Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vettel scoate Ferrari de la naftalină

GALERIE
vettel-ferrari-2911
  • vettel-ferrari-2911
- +

Fostul campion mondial a câştigat imperial Marele Premiu de Formula1 al Malaysiei

 

 
Pilotul german al echipei Ferrari, Sebastian Vettel, a câştigat, ieri, Marele Premiu al Malaysiei, a doua etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, el fiind urmat de britanicul Lewis Hamilton şi de germanul Nico Rosberg, ambii de la Mercedes. Vettel a readus echipa Ferrari în fruntea unei curse de Formula 1, ieri, pe circuitul de la Sepang, din Malaysia, după aproape doi ani de la ultimul succes înregistrat de scuderia italiană. Spaniolul Fernando Alonso câştigase, la 12 mai 2013, la Barcelona, ultimul trofeu aflat în palmaresul Ferrari până astăzi. După un sezon 2014 socotit dezastruos de italieni, Alonso părăsea echipa de la Maranello pentru McLaren. În locul lui a sosit germanul Sebastian Vettel, de patru ori campion mondial cu Red Bull, dezamăgit şi el de forma slabă arătată sezonul trecut de echipa cu care a dominat Marele Circ. Dacă Alonso pare că nu a ales bine să evolueze pentru McLaren, o echipă care reîncepe în acest an un parteneriat cu Honda, colaborare marcată de mari probleme tehnice, Vettel a tras cartea câştigătoare prin transferul său la Ferrari.  Germanul a dominat Marele Premiu al Malaysiei, marcând un reviriment al scuderiei aşteptat de toată lumea. şi pentru Vettel, victoria obţinută la Sepang este prima din 2013, când încheia triumfător sezonul cu un succes în ultima etapă, în Brazilia. Totodată, MP al Malaysiei este al 40-lea Grand Prix câştigat de pilotul de la Ferrari. Forma bună a monopostului SF-15T s-a văzut în calificări, când Vettel s-a apropiat la 75 de miimi de timpul înregistrat de Lewis Hamilton de la Mercedes, cel mai bun al şedinţei de sâmbătă. Ieri, primii trei piloţi, Hamilton, Vettel şi Rosberg (Mercedes), şi-au păstrat poziile ocupate pe grilă şi după start. În turul 4, safety car-ul a intrat pe pistă, în urma abandonului suedezului Marcus Ericsson de la Sauber. Hamilton şi Rosberg au decis să intre imediat la boxe, pentru a schimba pneurile medii cu cele hard, o decizie care probabil a privat echipa Mercedes de victorie. Vettel a ales să rămână e pistă "încălţat" cu pneuri medii şi s-a distanţat de restul plutonului.  Intrarea timpurie la boxe a ridicat la trei numărul de schimburi de pneuri efectuate de Hamilton şi Rosberg. În aceste condiţii, orice încercare a piloţilor Mercedes de a se apropia de lider a fost în zadar, astfel că Vettel, cu o strategie cu două intrări la boxe, s-a impus cu un avans de peste opt secunde faţă de Hamilton şi de peste 12 secunde faţă de Rosberg. Locul IV a fost ocupat de Kimi Räikkönen, tot de la Ferrari. Finlandezul a avut un start slab, a căzut de pe locul 11 până pe ultimul loc după o pană de cauciuc, apoi a recuperat în stil de mare pilot, ajungând în preajma podiumului. De la locul V la locul X piloţii au trecut linia de sosire pe echipe: Valtteri Bottas şi Felipe Massa de la Williams, urmaţi de Max Verstappen şi Carlos Sainz Jr de la Toro Rosso şi de Danil Kviat şi Daniel Ricciardo de la Red Bull.
Învingător în prima etapă din 2015, MP al Australiei, Lewis Hamilton este lider în clasamentul piloţilor, cu 43 de puncte. Vettel este al doilea, cu 40 de puncte, iar Rosberg al treilea cu 33 de puncte. La constructori, Mercedes ocupă primul loc, cu 76 de puncte, urmată de Ferrari, cu 52 de puncte şi de Williams, cu 30 de puncte. Următoarea etapă a CM de Formula 1, Marele Premiu al Chinei de la Shanghai, va avea loc în 12 aprilie.
 
 
 
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri