Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Puneţi-vă oamenii să citească şi să ia notiţe, ca să ştiţi problemele oraşului, domnule primar!

10 sesizări pe zi fac ieșenii la Primărie prin intermediul unei aplicații, dar sunt ignorați

GALERIE
Iasi - City Report
  • Iasi - City Report
- +
O aplicaţie mobilă extrem de utilă primarilor din alte oraşe ale ţării „bălteşte“ la Iaşi în nepăsare şi ignoranţă. „Iaşi City Report” este o modalitate prin care se fac sesizări în timp real la adresa Primăriei, cu poze sau alte fisiere ataşate, direct de pe telefonul mobil în privinţa oricărei probleme edilitare, fie ea cât de măruntă. Aplicaţia este foarte facilă, putând face sesizarea şi într-un minut, din mers, dacă ai sesizat o problemă în drumul tău la serviciu, în autobuz sau alt loc. Deşi e exploatată intens de alţi edili din ţară ca o modalitate prin care poţi afla rapid problemele oraşului, modul în care Primăria Iaşi răspunde în cadrul acestei aplicaţii este unul ce te poate umple de nervi şi te îndeamnă s-o laşi baltă. Sunt sesizări la care angajaţii Primăriei Iaşi nu au răspuns încă de la lansarea aplicaţiei, în martie a.c. Zilnic, aici sunt depuse 9-10 sesizări, în medie.

Municipalitatea ieşeană face cu greu faţă sesizărilor trimise de către ieşeni prin aplicaţia mobilă „Iaşi City Report“, deşi numărul acestora este mic în comparaţie cu alte oraşe mari, unde se pare că interacţiunea este mult mai rapidă, lucru care încurajează cetăţenii. La Iaşi, numărul reclamaţiilor a ajuns la aproape 2.000 de la lansarea aplicaţiei (martie 2018). Până acum, aplicaţia a fost descărcată de cel puţin 1.000 de persoane, conform datelor din magazinul online Google. Ca o comparaţie, la Oradea aplicaţia identică e descărcată de peste 10.000 de orădeni, iar la Cluj, aplicaţia similară My Cluj, ce are doar câteva luni în plus, are peste 5.000 de descărcări, de 5 ori mai mult, iar din recenziile utilizatorilor reiese că timpul de răspuns al Primăriei la sesizări este de doar câteva zile, spre nemul­ţumirea (!) unora din ei.

Dacă la Cluj vorbim de zeci sau chiar sute, la Iaşi, în medie, în cele 200 de zile de la lansarea aplicaţiei au fost încărcate, zilnic, circa nouă sesizări. Cele mai multe reclamaţii ţin de activitatea administraţiei locale, dar sunt şi sesizări care intră în atribuţiile altor instituţii. De exemplu, un ieşean a sesizat că sunt gândaci în blocul în care locuieşte.

Aplicaţia are o rubrică intitulată „Petiţii publice“, în care fiecare utilizator al acesteia poate observa modul în care autorităţile locale rezolvă cele sesizate. Din păcate, sunt petiţii introduse încă din luna martie 2018 care apar încă în stadiul „în lucru“. Trei exemple în acest sens sunt problemele sesizate de ieşeni la sistemul de iluminat public din zone precum Canta, Dacia şi Tătăraşi. Printre altele, nemulţumirile ieşenilor vizează, cel puţin în ultima perioadă, situaţia maşinilor abandonate.

„Durata estimată pentru finalizarea procedurii (de ridicare a vehiculelor abandonate, n.r.) este de 3 - 4 luni“, a răspuns Primăria, la sesizarea unui ieşean nemulţumit că municipalitatea nu a ridicat o maşină abandonată din Fundac Bacinschi.

De la începutul lunii septembrie, utilizatorii aplicaţiei încărcaseră, până ieri la amiază, 169 de petiţii, dar numai 13 dintre acestea apar ca „rezolvate“ de către autorităţi. Mare parte din sesizări apar ori fiind „în lucru“, ori doar „înregistrate“.

În cadrul aplicaţiei pot fi înaintate reclamaţii cu privire la taxe şi impozite locale, transport public, termoficare, siguranţă şi ordine publică, activitatea controlorilor, salubritate şi câini comunitari, pieţe agroalimentare, locuinţe sociale şi asociaţii de proprietari, spaţii verzi şi alte diverse activităţi.

În magazinul Google, aplicaţia „Iaşi City Report“ are 3,6 stele (din 5 posibile) în urma votului exprimat de utilizatorii care au descărcat şi testat aplicaţia.

„Ca mici îmbunătăţiri, pentru 5 stele: are nevoie de nişte filtre (grupare după categorie, poate şi după cartier/zonă). De asemenea, pozele sunt încărcate cu o calitate mai mică, poate se remediază. Şi tot vorbind de poze, nu uitaţi că se pot extrage coordonate GPS din acestea, dacă localizarea este pornită“, a scris un utilizator care a acordat aplicaţiei 4 stele.

Spre diferenţă, aplicaţia „Oradea City Report“ a fost descărcată de cel puţin 10.000 de persoane, şi are 4,4 stele din partea utilizatorilor. De menţionat că Primăria Oradea a pus la dispoziţie aplicaţia acum circa cinci ani, iar aplicaţia de la Iaşi este realizată de acelaşi furnizor. Cele două aplicaţii sunt identice, cu excepţia unor secţiuni în plus la Oradea, cum ar fi cea de ştiri. Până acum, utilizatorii din Oradea au introdus aproape 23.500 de sesizări.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri