Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

7 mituri despre hemoroizi (P)

GALERIE
cs-hemorrhoids-myths-722x406
  • cs-hemorrhoids-myths-722x406
- +

Putini discuta deschis despre hemoroizi, este ca un fapt ce trebuie tinut secret, jenant si chiar misterios. Dar jena si teama sunt alimentate de zvonuri si informatii false ce te pot face sa treci peste momentul cel mai bun pentru prevenire sau tratament. Hai sa vedem ce mituri sunt mai des intalnite si ce este adevarat in ceea ce priveste hemoroizii!


1.      Doar varstnicii „fac” hemoroizi
FALS: Pot aparea la orice varsta! „Desi comuni la varste intre 45-65 de ani, nu este deloc neobisnuit sa tratam si pacienti tineri sau, rar, chiar copii”, spune dr. Will Kimbrough de la One Medical Group, Washington D.C. (Everyday Health). Pe masura ce imbatranim, tesutul conjunctiv de legatura prezent intre anus si rect slabeste in consistenta si venele zonei sunt mai susceptibile la aparitia dilatatiilor hemoroidale. Dar acest lucru se poate intampla si ca rezultat al presiunii exercitate de constipatie sua scaune diareice, des repetate. De asemenea, presiune exercitata de abdomen in timpul sarcinii este iarasi o cauza de umflare si aparitie a hemoroizilor.
 
2.      Numai eu sufar de asa ceva
FAPT: Hemoroizii sunt o afectiune des intalnita, spune dr. Kimbrough. La unele persoane apar in jurul varstei de 50 de ani, dar statisticile mai recente dezvaluie ca in jur de 75% din populatie va suferi de o criza hemoroidala cel putin o data in viata. Doar ca nu vorbim deschis despre asta...
 
3.      Mancarea condimentata provoaca aparitia hemoroizilor
FAPT: Nu este chiar asa, studiile in populatii care manaca in mod frecvent condimentat cu mult ardei iute nu a inclinat balanta in acest sens. Hemoroizii apar prin suprasolicitarea venelor din vecinatatea anusului. Si se intampla in situatiile in care presiunea este mare pe aceasta zona, deci si pe peretele venelor din jurul anusului, prelungita si in episoade dese. Asadar de vina nu este o cauza metabolica, adica nu apar hemoroizii consecutiv digestiei unor alimente cu condimente cum sunt piperul sau ardeii iuti.
 
4.      Ce mananci nu conteaza pentru hemoroizi
FALS: tot ce poate determina constipatie sau si obezitate, insa, reprezinta un factor favorizant pentru aparitia hemoroizilor. Deci daca mananci fara aport de fibre si fara apa cat e necesar, atunci se instaleaza constipatia, obezitatea... deci presiune in abdomen si pe zona anusului. In timp (nu prea lung) apar si hemoroizii. Cantitatea de fibre necesara pe zi este de aproximatic 20-35 de grame si daca nu o poti asigura din alimentatie, medicul iti va putea recomanda anumite suplimente precum si o dieta personalizata, corecta.
 
5.      Suprafetele dure, reci, pot duce la aparitia hemoroizilor
FAPT: Nu exista nicio evidenta ca a sta pe banci/ ciment/scaune de stadion, etc, reci, ar putea duce la aparitia hemoroizilor. De fapt, in crizele de hemoroizi se si utilizeaza comprese reci locale pentru reducerea unor simptome – se aplica pe zona afectata pentru perioade mici de timp, apoi se instituie tratment local (bai de sezut, foloseste o crema pentru hemoroizi, unguente, etc). Totusi, specialistii au o recomandare ferma: cand mergi la toaleta renunta la telefon sau tableta. Distrag foarte mult atentia, uiti cat ai stat acolo, iar pozitia respectiva mentinuta mult timp si mod repetat poate favoriza hemoroizii.

 
6.      Exercitiile fizice sunt contraindicate daca ai hemoroizi
FALS: Sportul, miscarea, sunt parte importanta din reducerea riscului de aparitie a hemoroizilor, inclusiv prin combaterea constipatiei si a obezitatii. „Cu o mica exceptie: ridicarea de greutati, in programul de la sala sau ca sport propriu zis. Ridicarea cu o tehnica incorecta de respiratie duce la o presiune foarte mare abdominala, crescand riscul de aparitie sau evolutie a hemoroizilor”, spune dr. Kimbrough.
 
7.      Hemoroizii cresc riscul de cancer la colon
       FAPT: Nu exista o evidenta ca hemoroizii ar putea creste acest risc. „Singura preocupare este ca persoanele care au mai de mult timp hemoroizi si s-au obisnuit cu mici sangerari ale acestora prin neatentie la stergere sau constipatie, nu remarca la timp sangerarile care fac parte din tabloul evolutiv al unui cancer colo-rectal”. De aceea, dupa varsta de 50 de ani sau daca ai in familie cazuri de cancer de colon se recomanda control de specialitate anual si evaluare la cele mai mici simptome care pot duce cu gandul la ceva mai mult decat hemoroizi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri