Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„TOPUL“ școlilor din Iași la capitolul absenţe. Elevii chiulesc tot mai mult

GALERIE
absente-elevi
  • absente-elevi
- +

Datele comparative pe ultimii ani şcolari arată o uşoară creştere a acestora, în ciuda eforturilor tot mai susţinute ale factorilor de decizie din educaţie. La şcoala aflată în topul absenţelor, statistica arată că, în medie, fiecare elev a lipsit măcar o oră în fiecare zi. Din totalul absenţelor pe judeţ, circa jumătate sunt nemotivate.

Elevii din judeţul Iaşi au reuşit să strângă în primul semestru al acestui an mai multe absenţe nemotivate comparativ cu aceeaşi perioadă a anului şcolar trecut. Chiar dacă nu s-a înregistrat o creştere masivă, anumite şcoli au ieşit în evidenţă în ceea ce priveşte numărul de absenţe nemotivate. Pe primul loc la nivelul judeţului în acest top negativ se află Şcoala Gimnazială Slobozia (Voi­neşti), cei 453 de elevi înscrişi re­uşind să strângă 27.855 de absenţe nemotivate în cele 19 săptămâni de cursuri. Astfel, în medie, fiecare elev al şcolii ar avea câte 61,49 absenţe. Cu alte cuvinte, fiecare elev ar fi lipsit la măcar o oră aproape în fiecare zi de cursuri.

La nivelul întregului judeţ, în primul semestru al acestui an s-au înregistrat un total de 1.609.895 de ab­senţe, dintre care mai bine de jumătate, adică 862.173, au fost nemotivate. Astfel, în medie, fi­ecare elev ar fi absentat, în medie, de 15,04 ori, 8,61 dintre acestea fiind nemotivate. Numărul este mai mare comparativ cu aceeaşi pe­rioadă a anului şcolar trecut, când au fost înregistrate doar 1.497.377 absenţe, dintre acestea 820.319 fiind nemotivate. Adică fiecare elev ar fi absentat, în medie, de 14,6 ori, iar 8 dintre acestea au fost nemotivate. De asemenea, în primul semestru al anului şcolar 2015-2016 numărul de absenţe a fost şi mai mic, cu o medie de 14,17 absenţe per elev, dintre care 7,43 absenţe nemotivate. Cu toate acestea, comparativ cu anul 2013-2014 sau 2014-2015, elevii au absentat de mai puţine ori în primul semestru al acestui an, însă au avut mai multe absenţe nemotivate.

Liceenii, campioni la motivate

În ceea ce priveşte repartizarea numărului de absenţe în funcţie de ciclul de studiu, elevii din învă­ţământul primar au lipsit de cele mai puţine ori în primul semestru al acestui an şcolar. Astfel, cei mai mici elevi au lipsit la 195.467 ore, 129.662 dintre acestea fiind absenţe nemotivate. Cu alte cuvinte, în medie, fiecare elev din clasele primare a lipsit, în medie, de 4,72 de ori, iar 3,13 au fost nemotivate.

La polul opus sunt elevii din învăţă­mântul profesional, care au reuşit să strângă un număr total de 268.512 absenţe, dintre care 154.908 au fost nemotivate. Cu alte cuvinte, fiecare elev din învăţământul profesional a lipsit, în medie, de 41,88 ori, iar 28,63 dintre aceste absenţe au fost nemotivate.

În privinţa numărului total de absenţe, pe primul loc se află însă elevii din învăţământul gimnazial, cu un număr de total de 598.659 de absenţe, 380.347 dintre acestea fiind nemotivate. Având în vedere că elevii din acest ciclu sunt în număr mai mare, în medie fiecare elev a absentat de 18,6 ori, 15,84 dintre acestea fiind nemotivate.

Campioni la numărul de absenţe motivate sunt elevii de liceu. Chiar dacă au adunat un număr de 547.257 de absenţe, numărul celor nemotivate este de doar 197.256. Cu alte cuvinte, deşi fiecare elev a lipsit în medie de 23,06 ori, elevii de liceu au, în medie, doar 8,04 absenţe nemotivate.

Ca măsuri de corectare a acestor creşteri, Ins­pectoratul Şcolar menţionează în raportul realizat de către instituţie faptul că „este necesară intensificarea demersurilor de consiliere a elevilor şi părinţilor şi o redimensionare a acţiunilor manageriale şi didactice“.

Şcolile „de top“ la absenţe

Chiar dacă nu s-au înregistrat creşteri sau descreşteri semnificative în ceea ce priveşte numărul de absenţe comparativ cu anii trecuţi, în primul semestru al acestui an anumite unităţi şcolare au ieşit în evidenţă.

Astfel, Şcoala Gimnazială Slobozia se află pe prima poziţie în acest top negativ, cu o situaţie îngrijorătoare, având în vedere că Şcoala Gimnazială Specială „C. Păunescu“ din Iaşi, care se află pe poziţia a doua, a strâns doar 9.493 de absenţe nemotivate, având 280 elevi, cu o medie de 33,90 absenţe nemotivate pentru fiecare elev, comparativ cu media de la Slobozia, de 61,49 absenţe nemotivate per elev. În acest top negativ al numărului de absenţe, pe poziţia a treia se află Liceul Agricol „Mihail Kogălni­ceanu“ din Miroslava, cu o medie de 31,26 de absenţe nemotivate pentru fiecare elev, iar pe poziţia a patra Şcoala Gimnazială Ciohorăni, cu o medie de 29,44 de absenţe nemotivate pentru fiecare elev. Pe poziţia a cincea şi a şasea, cu un număr apropiat de absenţe, sunt Colegiul Tehnic „Ion Holban“ Iaşi şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Domniţa, cu o medie de 28,92, respectiv 28,49 absenţe nemotivate pentru fiecare elev.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri