Secretul „Puiului galben”: producătorii ieșeni explică pas cu pas metoda. „Nu e nimic nesănătos”. Ce spun autorităţile sanitare locale?
Scandalul “Puiului vopsit” a stârnit un val de reactii critice din partea marilor (...)
citeste totvineri, 29.03.2024
Şi iată-ne intraţi în Postul Paştelui. Post început cu sâmbăta moşilor de primăvară când se dă pomană pentru morţi,sâmbăta în care, conform tradiţiilor, se găteşte ultima carne rămasă de la tăiatul porcului de la Crăciun. Aşa se face că în această sâmbătă se dau şi se primesc de pomană răcituri şi sărmăluţe lângă plăcintele cu brânză. Apoi a urmat Lăsatul Secului de carne şi săptămâna albă în care se mănâncă brânză şi ouă. Am trecut şi de Lăsatul de Sec de brânză şi am intrat în prima săptămână de post. De regulă această săptămână este cea mai strictă pe care toţi creştinii o ţin. Astfel ca, în sâmbăta lui Toader să putem merge la biserică şI, pe lângă pomelnicul de post sau sărindarele, să ne putem spovedi şi stabili împreună cu duhovnicul cum ţinem postul. Se stabileşte cu duhovnicul pentru că acesta ţine cont de starea de sănătate, de munca noastră de zi cu zi sau de evenimentele din viaţa fiecăruia. Tot împreună cu duhovnicul se stabileşte şi canonul de rugăciune din perioada postului, astfel încât să putem primi cu bucurie şi iertare Sfânta împărtăşanie înainte de marea sărbătoare a Învierii Domnului.
Poate nu cu totul întâmplător Postul Mare coincide cu venirea primăverii, moment în care organismul are nevoie de eliminarea toxinelor acumulate în perioada de iarnă. Perioada aceasta fiind propice curelor de detoxifiere şi remineralizare. Iar aceste cure includ eliminarea proteinelor din alimentaţie şi înlocuirea cu verdeaţă bogată în vitamine şi minerale. Aceasta e perioada salatelor de primăvară, a spanacului, a urzicii sau a pătrunjelului verde. Ce poate fi mai frumos decât o baie de soare, fie stând în grădină sau mergând la o plimbare până în piaţă, urmată de o salată bogată în verdeaţă.
Salata verde (lăptuca) este principalul ingredient al salatelor de primăvară. Aceasta este un aliment de împrospătare, de revigorare şi de curăţire a organismului. Este unul dintre foarte puţinele alimente naturale cu gust amărui din bucătăria tradiţională românească. Substanţele cu gust uşor amărui din frunzele salatei au proprietăţi cu totul miraculoase, mai ales atunci când sunt consumate în cantităţi mari. Ele stimulează şi drenează ficatul, intensifică tranzitul intestinal, înlătură lenea organelor interne, curăţă vasele de sânge şi reglează activitatea anumitor glande endocrine. Sărurile de zinc din conţinutul salatei ajută în combaterea stresului. Pe lângă săruri de zinc şi de magneziu salata verde conţine şi multe vitamine (A, B, C ,D, E).
Spanacul este un alt aliment de primăvară. Fie că îl folosim în stare crudă în salate, gătit în diverse preparate sau adăugat pentru gust în preparate pe bază de orez este util în prevenirea bolilor cardiovasculare. Consumul de spanac este indicat celor cu colesterol mare (hipercolesterolemie), având proprietăţi activatoare asupra metabolismului. Spanacul previne şi tratează anemia, având o cantitate moderată de fier, este deosebit de util în detoxifiere, fiind bogat în substanţe antioxidante, previne infarctul şi atacurile vasculare cerebrale. Prezintă proprietăţi anticancerigene, astfel că se poate afirma despre spanac că previne cancerul de colon, cancerul digestiv, dar şi alte tipuri de cancer prin acţiunea sa antioxidantă care protejează materialul genetic celular.
Un plus de aromă şi gust în salate îl dau ridichile care sunt nu numai un aliment gustos, ci şi o sursă excelentă de fibre alimentare, minerale, precum potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, zinc şi fluor şi oligoelemente. În ridichi este prezentă şi o gamă variată de vitamine, precum vitamina C, cel mai bine reprezentată şi care-i conferă proprietatea de detoxifiant şi întăritor al imunităţii, şi vitaminele din grupul B.
În popor, ridichile sunt folosite pentru îmbunătăţirea digestiei, împotriva depresiei şi a oboselii, contra tusei, în insuficienţă hepatică, boli reumatice, paraziţi intestinali, astm, alergii şi pietre la rinichi. Acestea pot fi adăugate în salate sau mâncate ca atare pe o tartină sau "ronţăite" în timp ce stăm la televizor.
Considerată ca o plantă sacră, urzica vie se consumă pe toată durata Postului Mare, în mod obligatoriu în ziua Dochiei, în săptămâna Patimilor şi în Sâmbăta Paştelui. Ea este o plantă răspândită aproape pe întreg globul terestru. În scopuri alimentare se recoltează partea aeriană a plantelor tinere, imediat după răsărire, pe cât posibil dimineaţa pe rouă, fie la începutul primăverii, fie toamna târziu. Se pot folosi şi frunzele adunate cu mănuşa, prin strujire, până la înflorire. Valorificarea se face în stare proaspătă, în diferite mâncăruri sau în stare uscată, după ce au fost ţinute la umbră, în strat subţire, în încăperi bine aerisite şi păstrate în săculeţi de pânză. Proprietăţile terapeutice şi alimentare ale urzicilor sunt datorate bogăţiei în unele substanţe bioactive între care predomină complexul de săruri minerale, îndeosebi fier, magneziu, calciu, potasiu şi siliciu. În plus, există o mare cantitate de vitamina C (de 200 de ori mai mult decât în mere), precum şi alte vitamine importante cum ar fi K (cu acţiune antihemoragică), PP, complexul B şi provitamina A (beta-caroten).
Ceapa verde conţine multă vitamina C, potasiu, calciu, alicina, cuercitina (un antioxidant puternic, cu rol în combaterea tulburărilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare şi a cancerului), fibre alimentare. Este folosită mai ales în salată şi este de ajutor într-o gamă variată de afecţiuni, de la cele dermatologice, până la prevenirea cancerului. Ceapa verde are proprietăţi purificatoare, stimulând, în acelaşi timp, şi procesele de regenerare ale organismului uman. O cură de ceapă verde prelungită până-n vară are efect diuretic, depurativ, antialergic, reglează activitatea endocrină a organismului. Încă din trecut, se ştia că ceapa verde este unul dintre cele mai puternice şi mai la îndemâna hipoglicemiante, de aceea se recomandă diabeticilor consum în cure de lungă durată, având efecte excelente chiar şi în diabetul aflat în faze avansate. În bolile de rinichi, se recomandă consumul de ceapă verde zilnic, dimineaţa şi seara, asociată în salată, cu tarhon verde şi ridichi.
Ceapa verde are un rol deosebit în tratarea afecţiunilor dermatologice, mai ales atunci când, în salată, este combinată cu ţelină şi mărar. Se recomandă, de asemenea, o cură de ceapă verde, de cel puţin 15 zile, în cazul afecţiunilor dermatologice, care apar în perioada adolescenţei (acneea juvenilă). Consumată zilnic, ceapa verde are efect diuretitic şi depurativ, ajutând la curăţarea tenului.
Usturoiul verde, ca şi ceapa verde,este foarte căutat în acest sezon, fiind recunoscut încă din cele mai vechi timpuri că un aliment-minune fiind utilizat ca ingredient aromatic, dar şi ca plantă medicinală. Cu o aromă specială şi un gust plăcut, dar şi mai puţin iute decât cel uscat, usturoiul verde aduce o serie de beneficii organismului. Dar cum sezonul usturoiului verde ţine doar câteva săptămâni, la începutul primăverii, este foarte important să profitaţi la maximum de această perioadă.
Usturoiul verde este recunoscut pentru proprietăţile sale curative, fiind considerat în unele bucătării drept regele condimentelor. În compoziţia acestuia se regăsesc o serie de vitamine (A1, B1, B2 şi C), substanţe minerale, precum fosfor, sulf, potasiu, siliciu, iod, calciu, aminoacizi, dar şi anumite substanţe anticancerigene. Spre deosebire de căţeii de usturoi, care au şi ei diverse proprietăţi curative, usturoiul verde este mai fraged, mai suculent şi mai puţin iute. Pentru ca organismul să beneficieze din plin de efectele terapeutice ale usturoiului verde, acesta trebuie consumat în stare proaspătă sau adăugat în preparate la sfârşit, fără a-l fierbe.
Usturoiul verde este folosit la prepararea salatelor, a sandviciurilor, dar şi ca ingredient principal la tocăniţe, supe, fasole verde sau cartofi fierţi. Primăvaraeste foarte apreciat pentru gustul său sosul de usturoi verde, iar pentru iarnă puteţi pune în cămară câteva borcane cu usturoi verde în oţet, pe care-l puteţi consuma cu succes împreună cu o friptură. Faţă de usturoiul uscat, cel verde, de primăvară, nu ne protejează numai de anumite boli, ci ajută şi la detoxificarea organismului. Fitohormonii pe care îi conţine usturoiul verde sunt substanţe cu structură chimică similară hormonilor, care se găsesc în toate plantele fragede. Aceştia acţionează asupra receptorilor din ţesuturi şi din glande, ajutând în acest fel la curăţarea organismului.
Indiferent dacă ţineţi sau nu Postul Paştelui, consumaţi multă verdeaţa de primăvară în orice formă vă este la îndemână pentru a fi mai sănătoşi, mai energici şi chiar mai frumoşi.
Cuvinte cheie: + verdeturi primavara
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cu câte sute de lei crește pensia la recalculare? Cum diferă sumele după județ? Anunț oficial
Profesor condamnat pentru agresarea sexuală a unei eleve. Daune de 35.000 de lei de achitat minorei
Apare un nou tip de concediu plătit în România. Cine va putea beneficia de el
Discriminarea persoanelor cu chelie devine infracțiune în Franța
Liviu Dragnea a mai înființat o firmă. Domeniul-cheie în care fostul lider PSD vrea să facă bani
Un tânăr motociclist a murit după ce s-a izbit de un cap de pod la Chicerea
VIDEO Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești/Suceava
Trei copii au ajuns la spital după ce un copac a căzut peste mașina în care se aflau
IMAGINEA ZILEI: fața occidentală a aeroportului Iași după ce s-a deschis marelui public
4,25 milioane de dolari pentru cel mai scump medicament din lume
Bulevardul Socola, închis pe jumătate. Pe unde au fost deviate autobuzele
VIDEO PRIMELE IMAGINI cu craterul format de prăbușirea dronei, la 8 km de Brăila
Prognoză meteo pentru luna aprilie: Temperaturi peste cele normale. În ce zone sunt anunțate ploi
Ciucă se gândește la o confruntare cu Ciolacu la alegerile prezidențiale
Miroslava – comuna cea mai mare și cea mai bogată din regiune. Încotro? (P)
Gamificarea: o aventură magică la școala primară Lorelay! (P)
Este videochatul o nouă cale către independența financiară a fetelor? (P)
Dealer de droguri cu sute de comenzi, iertat de judecători: „A făcut progrese în plan spiritual”
Lovitură în Podu Roş: trei tineri au jefuit maşina de îngheţată. O greşeală minora a şoferului
Pavel LUCESCUCine profită de madam Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUDistrugerea statuilor |
pr. Constantin STURZUDe ce este atât de aspru Postul Mare? |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă? |