Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vânzările de maşini au început să accelereze şi în Iaşi. Topul maşinilor second hand

GALERIE
logan II
  • logan II
- +

In primele trei luni ale anului au fost comercializate 375 de autoturisme noi, în creştere cu 22% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Piaţa auto ieşeană a început anul 2014 în creştere pe segmentul autoturismelor noi, a stagnat la capitolul maşini second hand şi a crescut timid în ceea ce priveşte reînmatricularea, raportat la primul trimestru din 2013. Potrivit unei analize realizată de „Ziarul de Iaşi” în baza datelor furnizate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autovehicule (APIA), ieşenii au cumpărat în T1 cu 69 de autoturisme noi în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu alte cuvinte, dacă anul trecut dealerii auto locali au vândut 306 unităţi, anul acesta ieşenii au achiziţionat 375 maşini noi. La fel ca anul trecut, cel mai solicitat brand de ieşeni direct de la dealerii auto a fost marca autohtonă Dacia, doar că cererea a fost aproape dublă faţă de T1 2013. Concret, ieşenii au cumpărat în primele trei luni ale anului trecut 79 autoturisme Dacia noi, în timp ce anul acesta au fost cumpărate deja 149 de autoturisme, această diferenţă fiind principalul pilon care a stat la creştere vânzărilor noi în Iaşi. „Dacia este un brand care a crescut mult în ultimii ani şi în care românii, dar şi europenii, au prins încredere, Dacia având o creştere de 53% în Europa trimestrul acesta faţă de anul trecut. Principalul motiv pentru creşterea vânzărilor este dat de faptul că Dacia este o marcă adaptată condiţiilor de mediu şi trafic, iar moile modele au toate dotările pe care le au autoturismele moderne. În plus, pe plan local, avem avantajul de a pune la dispoziţia ieşenilor absolut toate modelele noi care se vând în Europa”, a explicat Lucian Damian, şef vânzări „Caremil”, dealerul Dacia în Iaşi. Pe locul secund în topul mărcilor de autoturisme cumpărate direct de la dealeri figurează Skoda cu 36 de unităţi vândute (17 unităţi anul trecut), urmată de Toyota cu 34 unităţi (26 anul trecut) şi Volkswagen cu 32 unităţi (31 anul trecut). Lista poate fi continuată cu Renault cu 18 unităţi noi vândute (13 anul trecut), Ford cu 16 unităţi (în scădere faţă de cele 43 unităţi vândute anul trecut), Hyundai cu 15 unităţi (14 anul trecut), Nissan şi Peugeot cu câte 12 unităţi (5, respectiv 7 anul trecut) sau Opel cu 11 unităţi (tot 11 şi anul trecut).

 
Topul maşinilor second hand
 
Referitor la maşinile aduse din străinătate, potrivit datelor oferite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor, numărul înmatriculărilor nu a suferit mari modificări, faţă de T1 2013 fiind înmatriculate cu două autoturisme mai puţin faţă de T1 2013, respectiv 1.424. O diferenţă mai semnificativă a fost înregistrată la capitolul autoturisme reînmatriculate, de la 1.475 anul trecut la 1.614 unităţi anul acesta. Comparativ cu ianuarie – martie anul trecut, când au fost înmatriculate 3.032 de autoturisme, noi şi second-hand, în primul trimestru din 2014 au fost înmatriculate cu 225 de unităţi mai mult. Într-un top al celor mai apreciate mărci auto în rândul ieşenilor, indiferent că vorbim despre maşini noi înmatriculate, aduse din afară sau reînmatriculate, detaşat conduce marca germană Volkswagen cu 802 unităţi, în creştere cu 83 de autoturisme faţă de anul trecut. Pe locul secund figurează marca Opel cu 517 unităţi, cu 154 în plus faţă de T1 2013, podiumul fiind completat de Dacia cu 261 unităţi, în plus cu 67 de unităţi în plus faţă de anul trecut. Ca un aspect interesant, Dacia a preluat locul 3 al podiumului de la Ford care a scăzut de la 257 de autoturisme înmatriculate anul trecut la 259 anul acesta (cu două unităţi mai puţin decât Dacia). În plus, potrivit datelor DRPCIV, în T1 2013 nu a fost înmatriculat pentru prima oară niciun autoturism Dacia second-hand, în timp ce în primele trei luni ale acestui an au fost înmatriculate cinci autoturisme.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri