Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Zece motive pentru care Ponta nu trebuie să demisioneze

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

* un exerciţiu de imaginaţie interesant

1. Pentru că imaginea României pe plan extern rămâne oricum compromisă. Răul a fost făcut din prima zi în care premierul a fost chemat la DNA şi a refuzat să părăsească Palatul Victoria. Imaginea lui Ponta, însă, mai are suficient spaţiu de rodaj. Când vorbeşte, din cârje, despre mersul sănătos al economiei sau despre statul de drept, aplecat pe scările Parchetului, Ponta demonstrează resurse inepuizabile de ridicol. Să-l lăsam să atingă pragul de jos. Partenerii externi l-au citit din vara lui 2012,  însă unii români mai au nevoie de lectură.

2. Pentru că şi-a construit cariera politică pe trădare (candidatura la şefia PSD împotriva lui Geoană, moţiunea de cenzură împotriva lui MRU) trebuie să-şi savureze apusul alături de trădători. Faptul că a ajuns să o numească pe Rovana Plumb ca interimar la PSD arată că nu mai are încredere în nimeni. Şi de ce ar avea, când principalul său partener de guvernare, Gabriel Oprea, admite că premierul este o ruşine pentru imaginea externă a României. Înainte să plece, Ponta trebuie ars la flacără măruntă cu o nouă moţiune de cenzură.

3. Pentru că Opoziţia nu pare pregătită să-şi asume guvernarea şi nici merită. Noul PNL perpetuează oamenii vechi şi discursurile prăfuite. Să-i mai lasăm timp de reformă. Şi dacă nu va fi în stare, măcar să-şi legitimeze prin vot putregaiul.

4. Pentru că plecarea lui Ponta din fruntea Guvernului ar grăbi procesul de reorganizare a PSD. Iluzia că guvernează, că se află la butoane, că împart ciolanul, îi împiedică pe social-democraţi să aibă o perspectivă realistă asupra anului electoral 2016. Dacă trebuie să-l suportăm pe Ponta premier pentru a ne bucura de spectacolul unui PSD în derivă, eu unul, mă bag.

5. Pentru că având ochii aţintiţi asupra lui, Ponta nu-şi permite gafe mari. Iar când "o comite", opinia publică îi atrage imediat atenţia. Cu Ponta la timonă, Guvernul funcţionează cu butonul de „damage control” pe verde. Ceea ce pentru o ţară obişnuită cu risipa şi arbitrariul, nu e neapărat rău.

6. Pentru că măsurile discutabile luate de Guvern şi de majoritatea parlamentară trebuie discutate în timpul mandatului lui Ponta. Scandalul pensiilor nesimţite, dezbaterea privind moscheea, imunitatea parlamentară, votul prin corespondenţă, (ne)acordul cu FMI, lipsa investiţiilor în infrastructură, sunt subiecte la care Ponta trebuie să răspundă ca şef al executivului. Scos din Palatul Victoria, cu tupeul caracteristic, Ponta ne-ar spune că, de fapt, cravata mov a lui Băsescu i-a hipnotizat pe aleşii PSD să-şi voteze pensii nesimţite. Şi vreo 5 milioane de români l-ar crede.

7. Pentru că după primul premier "suspect" şi primul premier "inculpat", România merită să se laude şi cu primul premier "trimis în judecată".

8. Pentru că în ciuda gogomăniilor pe care le debitează, Ponta rămâne un personaj previzibil. Ce poate fi mai insipid din partea unui politician, mai lipsit de originalitate, decât strategii "copy paste" din "House of cards"?

9. Pentru că un premier slab oferă o mai mare marjă de manevră preşedintelui. Aflăm şi noi dacă Iohannis merită încrederea învestită.

10. Pentru că e un exerciţiu de imaginaţie interesant să fii "avocatul diavolului". 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri