Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vârstnici: pentru cataractă trebuie să mă operez la amândoi ochii odată?

GALERIE
ochi
  • ochi
- +

Dacă pacientul are cataractă la cei doi ochi, se operează întâi ochiul cel mai afectat. Cu cât se operează mai devreme, cu atât intervenţia este mai uşoară

Prof. dr. Dănuţ Costin: „Ochiul are în interiorul său o lentilă transparentă, de consistenţa unui gel, care se numeşte cristalin. După o vârstă aceasta îşi pierde din proprietăţi, se opacifiază şi se întăreşte, astfel scade progresiv acuitatea vizuală.

Se pare că peste 70% din oamenii sănătoşi, după 60 de ani, vor dezvolta, mai devreme sau mai târziu, cataractă. Incidenţa cataractei în rândul miopilor este mai mare decât în rândul hipermetropilor.

Un pacient cu cataractă se plânge de reducerea acuităţii vizuale (vedere înceţoşată, contururi şterse), senzaţie de orbire la privirea surselor de lumină strălucitoare, vedere dublă cu un ochi; în mod caracteristic, pacientul poate citi din nou fără ochelari (nu este un fenomen de întinerire, ci doar o etapă de tranziţie spre un stadiu mai avansat al cataractei); în ultimul stadiu, opacifierea cristalinului este atât de intensă încât vederea este foarte scăzută, permiţând vederea doar a umbrelor; uneori poate apărea vederea dublă la ochiul afectat.

Se recomandă ca în momentul în care se constată orice modificare a vederii, să se consulte medicul oftalmolog. Tratamentul este exclusiv chirurgical (operaţie). Nici picăturile şi nici laserul nu au efect asupra cataractei odată constituite.

Chirurgul înlocuieşte cristalinul cataractat (opacifiat) cu unul artificial. Operaţia se efectuează prin tehnica modernă de facoemulsificare, folosind o sondă cu ultrasunete şi incizii foarte mici (3,2 mm). Pentru cataractele foarte avansate sau când riscurile sunt prea mari şi depăşesc beneficiile, se optează pentru intervenţia de extracţie extracapsulară manuală, care presupune incizii mai mari.

Se implantează un cristalin artificial foladbil (pliabil) sau rigid, de obicei în spatele pupilei. Plaga operatorie poate necesita sau nu sutură. Recuperarea vederii este de cele mai multe ori spectaculoasă.

La ora actuală cele mai performanţe sunt considerate cristalinele artificiale foldabile multifocale de cu ajutorul cărora pacientul, după operaţie, nu va mai purta ochelari de distanţă sau de aproape.

Când este necesară operaţia?

Recomandarea de intervenţie chirurgicală este individualizată în funcţie de nivelul acuităţii vizuale. Atunci când calitatea vieţii este influenţată şi pacientul nu-şi poate duce la bun sfârşit activităţile cotidiene, acest fapt reprezintă un indiciu al necesităţii intervenţiei chirurgicale.

Datorită evoluţiei excepţionale a tehnicii de operaţie nu mai este necesar să se aştepte opacifierea totală a cristalinului (aşa-numita cataractă matură) pentru a se putea interveni în bune condiţii; dimpotrivă, cu cât se operează mai devreme, cu atât intervenţia este mai uşoară.

Dacă pacientul are cataractă la cei doi ochi, se operează mai întâi ochiul cel mai afectat. Intervalul de timp între cele două intervenţii trebuie să permită chirurgului să se asigure de succesul primei intervenţii.

Dacă se amână mult intervenţia de cataractă, pot apărea complicaţii grave generate de degenerarea materialului cristalinian care depăşeşte stadiul de cataractă matură: reacţii inflamatorii importante, creşterea presiunii intraoculare, care pot duce în final la pierderea globului ocular.

Este extrem de important ca pacientul să respecte indicaţiile pe care le primeşte de la medicul oftalmolog înainte şi după operaţie; tratamentul postoperator influenţează în mod direct rezultatul vizual final. Tratamentul postoperator durează în medie 6 săptămâni (perioada diferă în funcţie de ceea ce stabileşte medicul oftalmolog care face intervenţia chirurgicală).

Acest tratament constă în instilarea în sacul conjunctival de coliruri (picături speciale) cu acţiune antimicrobiană, antiinflamatorie şi cicatrizantă. Dacă pacientul nu urmează corect acest tratament şi nu-şi pune picăturile aşa cum i-a recomandat medicul, există riscul instalării unor complicaţii: infecţii, inflamaţii“.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri