la trafic.

Puteţi să le spuneţi cititorilor când vor cicula prin pasajul din Fundaţie?
Unde pot, spun. Unde nu, nu. Decât să mint oameni, nu are nicun sens. La Nicolina pot să devansez termenul şi-l voi devansa. La pasajul Mihai Eminescu, nu am argumente astăzi. Avem încă de tras acolo, avem să facem un pasaj care să reziste în timp şi voi spune când îl vom pune în funcţiune când voi fi sigur că anumite lucrări care acum încă nu sunt finalizate nu-mi dau dimensiunea termenului.

Pe de altă parte, lucrările la pasajul Octav Băncilă par să nu se mai termine.
Octav Băncilă este o lucrare foarte grea. Eu sunt bucuros că merge mai departe. Vă mărturisesc sincer că mă aşteptam să fie şi mai greu decât este astăzi. Mă aşteptam ca la un moment dat nici să nu putem face Octav Băncilă. Pentru că ştiu foarte mult ce înseamnă opoziţia oamenilor din zonă şi ştiu foarte bine zona. Am lucrat în subsolul de la Octav Băncilă. Acolo este o lucrare cumplit de grea pentru că în subsol se găsesc foarte multe utilităţi, de mari dimensiuni, sunt magistralele toate care trec prin Iaşi care nu erau actualizate în planurile Iaşului. Lucrările nu vor putea fi gata anul acesta pentru că sunt de mare anvergură şi de mare securitate. 2015, nu cred că în vară, nu vă pot spune sigur dacă în vară sau în toamnă. Dar în 2015 sper să terminăm.

Pe cine vizează DNA?

A rămas neclară situaţia verificărilor DNA asupra proiectelor UE. Cine este vizat din Primărie de aceste verificări?
Nu sunt suspicios, nu sunt susceptibil. Am văzut în ultimii ani cum mi s-au fabricat dosare. În acest caz, suspendarea la plată era pentru că o firmă are proiecte în toată ţara şi o firmă de consultanţă este verificată de DNA. Fac o comparaţie între cei de la DLAF care au fost anul trecut în verificări pentru un proiect al Iaşului, au stat două săptămâni la Iaşi şi ne-au dat  rezoluţia, şi DNA de la Bucureşti, care pe un proiect care este Centrul Tehnologic Regional vine şi extinde pe tot ce înseamnă proiectele Iaşului. Să verifice, nu am nimic împotrivă, dar este o sesizare pe o firmă care face consultanţă acolo. De numele acestui procuror de la Bucureşti mă lovesc de toate dosarele şi cu Palasul, şi cu Schrotter, Ionescu, tot cu acelaşi procuror mă izbesc. Oare e o întâmplare? Nu cred. Dacă instituţia este de bună intenţie, nu opreşte în timpul verificărilor finanţarea, pentru că sunt bani europeni. Cererile de plată în clipa de faţă sunt asigurate de către minister, se face o corespondenţă între minister şi DNA, este în regulă. Nu am primit niciun fel de solicitare să mergem să dăm explicaţii.

Care este principalul reproş pe care i l-ar aduce contribuabilul Gheorghe Nichita, primarului Gheorghe Nichita?
Nu contribuabilul contează. Ce să-mi reproşez? Că stau prea mult în Primărie, că nu plec în concedii mai des, că nu beneficiez de teatrul de vară din Palas, sau că nu mă duc la ştrand sau că nu pot să mă duc să mă bucur de Ciric? Să vreau să mă duc acolo, să fac şi eu o baie în bazin, dar nu pot, nu am linişte. Cu greu, merg la un club, să fac un sport. Contribuabilul Nichita beneficiază de foarte puţine lucruri faţă de alţi contribuabili.

------

„Nu sunt logodit cu nimeni, dar nu pot opri bârfa“

Există un interes crescut pentru viaţa dumneavoastră personală. Aţi finalizat cu divorţul? V-aţi refăcut viaţa alături de altcineva?
Viaţa mea personală am explicat-o foarte clar în momentul în care am hotărât să ne despărţim. Am spus şi motivele şi nu mai continui cu nimic, celelalte zvonuri care apar le aşteptam şi lumea e înnebunită că nu văd la mine acasă, sau între mine şi fosta mea soţie scandaluri, certuri. Am fost o familie unită, civilizată şi suntem în continuare nişte oameni care ne respectăm şi buni prieteni. Avem doi copii împreună şi ne vedem de copiii noştri. Nu sunt logodit cu nimeni, nu înseamnă că poate nu mi-aş dori în viitor să mă gândesc la viaţa mea personală într-un cuplu, dar astăzi nu este cazul. Astăzi este cazul de a încerca să depăşesc momentul greu prin care trec, pentru că nu-mi este uşor, este cazul de a mă obişnui cu noua condiţie în care sunt şi de a nu-mi face de ruşine nici numele, nici copiii. Pe de altă parte, este normal ca orice om, orice bărbat care este în putere să fie, la un moment discutat în fel şi chip. Să i se pună tot felul de etichete. Nu am ce să le fac. Nu o să pot opri bârfa şi speculaţiile. Bucuria mea este că în acest an îmi voi căsători fiica cea mică şi de-abia aştept să-i fac nunta şi să păşească în viaţă şi ea cum trebuie.

------

Cine sunt oamenii Iaşului la Bucureşti

Traian Băsescu spunea despre dumneavoastră că aveţi prestigiu pe plan local dar aveţi o problemă la Bucureşti. Cum comentaţi? Cum apreciaţi că este reprezentat Iaşul la Bucureşti?
Eu nu am nicio problemă la Bucureşti, chiar deloc. Aici sunt omul care răspunde de proiectele Iaşului, acolo mă duc şi răspund de interesele partidului şi a ieşenilor. Cât de important este Gheorghe Nichita în partidul său sau în partidul de la Dâmboviţa e mai puţin vizibil pentru domnul Băsescu. Pentru mine este foarte important că sunt acolo în decizii. Dar eu nu pot să stau numai la Bucureşti, să stau la televiziuni şi să-mi fac imagine mie şi să las treburile Iaşului deoparte. În 2009, am fost foarte des la emisiunile de la Bucureşti pentru că a fost campania şi a trebuit să susţin şi Guvernul şi inclusiv campania pentru Geoană. Ţineţi minte câţi ieşeni mă înjurau atunci că stau atunci mai mult la Bucureşti decât la Iaşi? Dacă vroiam să fiu mai vizibil la nivel naţional, puteam oricând să accept o funcţie de ministru, ceea ce înseamna să fiu vizibil la nivel naţional şi să abandonez Iaşul. Eu cred astăzi că Iaşul încă are nevoie de mine. Cred că a trecut timpul când cei din teritoriu pun ei miniştri. Mie Victor Ponta nu vine să-mi pună viceprimarii la Iaşi, mie nu vine să-mi spună directorii pe care să-i pun în Primărie. Victor Ponta trebuie să-şi facă echipa lui, cu oamenii în care crede, în care are încredere, şi cu oamenii care pot să-i pună în aplicare proeictul şi programul. Sigur că în toată această chestiune, ţine seama şi de anumite sugestii, dar oamenii aceia sunt verificaţi până la urma urmei. Suntem 8 vicepreşedinţi regionali, trebuie să avem 8 ministere noi şi restul să le aibă Victor Ponta? Nu ar fi o prostie? Ce-au făcut miniştii PNL pentru Iaşi? Ce-a făcut Gheorghe Nichita pentru Iaşi şi PSD Iaşi pentru Iaşi? Pe de altă parte, ce se întâmplă cu acei miniştri care au fost asumaţi de PNL şi după aceea au fost condamnaţi? Au adus prestigiu Iaşului? Eu cred că Nichita va încerca să susţină oamenii care pot să fie tot timpul peste alţii, dar care ei înşişi să însemne ceva. Pe domnul rector Astărăstoae îl susţin în continuare pentru orice, dacă ar fi pe sănătate, pentru că ştiu că poate să facă. Ştiţi ce înseamnă astăzi Marcel Popa, secretar de stat la Economie? Face mai mult Marcel Popa decât au făcut mai mulţi miniştri PNL în acest oraş. Gazoductul s-a făcut pe această zonă, ştiţi că trebuia făcut la Galaţi? Eu cred că am dus nişte oameni competenţi care astăzi încă stau în Guvern şi Vasile Cepoi, şi Maricel Popa şi Dan Cârlan şi Radu Ţibichi. Stau în ministere şi nu au legate de picioare tot felul de greutăţi care să-i tragă în iad. Contează mult şi cu cine mergi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri