Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

A doua propunere

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

În cazul României, doamna Viorica Dăncilă nu are aceeaşi libertate de acţiune: silită să navigheze printre scorurile proaste din sondaje, primele etape ale campaniei prezidenţiale şi riscurile ridicate de moţiunea de cenzură, trebuie să vină cu o propunere susţinută de partid.

Cel mai probabil, în momentul în care acest text va intra în atenţia cititorilor Ziarului de Iaşi, România va avea deja un nou candidat la funcţia de comisar european. Întrucât este clar că premierul Viorica Dăncilă nu va respecta - aşa cum nu a respectat nici în cazul doamnei Rovana Plumb - procedura audierii candidatului în comisiile parlamentare naţionale, ar fi necesară o discuţie serioasă pe acestă temă.

Fără a scuza în vreun fel atitudinea doamnei Dăncilă - legea este lege - merită să observăm că procesul de nominalizare a viitorului comisar trebuie să se deruleze cu discreţie, mai ales că se întâmplă adesea ca preşedintele-desemnat al Comisiei să ceară unui guvern să formuleze două propuneri. A fost şi cazul României, în vară, când guvernul doamnei Dăncilă a prezentat două propuneri preliminare pentru a se putea asigura echilibrul de gen în noua echipă. După nominalizare, candidaţii intră sub lupa comitetului juridic, apoi sub aceea a comitetelor de specialitate din Parlamentul European, astfel că nu ne putem plânge de lipsa controlului.

Nu este nevoie de filtre interne, cu atât mai mult cu cât, cel mai adesea, candidatul este înaintat fără a se şti cu certitudine care portofoliu îi va fi încredinţat. Înainte de anunţul oficial al preşedintelui-desemnat al Comisiei, totul rămâne la nivelul speculaţiilor. Şi atunci, ce comisie sau ce comisii din legislativul intern ar trebui să facă verificarea? Şi cum ne asigurăm că această verificare are consistenţă, nu este un simplu test de patriotism, ştiut fiind că în exercitarea mandatului comisarul nu îşi reprezintă ţara şi nu are voie să o favorizeze? Sau, dacă vrem neapărat să existe acest control, ce-ar fi să îl limităm la aspecte de integritate? Evident, cu condiţia ca legiuitorii noştri să adopte şi să aplice standardele practicate de forul european, ceea ce pare de-a dreptul imposibil - a se vedea problemele doamnei Plumb.

Aşadar, Parlamentul ar trebui să reziste impulsurilor demagogice şi să lase guvernului - culoarea politică este irelevantă aici - decizia şi întreaga responsabilitate. Desigur, ideal ar fi ca premierul şi colegii săi de cabinet şi de partid să simtă apăsarea acestei responsabilităţi - de preferinţă, la vot, pentru că aşa funcţionează democraţiile moderne. La fel, ar trebui să acceptăm că există şi subiecte asupra cărora nu Preşedintele ar trebui să aibă ultimul cuvânt (din nou, facem abstracţie de culoarea politică sau de simpatia fiecăruia pentru un anumit preşedinte sau un anumit prim-ministru).

Ideal ar fi ca după şirul de alegeri din 2019-2020 să se treacă la redelimitarea competenţelor între cele două ramuri ale executivului, Preşedinţie şi Guvern, cu realocarea către şeful statului a unor competenţe răpite în timpul guvernărilor PSD din ultima vreme, dar şi cu menţinerea unei sfere autonome de competenţe pentru guvern. Spre exemplu, dincolo de părerea fiecăruia dintre noi despre doamna Laura Codruţa Kövesi şi despre întreaga ecuaţie a desemnării sale în fruntea oficiului procurorului european, am putea accepta că votul României în Consiliul UE (şi în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi) ar trebui să fie stabilit de guvern. Consiliul este forul interguvernamental prin excelenţă, aici nu ar mai trebui să intervină complicaţii generate de semiprezidenţialism şi de raporturile între „cele două Palate”.

Acum, în intervalul dintre respingerea doamnei Plumb şi desemnarea unui nou candidat, guvernul Dăncilă se află într-o situaţie uşor diferită faţă de aceea din vară. Atunci se punea problema desemnării unei persoane care să facă faţă, în principiu, responsabilităţilor de comisar european. Acum e vorba, în mod clar, de un comisar pentru transporturi, iar opinia publică internă va putea judeca adecvarea noii propuneri a doamnei Dăncilă, pornind de la integritate, competenţă în privinţa funcţionării instituţiilor UE şi competenţă pentru portofoliu (se ştie că agenda nu se suprapune decât parţial cu cea a miniştrilor naţionali ai Transporturilor). De asemenea, va exista şi o atenţie specială din partea europarlamentarilor implicaţi în audieri şi, în general, a mediilor politice interesate de constituirea noii comisii.

Ungaria, cealaltă ţară vizată de refuzul comitetului juridic, a reacţionat în sensul minimizării riscului, nominalizându-l pe ambasadorul ţării la UE: este genul de propunere ce nu ar trebui să întâmpine opoziţie la Bruxelles. În cazul României, doamna Viorica Dăncilă nu are aceeaşi libertate de acţiune: silită să navigheze printre scorurile proaste din sondaje, primele etape ale campaniei prezidenţiale şi riscurile ridicate de moţiunea de cenzură, trebuie să vină cu o propunere susţinută de partid. Să sperăm, aşadar, că PSD va înţelege situaţia în care se găsesc doamna Dăncilă şi doamna von der Leyen şi va permite deblocarea situaţiei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri