Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un conflict juridic fără precedent între Universitatea „Cuza“ şi Politehnica ieşeană

A cui e această clădire simbol al Iaşului şi al ţării? Tudorel Toader dezgroapă securea războiului

GALERIE
cuza
  • cuza
- +
O notificare surpriză, care a uluit pe toată lumea, a fost trimisă ieri Universităţii Tehnice, de către Universitatea „Cuza“. Aceasta din urmă somează prima instituţie să părăsească jumătatea Corpului A din Copou, clădirea principală a Universităţii, pe care o ocupă încă din perioada interbelică. Surpriza este cu atât mai mare cu cât „Cuza“ a contestat încă din 2001 actul prin care Politehnica a intabulat partea ei din imobil, dar a pierdut definitiv şi irevocabil. Ce argumente noi, sau istorice, a descoperit rectorul Tudorel Toader, avocat şi fost ministru al Justiţiei, pentru a deschide acum un nou proces asupra unor decizii luate acum aproape un secol? Dincolo de contextul istoric, rectorul Politehnicii ne aduce brusc în prezent: el crede că noul demers are legătură cu campania omologului său de la „Cuza“ pentru un nou mandat
Mişcare surpriză: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a trimis în cursul zilei de ieri o notificare de evacuare a spaţiului ocupat de Universi­tatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ în aripa veche a Corpului A din Copou, motivând faptul că întreg corpul a fost proiectat şi realizat cu scopul de a servi Universităţii „Cuza“. Reprezen­tanţii Politehnicii ieşene sunt însă surpinşi de această notificare, menţio­nând că rectorul Tudorel Toader nu a solicitat niciodată discuţii în acest sens. În plus, TUIASI are şi o decizie definitivă din 2007 în favoarea sa. cu privire la un proces intentat de UAIC în 2001 care contesta intabularea de către TUIASI a părţii din Corpul A în care îşi desfăşoară activitatea. 
 
Ameninţare cu proces
 
Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi a trimis Politehnicii ieşene, în cursul zilei de ieri, o notificare de evacuare a spaţiului ocupat în aripa veche a Corpului A, ameninţând Politehnica cu un proces în cazul în care acesta nu este luat în considerare. Reprezentanţii UAIC precizează că acea parte a Corpului A folosită de Politehnică „a fost proiectată şi realizată în perioada 1893-1897, cu scopul de a servi UAIC, cea mai veche universitate modernă a României“. Reprezentanţii UAIC motivează cererea aducând în discuţie modalitatea în care Politehnica a ajuns să desfăşoare cursuri în acea parte a clădirii, când, în 1937, Şcoala Electrotehnică şi Secţia de Chimie Tehnologică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ s-au desprins din UAIC, dând naştere Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi“.
 
De asemenea, conducerea UAIC aminteşte şi de o solicitare din 1945, de după război, când Institutul Politehnic a solicitat Senatului UAIC să îi aprobe rămânerea în spaţiile UAIC, până la finalizarea construcţiei unui sediu propriu. „Începând cu anul 1946, Politehnica «Gh. Asachi» a ocupat, fără un act legal, aripa veche a Palatului Universitar (inclusiv Aula şi Biblioteca), între timp construindu-se pentru Politehnică numeroase imobile în zona Podu Roş - Tudor Vladimires­cu. În 1999, prin proceduri administrative şi juridice care vor trebui clarificate, Universitatea Tehnică din Iaşi a demarat procedura de intabulare a dreptului de proprietate asupra imobilului Corp A, vechiul Palat al Universităţii, continuând să ocupe acest spaţiu“, afirmă într-un comunicat oficial reprezentanţii UAIC, menţionând totodată că „este necesară reîntregirea Palatului Universitar din Copou, prin clarificarea titlului juridic în baza căruia UTI încă utilizează o parte din acesta, având în vedere faptul că titlul de proprietate nu se dobândeşte în baza unui ordin de ministru, şi nici prin intabulare“, motivează UAIC.
 
Politehnica are deja câştigat definitiv un proces cu privire la spaţiul din Copou
 
Contactat telefonic, rectorul Uni­versităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi se arată suprins de iniţiativa UAIC, menţionând că nu a fost contactat niciodată de conducerea „Cuza“ cu privire la acest subiect. „Îmi pare rău să constat faptul că, în ciuda mediului academic în care ne desfăşurăm activitatea, nu am observat până acum nicio intenţie şi, în acelaşi timp, nu am primit nicio solicitare prealabilă, oficială sau neoficială, de a purta o discuţie cu conducerea Universităţii «Alexan­dru Ioan Cuza» pe subiectul Cor­pului A“. În ceea ce priveşte moti­vaţiile aduse de către UAIC, prof. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Politeh­nicii ieşene, subliniază că acestea nu sunt tocmai exacte. „Cu privire la intabularea clădirii de către Univer­sitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iaşi se omite faptul că UAIC a dat în judecată în anul 2001, exact pe această speţă, demersul acesta fiind judecat de trei instanţe, iar în 2007 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv şi irevocabil solicitarea lor“.
 
Mai mult decât atât, UAIC a solicitat comodat în acest spaţiu intabulat de TUIASI pentru Facultatea de Chimie. „Consider că, într-un oraş prin excelenţă universitar, colegialitatea reprezintă o valenţă semnificativă a vieţii noastre. Cu atât mai mult cu cât discutăm despre două universităţi care împart acelaşi spaţiu. Din acest motiv, am răspuns de fiecare dată pozitiv solicitărilor conducerii UAIC de a acorda prin comodat spaţii Facultăţii de Chimie în corpul nostru din clădirea Palatului Universitar. Nu am solicitat niciodată, şi nici nu am avut intenţia de a face aceasta, evacuarea acestor spaţii de către colegii de la Facultatea de Chimie. Nu am solicitat aceasta, deşi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la TUIASI s-a dezvoltat mult în ultimii ani, are un număr în creştere de studenţi şi ar fi avut nevoie de mai multe spaţii didactice“, explică rectorul TUIASI, subliniind totodată că această solicitare de comodat făcută de UAIC ar putea fi considerată, până într-un anumit punct, o recunoaştere a dreptului de proprietate.
 
„A început campania“
 
Dincolo de completarea făcută de Dan Caşcaval cu privire la solicitarea UAIC şi motivele pentru care solicită eliberarea spaţiului, rectorul TUIASI îşi arată şi dezamăgirea modului prin care conducerea UAIC a ales să facă acest demers. „În ultimii ani am constatat cu toţii, din diferite medii, că universităţile din Iaşi au creat un parteneriat consistent, bazat pe valorile academice, pe comunicare, fiind pusă şi problema, la un moment dat, de creare a unui consorţiu al universităţilor ieşene. De aceea, regret faptul că domnul rector Toader, după revenirea de la Ministerul Justiţiei, înţelege să îşi înceapă campania pentru al doilea mandat atacând tocmai acest parteneriat pe care noi, colegii de la cele cinci universităţi de stat, am încercat să îl consolidăm. Răspunsul nostru este, în mod evident, acela că ne vom apăra dreptul perfect legal de proprietate în faţa oricărei instanţe“, a încheiat rectorul Politehnicii. 
 
Încă din anul 1937, jumătatea din deal a clădirii Universităţiia revenit Institutului Politehnic, proaspăt înfiinţat atunci. Jos, cum arăta Universitatea în primii săi ani

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri