Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

V-aţi descurca cu 1.000 de euro pe lună? Domeniile cu cele mai mari creşteri şi scăderi de salarii. Ce lefuri au şi cât şi-ar dori ieşenii?

GALERIE
salariu-mii-de-euro
  • salariu-mii-de-euro
- +

Jumătate dintre angajaţii români aşteaptă să li se mărească salariile anul acesta, potrivit unul sondaj realizat de platforma undelucrăm.ro, iar o treime dintre ei cred că lefurile ar trebui să crească cu un procent între 20% - 50% ca să se poată descurca cu noile cheltuieli lunare. În judeţul Iaşi, în noiembrie, potrivit ultimelor date oficiale disponibile, salariul mediu net a fost de 4.035 lei, iar o creştere cu 20% ar aduce salariul mediu al ieşenilor la aproape de o mie de euro net. Cât de realiste sunt însă aceste aşteptări?

Pe un grafic realizat de specialiştii Institutului Naţional de Statistică, desenată cu violet, traiectoria câştigurilor salariale din 2022 pare să redea evoluţia unui înotător care reuşeşte cu greu să scoată capul la suprafaţa apei (linia albastru închis reprezintă evoluţia preţurilor).

Din ianuarie până în noiembrie 2022 au fost patru luni în care indicele câştigurilor salariale medii nete a fost mai mic decât în luna precedentă (în ianuarie, mai, iulie şi august), în timp ce preţurile au crescut puţin câte puţin în fiecare lună şi ceva mai mult în aprilie.

În aceste condiţii, este uşor de înţeles de ce 40% dintre cei care au răspuns la sondajul platformei undelucrăm.ro au declarat că au de gând să îşi caute un alt job în 2023, dacă nu vor avea venituri mai mari.

Potrivit autorilor, sondajul a fost realizat în decembrie 2022, iar pentru acesta au răspuns 3.834 de angajaţi şi 446 de angajatori (specialişti în resurse umane ai companiilor). Din sondaj a rezultat că:

•                           aproximativ 27% dintre angajaţi ar avea nevoie de o majorare a salariului de 20 - 30%,

•                           20% dintre angajaţi s-ar descurca şi cu o majorare de 10 - 15%,

•                           în jur de 19% dintre salariaţi au nevoie de creştere 15 - 20%,

•                           iar la extreme, 7% dintre respondenţi au spus că ar vrea o majorare de peste 50% a salariului pentru a le ajunge banii, în timp ce cam tot atâţia (6,5%) cred s-ar descurca cu cheltuielile, chiar dacă nu le-ar creşte salariul în acest an.

Vacanţele şi concediile, primele tăiate de pe listă

Dacă totuşi aşteptările salariale nu le vor fi îndeplinite, 29% dintre angajati spun că se vor pleca mai puţin în vacanţe şi vor fi nevoiţi să cumpere unele produse mai ieftineîn timp ce aproape un sfert dintre angajaţi spun că ar trebui să facă ajustări foarte mari în modul de viaţă ca să suporte cheltuielile lunare. Pentru alţii însă, o stagnare a salariilor ar însemna sacrificii şi mai mari:

•                           aproximativ 17% cred că se vor descurca foarte greu pentru că ratele si alte cheltuieli importante înseamnă deja mult din veniturile lunare,

•                           în jur de 13% au spus că se vor descurca greu, chiar dacă nu au rate,

•                           iar 10% afirmă că se vor descurca destul de greu pentru că ratele reprezintă un procent important din veniturile lunare ale familiei.

În ce-i priveşte pe angajatori, aproape două treimi (62%) spun că au în plan să majoreze salariile în 2023. Însă aşteptările angajaţilor şi cele ale angajatorilor, nu se prea potrivesc. Astfel,

•                           aproximativ de 36% spun că vor creşte salariile cu 5 - 10%,

•                           aproximativ 22% afirmă că majorarea va fi de 5%,

•                           în 17% dintre companii va fi o creştere de 10 - 15%.

•                           Doar aproximativ 2,5% dintre experţii în resurse umane susţin că firmele pe care le reprezintă vor majora salariile cu 30 - 40% în 2023.

Iar dintre companiile care nu vor creşte salariile în acest an:

•                           39% susţin că îşi vor recompensa angajaţii prin alte metode,

•                           28% nu vor creşte salariile pentru că situaţia financiară a companiei de la finalul 2022 nu permite o majorare salarială,

•                           17% din cauza întregului context macroeconomic şi

•                           17% pentru că firmele în care activează majorează salariile doar în urma unor negocieri angajat-angajator.

Harta măririlor de salarii

În ultima zi din 2022, Ziarul Financiar publica o hartă a majorărilor de salarii, pe judeţe, din care se vede că lefurile nu cresc uniform în România. În Iaşi, în al patrulea trimestru din an, salariul mediu net era de 4.035 lei, în timp ce media pe ţară era de 4.141 lei.

Cele mai mari salarii erau cele din Bucureşti, unde salariul mediu net depăşeşte o mie de euro, urmate de cele din Cluj şi Timiş. Iar în decurs de un an, salariile în Bucureşti au crescut cu 15 %, în judeţul Ilfov cu 14%, iar cele din Cluj, Timiş şi Iaşi cu 13%. Dintre acestea, doar judeţul Iaşi nu a reuşit încă să treacă pragul salariului mediu net de 4000 de lei.

Iar diferenţele apar şi pe tipuri de meserii sau de activităţi desfăşurate de angajaţi. Astfel, în luna noiembrie, cele mai mici salarii declarate oficial au fost cele încasate de angajaţii din hoteluri şi restaurante. În medie, aceşti salariaţi au primit câte 2258 de lei net.

Cine a câştigat mai mult, cine mai puţin?

Printre cele mai mici salarii din România au fost şi cele angajaţilor care desfăşoară activităţi de servicii administrative şi servicii suport (3185 lei), iar angajaţii care se ocupă de tranzacţii imobiliare au primit în medie un salariu net de 3.512 lei, cu câteva zeci de lei mai mult decât cei care desfăşoară activităţi de spectacole, culturale şi recreative.

Peste pragul de 4000 de lei s-au situat salariile din Sănătate şi asistenţă socială (4.182 lei), Învăţământ (4.122 lei) şi Industrie (4.025 lei).

Încă şi mai bine decât specialiştii din sănătate şi din învăţământ sunt plătiţi lucrătorii din administraţie publică şi apărare (exclusiv forţele armate şi asimilaţi), care au încasat în luna noiembrie, în medie, un salariu net de 5.360 lei.

În topul celor mai mari salarii rămân însă angajaţii din sectorul “Informaţii şi comunicaţii”, cu un salariu mediu net de 8.680 lei în noiembrie. Diviziunea CAEN “Informaţii şi comunicaţii” este însă cea mai înşelătoare din toată clasificarea CAEN, pentru că din ramura principală se desprind alte subdiviziuni. Unele se referă, de exemplu, la editarea de cărţi, reviste ziare, activităţi de producţie cinematografică, de editare video sau audio, altele se referă la editare de jocuri sau de produse software.

Deşi cuprinse în aceeaşi “cămaşă” CAEN, nivelul salariilor din diviziunea „Informaţii şi Comunicaţii” diferă foarte mult, în funcţie de tipul de activitate. Acolo unde e vorba de IT-işti, adică angajaţi care desfăşoară “Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice”, salariul mediu net a fost de 10.329 lei, în vreme ce angajaţii care se ocupă de editare video, audio sau de producţie cinematografică au primit în medie un salariu de 4.715 lei, mai mic decât al celor din administraţie publică şi mai puţin de jumătate din cât câştigă, în medie, un IT-ist.

Cele mai mari creşteri salariale, în noiembrie faţă de octombrie le-au simţit în portofel salariaţii din agricultură, silvicultură şi pescuit -- salariul mediu în noiembrie a fost de 4.122 lei, cu aproape 15% mai mult decât în luna precedentă. Iar angajaţii din sănătate şi asistenţă socială au fost singurii care au încasat un salariu uşor sub cel din octombrie. Salariul mediu net în Sănătate a reprezentat, în noiembrie, 99,8% din cel încasat în octombrie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri