Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Urcați în avion? 10 reguli de respectat pentru un zbor liniştit

GALERIE
zbor
  • zbor
- +

10 reguli de respectat pentru un zbor liniştit:

1. Când cumpăraţi biletul de avion, completaţi cu atenţie numele şi prenumele. Acestea trebuie să fie la fel ca în cartea de identitate. Dacă aveţi mai multe prenume, este bine sa le treceţi pe toate. După ce aţi cumpărat biletul de avion, aveţi grijă să primiţi itinerariul zborului sau zborurilor cu următoarele informaţii: numele complet ca în cartea de identitate/paşaport, numărul zborului, datele şi orele de călătorie, codul de rezervare (Booking code) sau E-ticket number.

2. Nu uitaţi să faceţi check-in-ul. În majoritatea cazurilor, eu îl fac cam cu 24 de ore înaintea zborului, dar depinde de la caz la caz. Majoritatea companiilor încurajează check-in-ul online pentru a evita cozile de la birourile de check-in din aeroport. Făcând check-in online, economisiţi timp şi bani. Dacă aveţi bagaj de cală, trebuie să-l faceţi şi în aeroport pentru a lăsa bagajul.

Check-in-ul online se poate face prin intermediul site-ului operatorului aerian sau prin aplicaţia dezvoltată de acesta, folosind codul de rezervare (Booking code) sau E-ticket number, cele despre care vă povesteam la primul punct.

3. În urma check-in-ului, obţineţi foaia de îmbarcare (Boarding pass) cu datele zborului: numele dumneavoastră, locul alocat/ales şi datele bagajului de cală unde e cazul. Puteţi să vă păstraţi foaia de îmbarcare online, dar e bine să o aveţi şi printată, eventual să o păstraţi şi pe email. Sunt aeroporturiunde nu puteţi trece cu boarding pass online şi atunci trebuie să aveţi foaia printată. Foarte important: să nu deterioraţi foaia înaintea zborului pentru că acolo aveţi datele dumneavoastră şi un cod de bare care trebuie citit la îmbarcare.

4. Respectaţi regulamentul bagajelor de mână. Pe lângă dimensiunile şi greutăţile stabilite de fiecare operator aerian (aflaţi ce bagaje de mână aveţi incluse în preţul biletului la operatorii low-cost), aveţi grijă şi ce puneţi în bagaj. Din 31 ianuarie 2014, au intrat in vigoare noile reguli cu privire la transportul lichidelor, aerosolilor şi gelurilor în bagajele de mână.

5. La controlul de securitate, aveţi grijă să scoateţi tot din buzunare, în special ce e metalic. Legat de gadgeturi, acestea trebuie să fie puse într-o tăviţă separat. Dacă aveţi laptop în bagajul de mână, să-l scoateţi separat. Să nu uitaţi să puneţi în tăviţă şi ceasul, inele, cercei, lantisoare etc. Să nu vă speriaţi dacă în unele aeroporturi aveţi parte şi de controale antidrog. Recent, în aeroportul din Bergamo, am fost descălţat :).

Ca regulă de bază, fără glume cu poliţia de frontieră. Onoraţi controlul şi prezentaţi documentele la birourile de verificare.

6. Nu staţi la coada de îmbarcare dacă nu este început procesul de îmbarcare. Prioritate au cei de la business class şi cu priority boarding. Oricum aveţi locul rezervat şi avionul nu pleacă fără voi. Respectaţi ora de îmbarcare aşa cum este ea anunţată.

7. În avion respectaţi regulile de călătorie. Cuplaţi centura la decolare, eventual păstraţi centura cuplată şi pe durata zborului pentru a evita neplăceri în timpul turbulenţelor. Utilizaţi gadgeturile conform regulamentului aprobat de organizaţiile internaţionale. Toate smartphone-urile, tabletele şi alte gadgeturi portabile cu o conexiune de date trebuie setate pe flight mode.

8. Respectaţi regulile bunului simţ. Nu uitaţi că în avion mai sunt pasageri. Evitaţi să vorbiţi tare, să ascultaţi muzică tare, să faceţi scandal, să blocaţi culoarul.

9. Fiţi atenţi la instrucţiunile personalului de cabină. Vă reamintim că însoţitorii de bord sunt angajaţi pentru a ne oferi un zbor în siguranţă şi pentru a interveni în situaţii speciale, incidente, accidente. Partea cu sucurile şi cateringul, eu o consider bonus :). Personal, eu acord mai puţină importanţă la cum arată şi mizez pe pregătirea lor.

10. După ce avionul a pus roţile pe pistă, nu vă ridicaţi imediat în picioare. Aşteptaţi la locurile voastre până când avionul este oprit complet la punctul de debarcare. Aşteptaţi deschiderea uşii şi începerea procesului de debarcare. Legat de aplauzele la aterizare, noi nu le încurajăm, dar fiecare face cum doreşte.

airlinestravel.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri