Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Miting lângă drumul european de la Valea Lupului

„Trecerea de pietoni e moarte sigură“! Pasarelele sunt soluția în traficul din Valea Lupului

GALERIE
protest valea lupului (1)protest valea lupului (2)protest valea lupului (3)protest valea lupului (4)protest valea lupului (5)
  • protest valea lupului (1)
  • protest valea lupului (2)
  • protest valea lupului (3)
  • protest valea lupului (4)
  • protest valea lupului (5)
- +

Zeci de localnici au cerut montarea de pasarele pietonale în locul zebrelor.

Locuitorii din Valea Lupului au ieşit din nou în stradă în încercarea de a sensibiliza autorităţile să construiască pasarele peste drumul european. Zeci de persoane s-au adunat în faţa Popasului Păcurari pentru a-şi arăta nemulţumirea. Oamenii au spus că singura soluţie pentru siguranţa pietonilor constă în amenajarea de pasarele. În acelaşi timp, ei au subliniat că trecerile de pietoni amenajate provoacă ambuteiaje în trafic, în timp ce locuitorii din zonă traversează drumul european în condiţii de nesiguranţă.

„Trecerea de pietoni e moarte sigură! În străinătate, altfel se procedează la drumuri cu o afluenţă atât de mare de trafic“, a spus un protestatar.

Fluxul de maşini va creşte semnificativ: zona „explodează“ imobiliar

Situaţia în zona ieşirii din oraş prin Păcurari se va complica şi mai tare în următorii ani în contextul expansiunii imobiliare fără precedent. În timp ce Primăria Iaşi e pe cale să aprobe patru proiecte imobiliare în zona pasajului Canta, la Valea Lupului se dau autorizaţii pe bandă rulantă pentru noi blocuri sau case. Aceste lucruri vor duce la o supraaglomerare a unui trafic care deja se desfăşoară în condiţii dificile.

Aseară, la ora protestului, într-o zi de duminică, se formau cozi de maşini la trecerea de pietoni din zona Popas Păcurari, iar ambulanţele care veneau de pe ambele sensuri de mers îşi făceau cu greu loc printre maşini.

„Dorim pasarele pentru că s-au petrecut foarte multe accidente. Nu suntem siguri că apucăm ziua de mâine dacă traversăm pe trecerile amenajate. Nu ne ascultă nimeni din rândul autorităţilor“, a spus un localnic.

În zona trecerilor de pietoni de pe drumul european se întâmplă frecvent accidente rutiere şi nu puţine au fost cele care s-au soldat cu victime omeneşti. Joia trecută, o asistentă de la Spitalul „Sf. Spiridon“ a decedat, după ce a fost izbită în plin de un autoturism pe una dintre trecerile de pietoni de pe drumul european.

„Singurul lucru pe care mi-l doresc este o pasarelă. Trecerea de pietoni tot moarte e, moarte sigură. Conduc din 1972, mai mare catastrofă ca în Valea Lupului nu am văzut. Am bătut toată Europa, altfel se procedează. Treceri de pietoni, da, dar nu la o afluenţă de trafic atât de mare, cel mai bun lucru este o pasarelă pe care poate urca şi cel tânăr, şi cel bătrân“, a comentat un protestatar.

Alţi locuitori din Valea Lupului prezenţi la manifestaţie au subliniat că trecerile de pietoni amenajate sunt şi în defavoarea şoferilor.

„Vrem ca autorităţile să construiască aceste pasarele necesare pentru locuitorii din Valea Lupului. Ele sunt imperios necesare, trecerile de pietoni nu sunt o soluţie astăzi pentru că traficul se aglomerează, iar pasaralele constituie singura soluţie în momentul de faţă“, a precizat unul dintre ei.

Locuitorii din Valea Lupului au mai ieşit în stradă şi în vara acestui an, când în dreptul Popasului Păcurari nu exista o trecere de pietoni, deşi vizavi de restaurant este amenajată o staţie de autobuz. Încă de atunci, protestatarii au solicitat pasarele, dar autorităţile au ales soluţia uşoară: amenajarea unei treceri de pietoni, în condiţiile în care această facilitate trebuia să fie realizată încă de acum câţiva ani.

În bugetele pe anii precedenţi (2015 şi 2016), Primăria Iaşi a prins finanţare pentru realizarea unei treceri, dar banii nu au fost cheltuiţi. După numeroase accidente în zonă şi la presiunea locuitorilor, municipalitatea a amenajat în această toamnă o trecere de pietoni, lucrările fiind finalizate zilele trecute.

În paralel, Primăria Valea Lupului a încercat să obţină finanţare pentru construirea a patru pasarele în zonele Culianu, la Troiţă (zona str. Lacului), 1 Decembrie şi Antibiotice. Proiectul avea o valoare de numai 2,7 milioane lei, dar a fost respins şi nu a obţinut finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală.

Până când autorităţile locale şi centrale nu vor înţelege că trebuie să facă eforturi mai mari în găsirea de soluţii, locuitorii din Valea Lupului vor traversa drumul european în condiţii de nesiguranţă, în timp ce blocajele rutiere din zonă au devenit deja o obişnuinţă la principala intrare în oraş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri