Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Zăpada a dat peste cap tot judeţul. Care sunt drumurile pe care nu se circulă

GALERIE
zapada drum inchis
  • zapada drum inchis
- +

Aseară erau mai multe drumuri închise şi trenuri anulate. În municipiul Iaşi, maşinile „dansau“ pe străzi, iar circulaţia în cartiere era o adevărată aventură  

Drumarii ieşeni au început să piardă bătălia cu iarna. Zece tronsoane de drumuri judeţene au fost închise ieri traficului din cauza viscolului, iar pe celelalte se circula cu greutate, în condiţii de iarnă. Au fost închise traficului până şi două tronsoane de drum naţional, Paşcani - Moţca şi Târgu Frumos - Paşcani, pe o lungime totală de 34,6 km. „Este viscol puternic, pe alocuri cu vizibilitate sub 5 metri. Se circulă, dar se circulă dirijat, cu poliţia şi utilajul nostru în faţa coloanei. Se formează coloana la ieşirea din oraş, iar de acolo o preluăm noi. Din păcate, şoferii noştri nu înţeleg că sunt momente în care deplasările chiar ar trebui amânate“, a declarat Ovidiu Laicu, şeful Direcţiei Regionale de Dru­muri şi Poduri.

Ieri se circula cu greutate, în coloană, şi între Târgu Frumos şi Strunga. La închiderea ediţiei, încă se lucra la degajarea drumului Iaşi - Paşcani. Şi în municipiul Iaşi s-a circulat ieri cu dificultate, în special pe străzile din cartiere care păreau abandonate de Primărie. În Tătăraşi, de exemplu, se circula greu şi pe str. Vasile Lupu până în Metalurgie, dar şi pe Splai Bahlui sau Şoseaua Naţională. Trotuarele din cartiere erau acoperite cu nămeţi, în Cantemir, de exemplu, pietonii aveau de trecut peste o zăpadă care ajungea până la glezne. Inspectoratul Şcolar Judeţean a decis ieri amânarea începerii şcolii până miercuri. Vremea va continua să fie proastă şi în următoarele zile. Astăzi şi mâine, viscolul se va linişti, dar este de aşteptat să reînceapă în noaptea de mâine spre poimâine, urmând să continue toată ziua de miercuri.

Direcţia Judeţeană de Administrare a Dru­murilor şi Podurilor a intervenit în noaptea de sâmbătă spre duminică pe 23 de tronsoane de drumuri judeţene asfaltate, cu un număr de 18 utilaje. Drumarii au mobilizat practic jumătate din utilajele disponibile, acţionându-se îndeosebi în zonele Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău, Ţibăneşti, Mădârjac şi Oţeleni. Cele patru firme care efectuează lucrările de deszăpezire a drumurilor judeţene au amenajat şase baze, la Iaşi, Paşcani, Târgu Frumos, Ţibăneşti, Răducăneni şi Vlădeni. DRDP a scos pe teren 29 de utilaje pe toate drumurile naţionale de pe raza judeţului, inclusiv pe variantele ocolitoare de la Iaşi şi Târgu Frumos.

Activitatea Aeroportului s-a desfăşurat ieri fără dificultăţi majore. În schimb, CFR Călători a anunţat anularea a aproape 80 de trenuri, printre care şi trenurile 6314 Iaşi - Tecuci, care ar fi trebuit să plece la ora 13.27 şi 6315 Tecuci - Iaşi, cu plecarea la 18.31. Viscolul puternic, căderile de zăpadă şi temperaturile scăzute au provocat numeroase avarii ale reţelei de alimentare cu electricitate, mai ales a celor de medie tensiune care deserves localităţi din mediul rural. „Precizăm că sunt porţiuni de reţea aflate la mare distanţă de căile de acces practicabile în condiţiile date, deplasarea echipamentelor, materialelor şi sculelor necesare pentru efectuarea reparaţiilor se face manual, ceea ce măreşte durata de intervenţie faţă de condiţiile normale“, au precizat reprezentanţii Delgaz Grid, noua denumire a E.ON Distribuţie. În judeţ, mai erau nealimentate cu energie electrică aseară două localităţi, respectiv Movileni şi satul Chişcăreni din comuna Şipote.

Citadin susţine că a intervenit cu toate forţele

Angajaţii Citadin SA au intervenit timp de 48 de ore aproape încontinuu, cu peste 40 de utilaje, fiind împrăştiate pe străzile Iaşului 954 tone de sare, 36 tone de clorură de calciu şi 20 tone de amestec de sare şi nisip. S-a acţionat în special în zona spitalelor şi a instituţiilor publice, inclusiv a unităţilor de învăţământ. Angajaţii Servicii Publice SA au intervenit în zona Păun, Muntenimii sau Cazărmilor, ca şi în zonele pietonale din Nicolina, Piaţa Voievozilor şi în parcuri. S-a intervenit şi în cimitire, începând cu dimineaţa zilei de ieri. Compania de Transport Public a intervenit cu şase utilaje pentru curăţarea şi între­ţinerea căilor de rulare a tramvaielor şi 17 muncitori, angajaţi în operaţiunile de menţinere a funcţionalităţii tramvaielor. Un număr de trei tramvaie au fost menţinute la stradă în timpul nopţii, pentru a preveni înfundarea căilor de rulare. Angajaţii Salubris SA au lucrat în zonele pietonale cu şapte utilaje şi 74 de muncitori, intervenţiile vizând îndeosebi cartierele Dacia, Alexandru cel Bun, Cantemir, Tătăraşi, Gării, Copou, Nicolina şi Poitiers.

În adăpostul din C.A. Rosetti al Di­recţiei de Asistenţă Comunitară erau cazate ieri 70 de persoane fără adăpost. În decurs de 24 de ore, au fost identificate şi conduse la adăpost 20 de persoane, alte patru fiind preluate de Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon“. Alte cinci persoane fără adăpost au refuzat internarea, fiind monitorizate de Poliţia Locală. Primăria a făcut apel la populaţie să semnaleze prezenţa eventualelor persoane fără adăpost care par a suferi din cauza vremii, la numărul de telefon al dispeceratului Poliţiei Locale, 0232.232.099 sau prin e-mail, la politialocalais@yahoo.com.

Informaţii cu privire la starea drumurilor naţionale pot fi obţinute la numărul de telefon 0232.214.430, cele referitoare la drumurile judeţene la numărul DJADP, 0232.255.961. Informaţii despre circulaţia trenurilor se pot obţine la numărul de telefon 021.9521, iar cu privire la cursele aeriene, la 0232.271.580. Problemele legate de starea străzilor din municipiu pot fi anunţate la numărul de telefon 0232.236.000. 

Tronsoanele de drumuri judeţene închise traficului 

DJ 244F Grozeşti - Moşna

DG 244G Cozmeşti - DN 28

DJ 246 Tufeştii de Sus - Dagâţa

DJ 246 Ţibăneşti - Dagâţa

DJ 248A Iaşi - Voineşti

DJ 248B Leţcani - Horleşti

DJ 280 Strunga - Oţeleni

DJ 280B Târgu Frumos - Coasta Măgurii

DJ 281C Blăgeşti - Coasta Măgurii

DJ 282B Plugari - limită judeţ Botoşani

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri