Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

UPDATE Nu există supravieţuitori în urma accidentului aviatic din Mali

GALERIE
algeria
  • algeria
- +

Un avion cu 116 persoane la bord, printre care şi un român, s-a prăbuşit ieri în Mali. Este a treia tragedie aviatică consemnată în mai puţin de opt zile, după cele din Ucraina şi Taiwan.

UPDATE

Preşedintele francez François Hollande a anunţat vineri că nu există "niciun supravieţuitor" în epava avionului Air Algerie, care s-a prăbuşit în nordul Mali, şi că una dintre cutiile negre a fost găsită.

"Nu există, din păcate, niciun supravieţuitor", a declarat şeful statului în cadrul unei scurte alocuţiuni televizate. "O cutie neagră a fost recuperată şi adusă la Gao", în nordul Mali, de către militari francezi care au securizat zona, a adăugat el, precizând că toate ipotezele, în special cele referitoare la condiţiile meteorologice, sunt analizate pentru explicarea accidentului.

Primii militari francezi care au plecat din Gao în timpul nopţii au ajuns vineri dimineaţa în zona de nord a statului Mali, unde s-a prăbuşit avionul Air Algerie, pentru a securiza locul accidentului, a anunţat Ministerul Apărării.

Circa 100 de militari, la bordul a 30 de vehicule, au părăsit Gao imediat ce epava a fost localizată de o dronă Reaper a armatei franceze.

UPDATE

Condiţiile meteorologice constituie "ipoteza cea mai probabilă" pentru explicarea prăbuşirii unui avion Air Algerie în Mali, Parisul excluzând "de la început posibilitatea unui tir de la sol, extrem de improbabil".

"Credem că acest avion a fost avariat din motive care ţin de condiţiile meteorologice", a declarat ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve pentru postul de radio RTL, precizând totuşi că "nicio ipoteză nu poate fi exclusă atât timp cât ancheta nu şi-a arătat toate rezultatele".

"Dar ipoteza cea mai probabilă este aceasta", a adăugat el.

"Avionul s-a deteriorat în momentul prăbuşirii", a declarat ministrul.

Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, a anunţat joi seara că nicio ipoteză nu este exclusă pentru explicarea dispariţiei avionului Air Algerie, plecat din Ouagadougou către Alger în noaptea de miercuri spre joi.

"Singurul lucru pe care îl ştim cu siguranţă este alerta meteo", a declarat ministrul Afacerilor Externe.

Zona în care se află epava a fost reperată graţie unei drone de observaţie a armatei franceze staţionată la Niamey, a anunţat vineri dimineaţă Ministerul Apărării.

Palatul Elysée anunţase anterior că epava "dezintegrată" a fost localizată în timpul nopţii în regiunea Gossi din Mali, "în apropiere de frontiera cu Burkina Faso".

Pe de altă parte, secretarul de stat francez pentru Transporturi, Frédéric Cuvillier, a declarat vineri că Parisul a exclus "de la început posibilitatea unui tir de la sol, extrem de improbabilă, chiar imposibilă".

Frédéric Cuvillier, care a declarat că vrea să fie "foarte prudent", a reamintit că vremea era extrem de nefavorabilă.

El a precizat, de asemenea, că este "foarte puţin probabil, chiar exclus, să existe supravieţuitori". "Având în vedere starea avionului, este foarte puţin probabil, chiar exclus, să existe supravieţuitori", a declarat Cuvillier, precizând că militarii francezi merg la faţa locului şi "vor securiza imediat zona", în aşteptarea anchetatorilor.

"Se pare că fragmentele se concentrează pe o zonă restrânsă, este foarte important pentru anchetă, cutiile negre vor fi găsite mai uşor", a precizat el.

Vorbind despre un "miros puternic de kerosen la faţa locului", secretarul de stat a apreciat că având în vedere că epava "a fost găsită la mai puţin de 24 de pre după dispariţie, identificarea zonei va permite obţinerea unor mărturii care pot fi explicative".

UPDATE

Avionul companiei Air Algérie care s-a prăbuşit joi cu cel puţin 116 pasageri la bord, dintre care aproximativ 50 de francezi, a fost localizată, "dezintegrată", în regiunea Gossi, în nordul Mali, potrivit unui comunicat al preşedinţiei Franţei.

Avionul dispărut a fost localizat în regiunea Gossi, "în apropierea frontierei cu Burkina Faso", a anunţat, în cursul nopţii de joi spre vineri, preşedinţia franceză, confirmând o informaţie în acest sens oferită anterior de autorităţile din Burkina Faso.

"Aparatul a fost clar identificat, în pofida faptului că este dezintegrat", a precizat aceeaşi sursă, adăugând că un "detaşament militar francez a fost trimis la faţa locului pentru a securiza zona şi pentru a colecta informaţiile preliminare".

Preşedintele francez Francois Hollande şi-a exprimat "solidaritatea" faţă de familiile şi apropiaţii victimelor.

Potrivit companiei Air Algérie, avionul a decolat de la Ouagadougou, cu peste 110 pasageri şi şase membri ai echipajului, cu destinaţia Alger în cursul nopţii de miercuri spre joi. El a dispărut de pe ecranele radar după 50 de minute de la decolare.

UPDATE

Un român se numără printre cei 110 pasageri ai avionului companiei Air Algerie, care s-a prăbușit în noaptea de miercuri spre joi într-un loc încă neprecizat din deșertul Sahara în timp ce efectua un zbor între Ouagadougou (Burkina Fasso) și Alger, anunță agenția Reuters citându-l pe reprezentantul companiei Air Algerie în Bourkina Fasso.

Avionul de tipul MD-83 fusese închiriat de Air Algerie de la compania privată spaniolă Swiftair, iar cei șase membri ai echipajului sunt spanioli. Conform aceluiași reprezentant mai sus menționat, la bordul avionului se mai aflau cel puțin 50 de francezi, 24 de burkinabezi, 8 libanezi, 4 algerieni, 2 luxemburghezi și câte un ucrainean, belgian, un elvețian, un nigerian și un camerunez.

UPDATE

Un avion care opera pentru compania Air Algerie s-a prăbuşit, ieri, pe teritoriul statului Mali. Aeronava zbura din Burkina Faso spre Algeria, iar toate cele 116 persoane aflate la bord au murit, potrivit unor surse neoficiale. Zborul AH5017 s-a prăbuşit după ce a traversat o furtună puternică, susţine presa africană. Regiunea a fost afectată de furtuni violente şi avionul fusese deviat în timp ce survola Mali. Fragmente ale fuselajului avionului Air Algerie au fost localizate în zona Tilemsi, în Mali, au anunţat surse oficiale algeriene şi franceze. Un oficial din cadrul Ministerului algerian al Apărării a confirmat că resturile aeronavei au fost găsite în zona Tilemsi, provincia Gao, o zonă deşertică situată în sudul statului Mali, la frontiera cu Burkina Faso.

Compania Air Algerie anunţase ieri dimineaţă că a pierdut contactul cu unul dintre avioanele sale, la 50 de minute după decolarea din Ouagadougou în Burkina Faso. "Contactul s-a pierdut cu acest avion de tip McDonnell-Douglas 83 la ora 1.47, imediat după ce echipajul a anunţat că este necesar să iasă de pe rută din cauza unor condiţii meteorologice", a subliniat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius. Pe de altă parte, ministerul algerian al Apărării nu a exclus ipoteza unui act terorist.

Avionul transporta 110 pasageri de mai multe naţionalităţi şi şase membri ai echipajului. MAE a anunţat că, potrivit unor informaţii preliminare, la bordul avionului s-ar afla şi un cetăţean român. Compania Air Algerie a comunicat, de asemenea, că la bord se aflau 50 de cetăţeni francezi, 24 din Burkina Faso, un român, opt libanezi, patru algerieni, doi luxemburghezi, un belgian, un camerunez şi un ucrainean.

Aeronava a aparţinut clubului Real Madrid în perioada 2007-2009, scrie cotidianul spaniol Marca.

Aceasta este a treia tragedie aeriană în decurs de opt zile, după doborârea zborului MH17, joia trecută, în Ucraina, şi prăbuşirea, miercuri, a unui avion de pasageri în Taiwan.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri