Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Virozele digestive la copii: regimul alimentar corect este esenţial!

GALERIE
copilas bolnav
  • copilas bolnav
- +

Dr. Cătălina Ionescu, Unitatea de Primire Urgenţe, Spitalul de Copii „Sf. Maria“ Iaşi:

„Enterovirozele, de cele mai multe ori, sunt date de un virus numit rotavirus. Însă, în această perioadă copiii fac viroze digestive şi de la microbii din mediul extern: pun mâna în parc pe tot felul de jucării sau se joacă în nisip şi bagă degetele în gură. Simptomele care apar sunt: vărsături, scaune diareice, dureri de burtă. Uneori se poate instala şi febra.

În mod normal, trebuie luate coprocitogramă şi coprocultură pentru a fi eliminată o cauză infecţioasă bacteriană. Rezultatul coprocitogramei fiind gata mai repede, ne poate arăta dacă e nevoie sau nu de antibiotic. Însă, de cele mai multe ori, nu e nevoie de antibiotice, fiind probleme de natură virală. În astfel de cazuri cel mai important este regimul alimentar. Bineînţeles şi pentru virozele digestive de natură virală există diverse tratamente cu acţiune pe tubul digestiv. Dar, întotdeauna o astfel de medicaţie trebuie administrată doar la indicaţia medicului. Subliniez faptul că în cazul enterovirozelor (n.r. - viroză digestivă de natură virală, nu infecţioasă) dacă nu se ţine regim, nu are efect doar tratamentul cu diverse medicamente (de exemplu - medicaţie pentru diaree sau pentru eliminarea senzaţiei de greaţă etc).

Pe parcursul evoluţiei bolii copilul nu va avea poftă de mâncare. Mai mult, poate rămâne cu această inapetenţă o perioadă mai mare de 7-10 zile. Când copilul nu mănâncă nimic trebuie să se vină la spital. Dar, în general, ei mănâncă, chiar dacă mult mai puţin decât înainte - ronţăie acum un covrigel, apoi peste câteva ore jumătate de banană, apoi câteva linguriţe de orez - şi pe parcursul zilei primesc aportul necesar. Chiar dacă îşi doreşte să-l vadă mâncând mai mult sau aşa cum mânca înainte de episodul de viroză digestivă, mama ar trebui să aibă răbdare. Lipsa poftei de mâncare poate persista o perioadă; dar în timp copilul îşi va reveni la normal. Şi în nici un caz nu trebuie administrate vitamine. Acestea nu rezolvă inapetenţa. Sunt un supliment alimentar, iar în cazul copiilor trebuie cântărită cu grijă administrarea lor. Repet şi subliniez: administrarea de vitamine nu rezolvă lipsa poftei de mâncare cu care copilul rămâne după o viroză digestivă“.

Care este regimul alimentar corect şi cât durează

Pentru un copil cu viroză digestivă, regimul alimentar include orez fiert (eventual mucilagiu), morcov fiert, carne fiartă, brânză de vaci, banană. La copiii alimentaţi la sân, alăptarea nu se întrerupe. La copiii hrăniţi cu lapte praf, acesta se înlocuieşte cu mucilagiu de orez. La copii de peste un an se pot da în plus biscuiţi uscaţi, grisine. Indiferent de vârstă, sunt interzise: laptele praf, laptele de vacă, dulciurile, cartofii, sucurile, băuturile acidulate, fructele ( cu excepţia bananelor) - orice aliment care fermentează. Acest regim alimentar trebuie ţinut minimum trei zile. După care se introduc treptat alte alimente: cartof copt, oul fiert tare, brânza de vaci, o supă fără roşii. Dacă apar alte scaune proaste, se revine la regim. Ultimul aliment introdus după un astfel de regim trebuie să fie laptele.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri