Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Val de sancţiuni la Elena Doamna pentru bebeluşul mort. Sunt corecte? VOTAŢI

GALERIE
spital elena doamna1
  • spital elena doamna1
- +

Sancţiuni pentru medicii de la Maternitatea „Elena Doamna“ implicaţi în cazul fătului născut mort la naştere în toamna anului 2014. Filiala Iaşi a Colegiului Medicilor din România (CMR) a comunicat în aceste zile rezultatele anchetei privind evenimentele din noaptea de 8/9 septembrie 2014, atunci când Ioana Ciobanu a născut un făt mort fără supravegherea unui medic. Astfel, Comisia de Disciplină a CMR Iaşi, în urma documentelor analizate, a ajuns la concluzia că au existat grave deficienţe de comunicare între medicul curant al femeii şi cei care erau de gardă în acea seară şi că fiecare dintre medicii implicaţi a săvârşit abateri disciplinare.

„Doamna dr. Simona Niculescu pentru supravegherea deficitară a pacientei în contextul unei gravide primipare cu risc, dr. Mihai Burniche pentru depăşirea atribuţiilor medicului rezident (internarea pacientei fără prezenţa parafei medicului primar, efectuarea şi interpretarea ecografiei fără competenţă), dr. Doina Iancu şi dr. Gabriela Şargu pentru faptul că pacienta nu a fost luată în primire de medicii de gardă; de la momentul internării, ora 11.06, până la momentul declanşării naşterii, pacienta a fost doar sub supravegherea cadrelor medii; medicul şef de gardă nu a evaluat personal cazul, prezentarea cazului şi indicaţiile s-au făcut doar telefonic“, se arată în decizia Comisiei de Disciplină.

„Fiecare medic implicat a încercat să distribuie vina personală pe alţi colegi“

De asemenea, în toamna anului trecut, la internare, familia a fost anunţată că fătul lor este bine, deşi expertiza medico-legală ulterioară a scos în evidenţă faptul că acesta murise cu 24 de ore înainte de naştere. Atunci, spitalul a dat vina pe aparate, iar în faţa Comisiei medicii au dat vina unul pe celălalt. „Comisia de Disciplină constată existenţa unor discrepanţe în legătură cu posibilităţile de diagnostic ale spitalului raportat la funcţionarea aparaturii medicale (tococardiograf defect sau nu, ecograf defect sau nu, ecograf încuiat sau nu), fapt ce denotă că fiecare medic implicat a încercat să distribuie vina personală pe alţi colegi medici sau pe disfuncţionalităţile organizatorice“, după cum se arată în decizie.

Astfel, reprezentanţii CMR Iaşi au decis sancţionarea dr. Mihai Burniche şi a dr. Gabriela Şargu cu mustrare, iar pentru dr. Simona Niculescu, medicul care a supravegheat sarcina, şi dr. Doina Iancu au fost sancţionate cu vot de blam. Practic, odată primit acest vot de blam, cei doi medici nu vor mai putea, vreme de şase luni, să participe la concursuri de angajare, nu pot primi avansări în funcţie şi, dacă mai sunt înregistrate alte abateri pe numele lor, vor fi sancţionaţi cu o amendă între 1.000 şi 1.500 de lei sau îşi vor pierde dreptul de liberă practică. „În principiu, ca şi desfăşurare a activităţii medicale, nu sunt repercusiuni directe, spitalul poate lua alte măsuri administrative dacă doreşte. Nu sunt sancţiuni definitive, ele pot fi contestate la Colegiul Medicilor şi eventual chiar în instanţă. Cu siguranţă o sancţiune din partea Colegiului înseamnă că acolo s-a greşit ceva, a fost o abatere de la codul deontologic al profesiei medicale“, a declarat prof. dr. Gabriel Dimofte, preşedintele Comisiei de Disciplină a CMR Iaşi.

„Mergem mai departe în instanţă împotriva lor“

Acum, familia spune că s-a făcut oarecum dreptate, dar că va continua lupta cu medicii implicaţi în instanţă. „Dreptate s-a făcut. Cei patru medici care trebuiau să îşi facă meseria şi nu şi-au făcut-o sunt sancţionaţi. Mergem mai departe în instanţă împotriva lor. Dosarul este la Procuratură, este spre final. Au refuzat proba cu testul poligraf toţi cei patru medici, au refuzat înfăţişările la Poliţie toţi, doamna Niculescu a fost convocată în 14 mai la Comisia de Disciplină, unde a fost absentă. Ea nu a luat act de această decizie. Ceilalţi ştiu“, a spus tatăl fătului mort, Constantin Ciobanu.

Familia a fost profund afectată de episodul din septembrie 2014 când mama s-a chinuit mai bine de şapte ore să nască, doar cu o asistentă lângă ea. Ea spune că aceşti medici sunt capabili de crime şi nu ar mai trebui lăsaţi să profeseze. „Sunt oameni în libertate şi sunt capabili de crime, părerea mea. Dacă şi-ar fi făcut treaba, copilul meu nu ar fi fost mort. Am fost la cabinet particular înainte să fiu internată în spital, am fost la jumatatea lui august şi nu mi s-a spus nimic. Dar mă gândesc că nu o să se oprească aici. Şi odată ce pentru România un copil nu contează, nu o să conteze nici alţii doi, trei, cinci mii câţi o să mai moară“, a menţionat Ioana Ciobanu. Aceasta a mai spus că îi este frică să facă un al doilea copil şi că nu au în vedere acest lucru în următorul an.

Ce părere aveţi de sancţiuni? Votaţi mai jos:


Get your own Poll!

CITEŞTE ŞI: 

Culpă medicală la Elena Doamna? „Copilul putea fi salvat cu o operaţie de cezariană“

Aşa afirmă o sursă apropiată anchetei de la Maternitatea „Elena Doamna“. Fătul a murit în uterul mamei după ce mai multe monitorizări după internare arătaseră că era viabil

  

Haosul mortal de la Maternitatea Elena Doamna, sub lupa ministerului. Bebeluşul mort a stârnit proteste şi anchete

Cazul bebeluşului mort la naştere, pentru care alaltăieri au ieşit în stradă câteva zeci de ieşeni, a atras atenţia şi oficialilor din Guvern. O comisie condusă de ministrul secretar de stat Alin Ţucmeanu vine azi la maternitate pentru a demara o anchetă aici. În ciuda explicaţiilor date de conducerea maternităţii, multe semne de întrebare rămân. Explicaţiile par mai curând să sprijine ideea muşamalizării cazului decât cea a elucidării lui
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri