Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Le-am dat şansa la o viaţă nouă

VIDEO: Prima casă pentru copiii din halta CUG. Succes al campaniei „Ziarul de Iaşi”

GALERIE
casa pentru copiii din cug iasi (2)
  • casa pentru copiii din cug iasi (2)
- +

Un grup de mame românce stabilite în Marea Britanie impresionate de drama familiilor care locuiau în barăci improvizate într-o haltă dezafectată a adunat bani şi, prin notariat, a dăruit o casă unei familii de acolo. Mădălina, Mihai şi cei trei copii ai lor încep astfel o viaţă nouă, graţie unui articol de ziar scris cu compasiune şi unui grup de femei cu iniţiativă, dăruire şi curaj. Casa este în comuna Erbiceni, şi a costat 12.000 de euro cu tot cu teren. Donarea s-a făcut prin notariat, acum două zile. Mihai şi Mădălina ne povesteau ieri plini de însufleţire, când i-am vizitat acasă, ce planuri frumoase au pentru grădina lor din spatele casei şi pentru grajdul de alături. O viaţă frumoasă pentru cei cinci poate începe chiar de mâine 

O viaţă nouă pentru o familie bătută de soartă. Reporterii noştri au fost în cursul zilei de ieri acasă la Mădălina şi Mihai Avan, doi tineri care până de curând locuiau ca vai de ei în halta dezafectată CUG, lângă Iaşi, cu cei trei copii ai lor, într-o cameră încropită lângă peron.

Astăzi, aceştia au casa lor, cu acte în regulă, în comuna Erbiceni. Visul lor de a  avea o casă în care să-şi crească frumos copiii s-a împlinit datorită unui grup de mame românce stabilite în Anglia. Acestea, impresionate de povestea lor de viaţă, ne-au rugat să-i ajutăm să-şi găsească o casă, urmând ca acolo ele să strângă banii. Şi, uite aşa, în doar câteva luni, planurile noastre pentru ei s-au concretizat prin prezenţa la notar de acum două zile, când s-au făcut actele de vânzare-cumpărare.

Tatăl are o mulţime de planuri

Aceştia trăiau în condiţii greu de imaginat, într-o cameră mică, fără electricitate, fără aragaz şi butelie. Cel mai mare dintre copii, Andrei, elev în clasa I, nu-şi va mai face temele la lumânare, cum şi le făcea anul trecut când era în clasa pregătitoare, iar Elena, în vârstă de patru ani, are unde să se joace în curte, fără să se ferească din calea trenului şi a acceleratelor.

Cel mai mic copil, Ema, are patru luni şi un loc pe care să-l numească, pe drept, acasă. „Când am găsit casa asta mi-a plăcut tare mult. Este foarte frumoasă, are trei camere, o bucătărie şi hol... Avem şi o şură în spate, în care să cresc un porc şi păsări, şi am şi loc pentru grădinărit. La poartă am fântână, trebuie doar să o curăţ..”, spune plin de planuri Mihai. Mai are de reparat o bucată de gard din spatele casei, gardul ce dă la vecini, şi de sudat o balama la poarta de la drum.

În casă mai are de dat cu var şi de aranjat lucrurile care acum stau în saci, în sufragerie. Mădălina este cam răguşită de la răceală, însă îi dau lacrimile când o întreb câte ceva. Pentru ea, casa aceasta este sufletul ei. „Când aţi venit prima dată la noi, în gară, n-am crezut că o să ne ajute cineva dacă scrieţi la ziar... Îi mulţumesc din suflet Mădălinei din Anglia şi Theresei, nana fetiţei: ele ne-a fost mereu alături. Le mulţumim tuturor pentru că ne-au ajutat fără ca noi să cerem ceva. Când am intrat prima dată în această casă şi am văzut cât de frumoasă este soba, că pe jos este gresie şi duşumea, că geamurile sunt duble şi se închid bine, mi-a venit greu să cred că o vor cumpăra. E prea frumoasă! La notar am plâns de bucurie”, spune Mădălina, toată un zâmbet dar cu lacrimi pe obraji, cu fetiţa cea mică în braţe.

Ieri, prima noaptea în casa cu sobă

Acum mai are de făcut câteva lucruri, şi anume să-şi schimbe buletinele pe noua adresă şi să rezolve copiii cei mari cu şcoala şi grădiniţa, deoarece nu au vaccinurile făcute până acum, iar cei de la şcoală  nu i-au primit băiatul la ore din acest motiv.

Noaptea trecută a fost prima în care au dormit cu toţii sub noul acoperiş, în camera cu sobă. „Îmi place că în faţa casei, peste drum, avem un iaz, iar după iaz este pădurea. Este atât de frumos...”, spune Mihai, arătându-mi mândru cu mâna peste gardul înalt. Deja are alte vise şi planuri: vrea să-şi mai zidească o sobă în casă, pentru ca şi copiii să aibă camera lor caldă, apoi să separe terenul cu un gard de casă, ca să-şi pună în partea stângă la primăvară legume, pe are să nu le ciugulească găinile pe care şi le va lua.

Şase familii aşteaptă iarna tot în haltă

În halta CUG au rămas în prezent şase familii, care speră ca într-o zi să aibă o soartă mai bună. Ieşeni cu suflet mare îi ajută în continuare, şi este posibil ca în curând aceştia să aibă şi electricitate acolo. Reportajul nostru a apărut pe 6 iunie, iar de atunci ieşenii nu au contenit să-i ajute în fel şi chip.

Elevii voluntari de la Liceul „Miron Costin” ia-u implicat dea pe cei opt copii şcolari din haltă în tot felul de activităţi, le-au făcut ghiozdanul de şcoală şi i-au plimbat la muzee şi pizza. Doamnele din cadrul organizaţiei judeţene de femei a PMP Iaşi i-au dus pe toţi cei 15 copii la coafor, le-au dus rechizite, dulciuri,  i-a scos la film 3D, la restaurant în mall, şi le-au luat şi măsuri pentru mobilă.

Consilierul judeţean Cristian Stanciu, preşedinte al fundaţiei FEG, a oferit uneia dintre familii o rulotă, iar Asociaţia „Speranţă pentru îngeraşi” şi Asociaţia „Calea Bucuriei” au contribuit cu donaţii şi ajutor, pe lângă mulţi alţi ieşeni care au dorit sau nu să rămână anonimi. Cei de la „Calea Bucuriei” ne-au ajutat să găsim casa în care acum Mădălina şi Mihai îşi croiesc un alt destin.

Pentru familia Avan, însă, halta CUG a rămas în urmă, ca un vis urât. Acum au altă soartă, croşetată de toţi cei care i-au ajutat, fie că haine, alimente, jucării ori bani. Cel mai mare vis al lor s-a transformat în realitate în doar patru luni de la apariţia primului articol cu situaţia lor din haltă.

Acum, visul Mădălinei e mai palpabil: este o vacă. Ca să aibă lapte pentru copii. Visul copiilor este un televizor, ca să poată urmări personajele din desenele despre care doar au auzit. Visul tatălui - casa - este însă împlinit!

CITIŢI ŞI:

GALERIE FOTO: Trăiesc ca vai de ei în fosta haltă CUG. Sunt 15 copii. Ajutaţi-i!

În fosta haltă CUG, acum dezafectată, îşi duc traiul în condiţii precare peste 30 de suflete. Unii stau aici de peste 15 ani. Nu sunt oameni ai străzii, nu sunt beţivi, ci familii curăţele care şi-au încropit acolo o gospodărie cum au putut, din puţinul pe care şi-l permit. Toţi copiii merg chiar şi la şcoală, unde se ţin de carte cât pot ca să scape de sărăcia în care au ajuns fără voia lor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri