Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Uzurparea Sfântului Mir

GALERIE
mihai dorin200
  • mihai dorin200
- +

Şi a fost Bunavestire, zi în care, spun unii comentatori, bunul Dumnezeu şi-a revărsat mărinimia asupra creştetului lui Dan Şova, a cărui singură calitate politică este aceea de a fi fost coleg de facultate şi complice de afaceri deocheate cu Victor Ponta. Aceasta l-a calificat să ajungă, probabil, cel mai penibil ministru din câţi s-au perindat pe la noi în ultimii 25 de ani. Subliniez: nicio calitate - intelectuală, morală, profesională ori politică - nu-l recomanda să fie ministru. În orice ţară din lume, cu excepţia celor nefericite, el nu ar fi depăşit statutul de trepăduş.

Scena care urmează circulă pe toate canalele. Ea vorbeşte despre o ţară din Evul Mediu întârziat, în care Dumnezeu este făcut complice prin mijloace oneroase, adică prin uzurpare de competenţă, de către o mireană oarecare, la salvarea unui individ jalnic în laşitatea lui. Priviţi tabloul: o senatoare UNPR (adică nişte marionete cu cheiţa la PSD), fostă judecătoare şi cadru didactic universitar (!), uzurpă autoritatea harică preoţească prin ungerea cu Sfântul Mir (de la Ierusalim) a mâinilor, frunţii şi creştetului ex-ministrului înfricoşat de taina justiţiei. Ipochimenul se apleacă smerit, acceptând mirungerea. "Preoteasa" uzurpatoare copie fidel procedura văzută în vreo biserică, satisfăcută, în final, de ispravă. Măcar Varujan, Înaintemergătorul, a avut decenţa să nu recurgă la serviciile vreunui "preot" laic: şi-a distribuit singur Sfântul Mir pe fruntea străjuind ochii "umbroşi", după care a amuşinat îndelung parfumul dătător de speranţe din sticluţa magică. Nobelizatul Vosganian, căruia nu-i lipseşte stilul, a fondat o nouă metodă, poate chiar o direcţie, în practica politică românească: recursul lăcrimos la Dumnezeu, întru salvarea de urmările propriilor păcate. Doar Iisus nu a venit să-i salveze pe cei buni, ci pe păcătoşi, va fi cugetat poetul, din adâncul înţelepciunii ministeriale. Interpretarea pare corectă, numai că Dumnezeu nu se interpune între justiţia divină şi cea seculară, pentru a o desfide pe cea din urmă şi nu şi-a trimis unicul Fiu ca să-şi verse sângele pentru mântuirea celor înfricoşaţi de sabia dreaptă a legii, din motive de fărădelege.

În fine, în lumea impresionistă din interstiţiul românesc, Varujan a patentat, cu o şmecherie orientală îndelung exersată, metoda salvării cu lacrimi de crocodil, prin supralicitarea înţelesurilor teologice autentice ale mântuirii. Cu această zestre metodică, pusă gratuit la dispoziţie de către Varujan, senatoarea Jipa a dus mai departe practica liberal-creştină, îndeplinind ea însăşi ritualul mirungerii, deşi se ştie că în bisericile care îl practică este rezervat preoţilor. Dar ce nu se poate la Dumnezeu se poate la UNPR (adică un PSD mai mic). Cauza e doar "nobilă": salvarea unui biet suflet de creştin. Luată la întrebări de către ziarişti cu privire la isprava ei hermeneutică, senatoarea şi-a amintit că în fapt e doar ţoapă, răţoindu-se nervos şi delimitându-se agresiv de Constituţie. "Mai lăsaţi-mă în pace cu Constituţia!" s-a răstit de la înălţimea Camerei Superioare a Parlamentului României numita. Mai contează Constituţia, când ţoapa se crede preoteasă, distribuind cu de la ea putere Sfântul Mir? N-ar strica poate un serviciu discret şi autentic de mirungere în Parlamentul României şi în alte instituţii vizate de ochiul Satanei. Dar nu pentru a-i salva pe ticăloşi, ci pentru a le aminti că nu pot sluji în acelaşi timp lui Dumnezeu şi lui Mamona.

Penibilă preoteasă uzurpatoare Jipa, jalnice Şova, şmechere Varujan, nu luaţi în batjocură numele Domnului pentru a vă camufla laşitatea, hoţia ori prostia! Îi mai reprezentaţi voi pe români în forul legislativ, când vă daţi mâna transpartinic şi complice la jaful ţării şi ruinarea speranţelor acestui popor blând şi credul? Nu, gaşcă de penali, doar nu pentru buzunarele voastre ori pentru lipsa voastră de demnitate şi patriotism a fost crucificat Mântuitorul.

Iar pentru că gesturile penalilor evocaţi, dar nu numai, au atât de profunde implicaţii teologice, ar fi utill, cred, ca Biserica Ortodoxă, responsabilă faţă de credincioşii ei adevăraţi şi nu faţă de cei care o abuzează, să se delimiteze de aceste practici păgâne. Întrucât eu cred că e păgână asocierea - fie chiar şi simbolică - a lui Dumnezeu cu ticăloşia găştii trădătoare de neam, de credinţă şi de încredere. Şi partidele cred că ar trebui să fie mai categorice atunci când credinţa este amestecată în chip indecent cu hoţia. Nu de alta, dar se mânie Dumnezeu, şi doar se ştie că nu bate cu parul ci cu dreapta judecată şi cu votul. Votul celor cinstiţi şi temători de judecata Lui, nemanipulată de găşti, prin trucuri ieftine, de genul celor cu care s-au învrednicit aleşii poporului. Ori vă imaginaţi că între "aleşii poporului" şi "aleşii Domnului", diferenţa e doar de un cuvânt!

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri