Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Gala UNITER, prin ochii teatrului de miine

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Le-am propus studentilor mei de la Arte un studiu de caz, simulind un exercitiu analitic si, totodata, de imaginatie. Cum vi s-a parut Gala UNITER 2012, una speciala prin numarul pe care il poarta?, i-am intrebat. Ca masura in privinta sinceritatii, i-am asigurat de anonimatul opiniilor. Unele reactii si formulari au fost surprinzator de naive, dar dincolo de o candoare explicabila, adevarul din straturile profunde ar trebui sa indemne la meditatie.

    Unii nu urmarisera nici la televizor, nici pe internet festivitatea din seara de 23 aprilie, de la Odeon, locul unde, pe aceeasi scindura, seria debuta acum doua decade. Media se plaseaza in jurul lui 30 la suta. Putin! Stiau vag, din anii precedenti, cite ceva. Am incercat sa aflu de ce. "E lunga, plictisitoare! " "Ii lipseste surpriza, se stie dinainte cine ia premiile! " "La Oscaruri, Globuri de Aur, de fiecare data e alt prezentator. " "Sau mai multi, e mai palpitant, glumele sint mai bune! " "Cine regizeaza spectacolul? " Domnul Cornel Todea. "Cine e Todea? El regizeaza de 20 de ani? Mama!... " "Mai bine l-ar pune pe Afrim sa faca el o Gala! " (Ris general, entuziasm, scurte improvizatii!) "De ce nu regizeaza «cel mai bun regizor» declarat in anul anterior? " "Si sa prezinte cel mai bun actor", continua brainstorming-ul ad-hoc. Ion Caramitru isi asuma mereu rolul de amfitrion pentru ca el e parintele Galei, precizez. Nu cred ca lui Ion Caramitru i-ar placea reactiile studentilor, asa ca nu le redau. Concluzia majoritara e ca diversitatea si schimbarea fac intotdeauna bine.

    Pun apoi pe tapet ideea ca la o Gala atmosfera trebuie sa fie elevata, e un eveniment special, de tinuta. Au fost si invitati straini care au inminat premii, fapt de bine, caci se afla si dincolo de frontiere despre sarbatoarea teatrului romanesc. "Doamna profesoara, dar nu prea am vazut tineri, ei ar avea nevoie de expunere care sa-i ajute in cariera. " Tema o reiau in paragrafele urmatoare, e esentiala.

    "De ce nu se da si un fel de Zmeura de aur?"

    Metodic, dupa analiza formei, trecem la analiza continutului, la palmares si desemnarea premiantilor. Le explic mecanismele, partea tehnica a jurizarii. "Da' cum pot trei critici sa vada toate premierele din timpul unui an? " Fizic, nu au cum, mai ales ca si alegerea juriilor devine motiv de eterne dispute, operatiunea se finalizeaza tirziu, iar perioada de umblat prin tara e cea mai ingrata: lunile de iarna, cu frig si multe sarbatori. "Da' de ce nu voteaza toti membrii UNITER? " Ar fi o baza de votare mult mai larga, dar rezultatele ar fi practic inoperabile. "Primul juriu sa faca niste propuneri, iar membrii UNITER sa aleaga dup-aia. " Ar putea! "Nu ar strica si un premiu pentru scolile de teatru, nu este, nu? " A fost la primele editii, apoi s-a renuntat din motive tehnice, imi inchipui. Ajungem la tema reportata de mai sus. "Imi amintesc ca acum citiva ani Manolito (Marius Manole - n.m.) era la concurenta cu Victor Rebengiuc si a cistigat, sigur, Rebengiuc. Da' lu' Manolito i-ar fi fost mai de folos, de Rebengiuc stie toata tara. " Le relatez ca atunci cind am fost nominalizata la "critica teatrala", unul dintre membrii juriului final mi-a spus, postfactum, in particular: "Oltita, nu a fost o chestiune de diferenta de valoare, dar tu esti tinara, mai ai timp! ". Un student la "Arta actorului minuitor de papusi si marionete" decreteaza melodramatic: "Voi va plingeti? Noi, astia de la Papusi, nu vom intra niciodata in carti, nici un juriu UNITER nu calca prin teatrele de animatie". Altul, de la "Actorie": "In general, cei din afara Bucurestiului au mai putine sanse sa fie vazuti si apreciati. Cine merge la Rimnicu Vilcea? Poate si acolo se fac spectacole tari".

    "Dar de ce nu se da si un fel de Zmeura de aur? " Oho! La noi, oamenii nu suporta prea bine criticile, s-ar inflama peste poate mediul teatral autohton. Daca totusi s-ar angaja cineva la un asemenea "negativ", demersul ar trebuie facut de un alt organism, o publicatie, in paralel, la citeva zile distanta. "Da' alte premii in afara celor UNITER pentru teatru nu mai sint? " "Da chiar, de ce nu mai sint, d'mna profesoara? " Pentru ca nimeni altcineva, persoana, institutie sau asociatie, nu si-a asumat un proiect de anvergura similara. Nu sint interdictii, ar fi benefic sa se impuna si alte distinctii nationale de valoare egala. Poate astfel ar fi mai putini nemultumiti, mai putine scapari si mai putine cirteli. "Hm, se baga cineva?"


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri