Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Uzina de hârţoage

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

Despre cele şapte vieţi ale ştampilei şi îmblânzirea copiei legalizate.

Progresul dă năvală. După 25 de ani de la căderea comunismului, am descoperit, deocamdată în teorie şi din întâmplare, inutilitatea ştampilei. După 26 de ani ne minunăm că Guvernul renunţă la o copie legalizată a actelor şi acceptă că taxele se pot plăti cu cardul la trezorerie. Dar, ca de obicei, numai „unele”.

Mărturisesc că, oricât de entuziast aş fi ca român de iniţiativa debirocratizării lansate de guvernul Dacian Cioloş, nu înţeleg exuberanţa gratuită manifestată pe Facebook. „Parcă nici păcălelile de 1 Aprilie nu mai sunt ce-au fost. După trei luni, ceva ce părea o glumă bună s-a lăsat cu un pachet de simplificare şi debirocratizare. În ritmul acesta, o să se spună că nu avem simţul umorului", scrie Cioloş. Hotnews ironiza de 1 aprilie activitatea aşa-numitei „comisii de tăiat hârtii” (http://maisimplu.gov.ro) prin care se adunau propuneri de la cetăţeni pentru găsirea mijloacelor de debirocratizare a administraţiei.

La doar trei luni de la usturătorul articol de pe Hotnews, într-adevăr Guvernul lansează câteva jumătăţi de măsură de debirocratizare. Propune „o viaţă mai uşoară” celor care au de plătit amenzi de circulaţie sau solicită diverse documente ori servicii de la instituţiile publice. Bune şi astea, dar nu complete, fiindcă se opresc pe undeva pe la jumătatea sau sfertul drumului. Cazierul judiciar se va transmite doar între instituţii ale statului român. Cum acest cazier este cerut, în general, la angajare şi există vreo 4 milioane de joburi în sectorul privat, rezultă că marea parte a cetăţenilor rămân virtuali abonaţi în continuare la cozile pentru cazier.

O altă realizare pe jumătate este renunţarea la copia legalizată, valabilă doar pentru o anumită „serie de documente”. Tagma notarilor, cea mai profitoare categorie profesională de pe urma birocraţiei, a tresărit o secundă şi apoi şi-a râs în barbă. În decursul unei vieţi, de regulă, un român legalizează o bibliotecă de acte. De ce nu toate hârtiile se pot autentifica prin simpla comparare original - copie? Dar frazele care strâng în spate şi ne plasează în plină utopie sunt următoarele: „instituţiile abilitate vor trebui să se organizeze”, „vor fi măsuri”, „obligativitatea instituţiilor publice să ofere metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost” etc. Când ne gândim la gradul de conformare a instituţiilor româneşti faţă de legi, nu putem aprecia decât că vremelnicul guvern tehnocrat este „naiv”, în cel mai bun caz, când spune că se gândeşte ca ele să fie implementate până în 2018. Câte dintre instituţii aplică, de exemplu, celebra lege 544/2001, privind liberul acces la informaţiile publice, după 16 ani de intrarea în vigoare? Niciuna integral, altele nici forţate.

Înainte de a veni cu propunerile debirocratizării, ar trebui o mică şi scurtă evaluare despre eutanasierea eşuată a ştampilei, „sacrificată” demonstrativ exact în urmă cu un an de Guvernul Ponta. La un an de la adoptarea ordonanţei care elimina aplicarea ştampilei de pe declaraţiile, cererile şi documentele depuse de către persoanele fizice, cele juridice de drept şi privat la instituţii şi autorităţi publice, din proprie experienţă, vă spun că litera de lege nu se aplică. Instituţiile de stat, dar şi băncile cer de la ONG-uri şi asociaţii în continuare ştampile. Două-trei pe fiecare pagină, sub fiecare nume, sub fiecare dată, o cunună de ştampile. Această cutumă nu a fost scoasă de lege, pentru că minţile oamenilor funcţionează în aceeaşi paradigmă. Am încercat să duc muncă de lămurire cu legea în faţa ochilor. Ce dacă scrie „acolo” (în lege) aşa? Ce dacă spun că pământul e rotund, când toţi funcţionarii ştiu din moşi-strămoşi că a rămas plat? Uzina de hârţoage este dincolo de raţionalitatea legilor şi puterea guvernelor.

Ar fi de dorit ca un Guvern, chiar bine intenţionat, să-şi manifeste entuziasmul la finalizarea implimentării debirocratizării, nu la început. Nu de alta, dar e o treabă întinsă pe câţiva ani, iar el are lunile numărate. Or asta e o chestiune foarte comică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri