Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vişniec: "este o reală bucurie" faptul că scriitorii importanţi ai Iaşului au ales să-mi premieze cartea (FOTO)

GALERIE
Premiile Ziarul de Iasi 2014 (8D)
  • Premiile Ziarul de Iasi 2014 (8D)
- +
Scriitorul Matei Vişniec, câştigătorul de anul acesta, a subliniat că este o reală bucurie faptul că scriitorii importanţi ai Iaşului au ales să-i premieze cartea.

Premiul pentru cel mai bun volum de proză şi cele două premii pentru debut Ziarul de Iaşi s-au acordat în cadrul Galei Premiilor literare. Evenimentul, aflat la cea de-a XI-a ediţie, a avut loc în Aula George Emil Palade” a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi şi a reunit atât personalităţi marcante ale curturii ieşene, scriitori, profesori, reprezentanţi ai Bisericii, cât şi studenţi şi cititori fideli ai ziarului.

 

GALERIE FOTO I

 

Festivitatea a fost deschisă de către redactorul şef al Ziarului de Iaşi, Toni Hriţac, care a povestit că "reacţiile pe care le primim din ţară, dar şi din străinătate sunt bune. Alegerile juriului sunt în fiecare an cele potrivite, iar acest premiu ar trebui să fie un semnal şi pentru autorităţi, în demersurile lor, să ceară părerea oamenilor avizaţi din cultura ieşeană, când iau decizii privitoare la aceasta".

 

GALERIE FOTO II

 

Preşedintele juriului, criticul Alexandru Călinescu a subliniat că romanul premiat anul acesta, „Negustorul de începuturi de roman” semnat de Matei Vişniec, este "cel mai bun, împlinit, reuşit". "Premiul are un statut aparte, premiază un scriitor care s-a impus în două literature, cea românească şi cea franţuzească. Un caz fericit de perfectă adaptare în alt spaţiu literar şi lingvistic, fără a rupe legătura cu spaţiul de baştină. Romanul premiat este al cincilea roman pe care Vişniec l-a publicat şi cred că este cel mai bun, împlinit, reuşit. Acest roman conţine în fapt mai multe romane, este un roman cu mai multe sertare”, a precizat Alexandru Călinescu.

Marele premiu a fost înmânat de către rectorul Univerisităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi, Vasile Astărăstoae care a subliniat că "Noi sprijinim acest eveniment an de an şi atât în lumea literară, cât şi în cea medicală ne ghidăm după aceleaşi valori". Matei Vişniec a subliniat că "este o reală bucurie" faptul că scriitorii importanţi ai Iaşului au ales să-i premieze cartea. „Eu am două familii, familia mea şi familia scriitorilor. Acest premiu este foarte important pentru mine deoarece e ca o altă recunoaştere. Eu am fost mereu navetist între două culturi, dar am rămas un locuitor al limbii române. Romane nu pot să scriu în franceză, doar piese de teatru, deşi am încercat. Romanul este pentru mine o altă formă de disciplină, de care am nevoie”, a mărturisit Matei Vişniec.

În cadrul galei, au fost decernate şi două premii pentru debut. Distincţiile au fost adjudecate de către scriitoarea Ana Ionesei pentru cartea de versuri „Maldororiana", şi de Dragoş Zetu, pentru volumul „Povestirile lui Alice Munro”. "Tânăra Ana Ionesei este un poet format, care a citit mult şi asta se cunoaşte din poeziile ei. O felicit şi aştept de la ea şi alte cărţi publicate. Există un fel de pericol după prima carte când te opreşti şi te gândeşti ce ai mai putea scrie", a spus poetul Emil Brumaru, membru al juriului. Premiul a fost înmânat Anei de către deputatul independent Viorel Blăjuţ, care a oferit premiul din partea grupului „Iaşisting”, unul dintre partenerii evenimentului. De prezentarea celuilalt premiant, Dragoş Zetu, s-a ocupat Codrin Liviu Cuţitaru, decanul Facultăţii de Litere şi membru al juriului, precizând că "nu am fost îndrumătorul de doctorat al lui Zetu, dar am fost familiarizat cu lucrarea sa şi la acea vreme nu credeam că lucrarea sa va avea ecou, ţinând cont de faptul că Alice Munro nu era cunosută la noi în ţară, nu era nici un rând scris. După câteva săptămâni de la apariţia tezei de doctorat în formatul unui volum, Alice Munro a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură. A fost o intuiţie extraordinară", a declarat Codrin Liviu Cuţitaru. Premiul i-a fost înmânat de redactorul şef în numele companiei „Antibiotice SA”. În timp ce Ana Ionesei şi-a citit una dintre poeziile cuprinse în volumul premiat, autorul volumului „Povestirile lui Alice Munro” a mărturisit: „Cărţile academice nu se adresează publicului larg, ci unui public restrâns, iniţiat. În acest domeniu orice dovadă de recunoaştere e rară şi tocmai de aceea acest premiu este foarte important pentru mine”.

Din juriul Premiilor literare "Ziarul de Iaşi" mai fac parte scriitorii Bogdan Creţu, Valeriu Gherghel, Doris Mironescu şi Antonio Patraş.

Anul trecut, premiul a fost adjudecat de scriitoarea Florina Ilis cu romanul „Vieţile paralele", iar premiul pentru debut i-a revenit lui Mircea Păduraru pentru volumul „Reprezentările Diavolului în imaginarul literar românesc".

Partenerii evenimentului au fost Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi, Compania Antibiotice şi Iaşisting.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri