Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

”Am gripă! Mă tratez la spital sau acasă”?

GALERIE
dr_manciuc
  • dr_manciuc
- +

Tot mai mulţi ieşeni ajung la spitalul de Boli Infecţioase Iaşi speriaţi că au gripă – medicii specialişti spun însă că gripa nu se tratează în spital decât dacă apar complicaţii. Cum putem şti dacă este vorba de gripă, cum o diferenţiem de o meningită sau o răceală de sezon, unde mergem atunci când credem că avem gripă şi cum se tratează corect aceasta aflaţi din articolul următor.

Dr. Carmen Manciuc, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi:

”În perioada rece a anului există o creştere a numărului de afecţiuni respiratorii. În general sunt viroze respiratorii pentru că există rinovirusurile, adenovirusurile a căror circulaţie este exacerbată în perioada rece din cauza scăderii temperaturilor. Iar în ultimul timp există şi se transmite în populaţie şi virus gripal: AH1N1 şi virus  gripal B. Bineînţeles  că în contextul în care  există o avalanşă de viroze respiratorii ăi au apărut şi cazurile de gripă, oamenii se sperie şi imediat vin la spital crezând că au făcut gripă. Nu orice răceală, nu orice stare de subfebrilitate asociată cu dureri de gât înseamnă gripă. Gripa are o altă alură decât răcelile obişnuite de sezon. După o incubaţie de până la maxim 3 zile, gripa debutează în plină sănătate, brusc,  cu febră înaltă şi stare generală  foarte proastă care te obligă să îţi opreşti activitatea. Efectiv te doboară la pat. Dintr-o dată ai senzaţia că nu mai poţi face nimic. Apare o oboseală extremă, pacientul se simte total lipsit de energie. Îi este dificil să meargă şi până la baie.  De punctat că în ultimă perioadă gripa AH1N1 a avut şi fenomene digestive: senzaţie de greaţă şi vărsături. Plus cefalee ( durere de cap)  foarte importantă. De aceea pacienţii vin la noi gândindu-se  că este vorba de meningită.

Durere de cap puternică: gripă sau meningită?

Clinci există semne şi simptome care ne pot ajuta să facem diferenţa între  gripă şi meningită. La meningită există  sindromul meningeal care include în primă fază: dureri de cap foarte puternice, vărsături în jet  şi fotofobie – lumina îl deranjează categoric. De asemenea, atunci când bolnavul este rugat să se aşeze în şezut adoptă poziţia trepiedului: trunchiul este înclinat oblic spre spate, iar pacientul se sprijină în palme, cu genunchii flectaţi. Deci, meningita are anumite semne şi simptome specifice: dureri de cap foarte puternice, vărsături în jet şi sensibilitate puternică la lumină.Nu avem stare de rău generală,  dureri musculare puternice care nu te doboară la pat. Spre deosebire de meningită, în gripă nu avem sensibilitate la lumină, nu avem vărsături în jet. Pot apare o senzaţia de greaţă şi eventual stări uşoare de vomă, dar nu vărsături în jet. În plus, reamintesc: în gripă apare acea stare de rău generalizată, cu dureri musculare foarte puternice şi efectiv nu te poţi ridica din pat.

Nu se fac vaccinuri antigripale la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi!

E important ca oamenii să nu intre în panică şi să înţeleagă că gripa nu se tratează la spital decât atunci când apar complicaţii. Gripa necomplicată se vindecă în şapte zile, acasă, fără antibiotice, fără antivirale, cu ceaiuri, paracetamol, fructe, legume, sucuri de fructe, vitamina C şi multă  odihnă. Oamenii însă se sperie şi vin la Spitalul de Boli Infecţioase fie pentru că cred trebuie să se interneze pentru tratament, fie pentru că au auzit că aici se face vaccin antigripal. Subliniez că la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi nu se face vaccinare antigripală. Aceasta se face doar la medicul de familie. La spital s-a vaccinat doar personalul medical.

Este obligatorie prezentarea la spital și internarea dacă am gripă?

În ceea ce priveşte tratamentul şi internarea fac următoarele precizări. Pacientul trebuie văzut întâi de medicul de familie. Şi nu e obligatoriu ca acesta să trimită bolnavul la spital. Repet: la spital se internează şi se tratează doar gripa complicată. În schimb e obligatoriu ca medicul de familie să asculte inima pacientului. Pentru că într-o gripă poate apărea miocardita cu zgomote cardiace asurzite, cu subvoltaj – una dintre complicaţiile gripei ce trebuie tratată în spital. Şi trebuie să asculte şi pulmonar bolnavul. Pentru că poate apărea gripa suprainfectată cu bronhopneumonia care are o anumită ascultaţie pulmonară. Sunt nişte semne şi simptome pe care medicul de familie le ştie, le poate recunoaşte şi poate trimite pacientul la spital atunci când este nevoie. Repet: doar gripa complicată ar trebui tratată în Spitalul de Boli Infecţioase. În rest, gripa se tratează acasă: ceai – peste 2 litri pe zi, repaus la pat, alimentaţie în funcţie de toleranţă - nu trebuie forţat bolnavul să mănânce carne sau alte preparate dacă nu poate. Se recomandă fructe, legume, sucuri de fructe. De asemenea, foarte importantă este menţinerea unei umidităţi şi temperaturi constante în încăperea în care se odihneşte bolnavul. Asta înseamnă că  nu se intră şi  se iese foarte des din acea încăpere. Ceaiurile trebuie să fie cât se poate de calde - atât cât  le suportă pacientul.  Pentru febră se recomandă Paracetamol, nu aspirină. Se poate adăuga vitamina C. Subliniez că o gripă necomplicată  dacă e tratată aşa cum am arătat mai sus durează 7 zile. Antibioticele nu ajută deloc. Se pot utiliza doar atunci când apar complicaţii dar trebuie administrate numai cu avizul medicului.

Atenţie la medicamentele din farmacii: antiviralele pentru gripă trebuie recomandate doar de infecţionist şi numai în anumite situaţii!

Mai vreau să punctez un lucru: există pe piaţă în prezent un singur medicament antiviral – Oseltamivir ( nota redacţiei -  denumirea comercială Tamiflu)  care poate fi administrat în gripă dar numai în anumite situaţii şi numai în spital după recomandarea medicului. Acest medicament care se găseşte şi în farmacii dar nu trebuie luat oricând şi de oricine. El  poate fi de ajutor dacă se administrează atunci când apar complicaţiile într-o anumită perioadă gripei. Altfel, nu ajută şi poate face mai mult rău. Dacă ai o gripă fără complicaţii ăi iei acest medicament pentru că ai auzit la vecina, nu te va ajuta. Dar în schimb utilizarea fără recomandare poate duce la dezvoltarea de rezistenţe în viitor la singurul medicament antiviral pentru gripă care există pe piaţă. Şi să nu mai fie de ajutor  atunci când avem de fapt nevoie de acesta. Toate aceste indicaţii legate de administrarea respectivului medicament le cunoaşte foarte bine medicul infecţionist şi sfătuiesc toţi bolnavii să nu se autotrateze cu Oseltamivir ( nota redacţiei -  denumirea comercială Tamiflu). Acesta  este un antiviral de uz spitalicesc care are efecte favorabile doar când e recomandat corect de medicul infecţionist.

Mai ajută dacă ne vaccinăm acum?

Există o perioadă foarte clară de vaccinare - cea mai eficientă e considerată perioada preexpunere, adică înainte de perioada de circulaţie a virusurilor gripale. Pentru a fi eficientă, vaccinarea antigripală se începe la sfârşitul lui octombrie, cel mai târziu în noiembrie. Astfel încât  să existe o perioadă de aproximativ 2-3 săptămâni timp în care titrul anticorpilor poate ajunge  la o valoare care să protejeze pe perioada în care circulă virusul gripal. Acum este greu de spus dacă vaccinul mai poate fi eficient în condiţiile în care avem deja un număr însemnat de cazuri. Poţi să faci vaccin dar tu să fii în perioada de incubaţie a unei gripe, fără simptome. Şi în două zile să apară boala. Şi atunci spui că degeaba te-ai vaccinat. Dar, vaccinul te poate proteja de gripă la 2-3 săptămâni după vaccinare. Cine doreşte însă poate încerca mai ales dacă ştie că nu va circula mult în următoarele 2-3 săptămâni şi nu va intra în contact cu persoane infectate. Măcar pentru anul viitor poate ar fi bine să nu mai refuzăm vaccinarea. Şi să ştim care sunt grupele de risc care ar trebui obligatoriu vaccinate: pacienţii neoplazici, cei cu diabet sau boli autoimune, cardiacii, obezii, cei cu BPOC, vârstnicii, copiii cu vârsta peste 6 luni, gravidele, personalul medical. Precizez că eu mă vaccinez în fiecare an. Am încredere în vaccinări şi mi-am făcut toate vaccinurile”.

Diferenţa dintre răceală şi gripă

Răceala apare treptat. Apare strănutul, începe să-ţi curgă nasul, te doare gâtul, apare febra, tusea întâi seacă apoi plină, durerea de cap, o stare de disconfort.  Dar, spre deosebire de gripă nu este starea aceea de oboseală  şi lipsă de putere, energie. În răceală te simţi rău, îţi curge nasul, strănuţi, te doare gâtul, tuşeşti, faci febră  dar te poţi duce la serviciu sau te poţi ridica din pat ca să-ţi faci treburile urgente în casă. Dar, gripa te doboară efectiv la pat. Brusc, apare febra, durerea de cap, starea de oboseală şi epuizare extremă, cu dureri musculare foarte puternice. Şi pur şi simplu nu te mai poţi ridica din pat, eşti epuizat, iar atunci când te ridici abia poţi ajunge până la baie, îţi poţi pierde echilibrul şi ai senzaţia că ai să cazi din picioare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri