Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Verdele vindecător al primăverii: şase verdeţuri în post

GALERIE
salata
  • salata
- +

Şi iată-ne intraţi în Postul Paştelui. Post început cu sâmbăta moşilor de primăvară când se dă pomană pentru morţi,sâmbăta în care, conform tradiţiilor, se găteşte ultima carne rămasă de la tăiatul porcului de la Crăciun. Aşa se face că în această sâmbătă se dau şi se primesc de pomană răcituri şi sărmăluţe lângă plăcintele cu brânză. Apoi a urmat Lăsatul Secului de carne şi săptămâna albă în care se mănâncă brânză şi ouă. Am trecut şi de Lăsatul de Sec de brânză şi am intrat în prima săptămână de post. De regulă această săptămână este cea mai strictă pe care toţi creştinii o ţin. Astfel ca, în sâmbăta lui Toader să putem merge la biserică şI, pe lângă pomelnicul de post sau sărindarele, să ne putem spovedi şi stabili împreună cu duhovnicul cum ţinem postul. Se stabileşte cu duhovnicul pentru că acesta ţine cont de starea de sănătate, de munca noast de zi cu zi sau de evenimentele din viaţa fiecăruia. Tot împreună cu duhovnicul se stabileşte şi canonul de rugăciune din perioada postului, astfel încât să putem primi cu bucurie şi iertare Sfânta împărtăşanie înainte de marea sărbătoare a Învierii Domnului.

Poate nu cu totul întâmplător Postul Mare coincide cu venirea primăverii, moment în care organismul are nevoie de eliminarea toxinelor acumulate în perioada de iarnă. Perioada aceasta fiind propice curelor de detoxifiere şi remineralizare. Iar aceste cure includ eliminarea proteinelor din alimentaţie şi înlocuirea cu verdeaţă bogată în vitamine şi minerale. Aceasta e perioada salatelor de primăvară, a spanacului, a urzicii sau a pătrunjelului verde. Ce poate fi mai frumos decât o baie de soare, fie stând în grădină sau mergând la o plimbare până în piaţă, urmată de o salată bogată în verdeaţă.

Vitamine din lăptuci

Salata verde (lăptuca) este principalul ingredient al salatelor de primăvară. Aceasta este un aliment de împrospătare, de revigorare şi de curăţire a organismului. Este unul dintre foarte puţinele alimente naturale cu gust amărui din bucătăria tradiţională românească. Substanţele cu gust uşor amărui din frunzele salatei au proprietăţi cu totul miraculoase, mai ales atunci când sunt consumate în cantităţi mari. Ele stimulează şi drenează ficatul, intensifică tranzitul intestinal, înlătură lenea organelor interne, curăţă vasele de sânge şi reglează activitatea anumitor glande endocrine. Sărurile de zinc din conţinutul salatei ajută în combaterea stresului. Pe lângă săruri de zinc şi de magneziu salata verde conţine şi multe vitamine (A, B, C ,D, E).

Spanac contra anemiei

Spanacul este un alt aliment de primăvară. Fie că îl folosim în stare crudă în salate, gătit în diverse preparate sau adăugat pentru gust în preparate pe bază de orez este util în prevenirea bolilor cardiovasculare. Consumul de spanac este indicat celor cu colesterol mare (hipercolesterolemie), având proprietăţi activatoare asupra metabolismului. Spanacul previne şi tratează anemia, având o cantitate moderată de fier, este deosebit de util în detoxifiere, fiind bogat în substanţe antioxidante, previne infarctul şi atacurile vasculare cerebrale. Prezintă proprietăţi anticancerigene, astfel că se poate afirma despre spanac că previne cancerul de colon, cancerul digestiv, dar şi alte tipuri de cancer prin acţiunea sa antioxidan care protejează materialul genetic celular.

Ridichile bune pentru digestie

Un plus de aromă şi gust în salate îl dau ridichile care sunt nu numai un aliment gustos, ci şi o sursă excelentă de fibre alimentare, minerale, precum potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, zinc şi fluor şi oligoelemente. În ridichi este prezentă şi o gamă variată de vitamine, precum vitamina C, cel mai bine reprezentată şi care-i conferă proprietatea de detoxifiant şi întăritor al imunităţii, şi vitaminele din grupul B.

În popor, ridichile sunt folosite pentru îmbunătăţirea digestiei, împotriva depresiei şi a oboselii, contra tusei, în insuficienţă hepatică, boli reumatice, paraziţi intestinali, astm, alergii şi pietre la rinichi. Acestea pot fi adăugate în salate sau mâncate ca atare pe o tartină sau "ronţăite" în timp ce stăm la televizor.

Urzica, planta sacră de primăvară

Considerată ca o plantă sacră, urzica vie se consumă pe toată durata Postului Mare, în mod obligatoriu în ziua Dochiei, în săptămâna Patimilor şi în Sâmbăta Paştelui. Ea este o plantă răspândită aproape pe întreg globul terestru. În scopuri alimentare se recoltează partea aeriană a plantelor tinere, imediat după răsărire, pe cât posibil dimineaţa pe rouă, fie la începutul primăverii, fie toamna târziu. Se pot folosi şi frunzele adunate cu mănuşa, prin strujire, până la înflorire. Valorificarea se face în stare proaspătă, în diferite mâncăruri sau în stare uscată, după ce au fost ţinute la umbră, în strat subţire, în încăperi bine aerisite şi păstrate în săculeţi de pânză. Proprietăţile terapeutice şi alimentare ale urzicilor sunt datorate bogăţiei în unele substanţe bioactive între care predomină complexul de săruri minerale, îndeosebi fier, magneziu, calciu, potasiu şi siliciu. În plus, există o mare cantitate de vitamina C (de 200 de ori mai mult decât în mere), precum şi alte vitamine importante cum ar fi K (cu acţiune antihemoragică), PP, complexul B şi provitamina A (beta-caroten).

Ceapă şi usturoi pentru purificar

Ceapa verde conţine multă vitamina C, potasiu, calciu, alicina, cuercitina (un antioxidant puternic, cu rol în combaterea tulburărilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare şi a cancerului), fibre alimentare. Este folosită mai ales în salată şi este de ajutor într-o gamă variată de afecţiuni, de la cele dermatologice, până la prevenirea cancerului. Ceapa verde are proprietăţi purificatoare, stimulând, în acelaşi timp, şi procesele de regenerare ale organismului uman. O cură de ceapă verde prelungită până-n vară are efect diuretic, depurativ, antialergic, reglează activitatea endocrină a organismului. Încă din trecut, se ştia că ceapa verde este unul dintre cele mai puternice şi mai la îndemâna hipoglicemiante, de aceea se recomandă diabeticilor consum în cure de lungă durată, având efecte excelente chiar şi în diabetul aflat în faze avansate. În bolile de rinichi, se recomandă consumul de ceapă verde zilnic, dimineaţa şi seara, asociată în salată, cu tarhon verde şi ridichi.

Ceapa verde are un rol deosebit în tratarea afecţiunilor dermatologice, mai ales atunci când, în salată, este combinată cu ţelină şi mărar. Se recomandă, de asemenea, o cură de ceapă verde, de cel puţin 15 zile, în cazul afecţiunilor dermatologice, care apar în perioada adolescenţei (acneea juvenilă). Consumată zilnic, ceapa verde are efect diuretitic şi depurativ, ajutând la curăţarea tenului.

Usturoiul verde, ca şi ceapa verde,este foarte căutat în acest sezon, fiind recunoscut încă din cele mai vechi timpuri că un aliment-minune fiind utilizat ca ingredient  aromatic, dar şi ca plantă medicinală. Cu o aromă specială şi un gust plăcut, dar şi mai puţin iute decât cel uscat, usturoiul verde aduce o serie de beneficii organismului. Dar cum sezonul usturoiului verde ţine doar câteva săptămâni, la începutul primăverii, este foarte important să profitaţi la maximum de această perioadă.

Usturoiul verde este recunoscut pentru proprietăţile sale curative, fiind considerat în unele bucătării drept regele condimentelor. În compoziţia acestuia se regăsesc o serie de vitamine (A1, B1, B2 şi C), substanţe minerale, precum fosfor, sulf, potasiu, siliciu, iod, calciu, aminoacizi, dar şi anumite substanţe anticancerigene. Spre deosebire de căţeii de usturoi, care au şi ei diverse proprietăţi curative, usturoiul verde este mai fraged, mai suculent şi mai puţin iute. Pentru ca organismul să beneficieze din plin de efectele terapeutice ale usturoiului verde, acesta trebuie consumat în stare proaspătă sau adăugat în preparate la sfârşit, fără a-l fierbe.

Usturoiul verde este folosit la prepararea salatelor, a sandviciurilor, dar şi ca ingredient principal la tocăniţe, supe, fasole verde sau cartofi fierţi. Primăvaraeste foarte apreciat pentru gustul său sosul de usturoi verde, iar pentru iarnă puteţi pune în cămară câteva borcane cu usturoi verde în oţet, pe care-l puteţi consuma cu succes împreună cu o friptură. Faţă de usturoiul uscat, cel verde, de primăvară, nu ne protejează numai de anumite boli, ci ajută şi la detoxificarea organismului. Fitohormonii pe care îi conţine usturoiul verde sunt substanţe cu structură chimică similară hormonilor, care se găsesc în toate plantele fragede. Aceştia acţionează asupra receptorilor din ţesuturi şi din glande, ajutând în acest fel la curăţarea organismului.

Indiferent dacă ţineţi sau nu Postul Paştelui, consumaţi multă verdeaţa de primăvară în orice formă vă este la îndemână pentru a fi mai sănătoşi, mai energici şi chiar mai frumoşi.

Corina BENESCU, Briţcani-Neamţ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri