Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

A zecea zi de grevă: protest emoţionant în faţa Prefecturii. Elevii au venit să-şi sprijine dascălii

GALERIE
protest_profesori_Iasi
  • protest_profesori_Iasi
- +

Aproximativ 3.000 de persoane s-au adunat ieri, în a 10-a zi de grevă, în faţa Prefecturii Iaşi, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de situaţia din învăţământul preuniversitar. Protestatarii, alcătuiţi din cadre didactice, nedidactice şi auxiliare, au venit cu sute de pancarte şi lozinci, strigând pentru drepturile lor şi pentru o educaţie de calitate. Printre revendicările principale ale angajaţilor din învăţământ se numără egalarea salariului profesorului debutant cu salariul mediu pe economie, precum şi salarizarea progresivă a întregului personal didactic în funcţie de vechime, studii şi grad didactic.

De pe 22 mai, adică de la începutul primei greve generale din ultimii 18 ani din învăţământul preuniversitar, cancelariile din Iaşi au fost mutate în faţa Prefecturii. Angajaţii din învăţământ sunt hotărâţi să continue protestele până când revendicările lor vor fi observate şi luate în seamă de conducerea statului. Angajaţii ieşeni oferă nota 2 Preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi cer demisia Ministrului Educaţiei, Ligia Deca.

„Nu dăm înapoi”

De la o zi la alta, pare că în faţa Prefecturii Iaşi se adună şi mai multe persoane, fie că este vorba despre angajaţii din învăţământ sau de părinţi şi copii. Pe rând, cadrele didactice, nedidactice şi auxiliare prind curaj şi iau microfonul în mână pentru a-şi spune părerea, dorinţele şi neajunsurile în faţa mulţimii.

Luminiţa Agape este îngrijitoare la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 12 din Iaşi din anul 2006. Ea spune că atunci când a intrat în sistemul de învăţământ s-a simţit cea mai norocoasă persoană. „Din păcate, nu am ştiut că cei care vor ajunge în fruntea ţării ne vor pedepsi aspru pentru meseria aceasta”, a menţionat ea.

„Noi suntem cadre diactice şi ne facem datoria pentru acest popor. Aşteptăm să fim trecuţi în grila de salarizare. Aşteptăm să se realizeze toate cerinţele noastre. Suntem conştienţi de situaţia acesta tragică, însă nu se poate să mai tolerăm această amânare permanentă, ignoranţă şi discriminare socială. Suntem persoane care am intrat în sistem din vocaţie. Nu avem cum să mai dăm înapoi în acest moment. Am ajuns în acest stadiu pentru că nu au acceptat de la început minimul de drepturi pe care noi îl cerem. Suntem într-o situaţie tristă, pentru că nu nu vom fi plătiţi pentru aceste zile, dar nu dăm înapoi, deoarece viitorul este de subzistenţă. Nu ştim cum ne vom descurca, dar lăsăm timpul să vorbească. Sperăm totuşi că guvernanţii vor observa această determinare a noastră. Sperăm să observe momentul trist în care ei ne-au adus şi să ia o atitudine fermă, sinceră, de colegialitate”, a declarat Daniela Bahrin, profesor de Limba română la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Intelectualii ţării, alături de grevişti

Greviştii nu sunt susţinuţi doar de părinţi şi de elevi. Serinella Zara, profesor de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi, spune că alături de ei sunt şi intelectualii, artiştii şi actorii din România. „Intelectualii, artiştii şi actorii acestei ţări sunt de partea noastră şi ne sfătuiesc să mergem mai departe cu aceste proteste ale noastre. Ne dorim ca profesorii universitari şi rectorii să fie alături de noi, pentru că au spus că ne susţin. Avem nevoie de această susţinere, care garantează respectul pe care noi îl merităm şi pe care îl cerem sau suntem obligaţi să îl cerem. Sunt 27 de ani de când sunt profesor de Limba română la Colegiul Eminescu, iar în această perioadă întotdeauna pregăteam elevii pentru examen. Anul acesta îmi doresc să fiu în continuare alături de ei. Am fost la fiecare examen de clasa a VIII-a şi a XII-a, am fost înainte de a intra la examen, am fost când au ieşit de la examen, de 27 de ani. Cer părinţilor să fie alături de noi, aşa cum noi am fost alături de copiii lor în toţi aceşti ani”, a spus Serinella Zara.

Lacrimi şi emoţii la protestul din Iaşi

Protestul de ieri a fost emoţionant şi a stârnit lacrimi şi aplauze în rândul participanţilor. Un cadru didactic şi o elevă au citit în faţa protestatarilor două poezii care descriu această perioadă dificilă din învăţământul românesc.

Corina Tătăruşanu, învăţătoare la Şcoala Gimnazială „Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, a citit următoarele versuri:

„În taină şi-n voce România răsună,

Un strigat lăuntric pe toţi ne adună,

E vocea dreptăţii ce din străbuni,

I-a scos la lupta pe bravii români.

Luptăm pentru ţară!

Că noi suntem doară,

Stăpânii aici!

 

Cine nu-i bun, să plece!

Decât să înece

Curajul şi munca,

Adevărul şi lupta

Bravilor români,

În ţara lor stăpâni.

 

Cin' te crezi, conducător?

Iarbă în vânt,

Trup trecător,

Eşti o grămadă de ulcele!

Ce visezi să faci? Avere?!

 

Tu n-ai frica de Dumnezeu?

Că El e şi stăpânul tău!

 

Lui, socoteală îi vei da,

Pentru răspunderea ta,

Pentru ce ai fost dator,

Faţă de al tău popor.

 

La mormântu-ţi când vei fi,

Atunci să spui dacă vei şti,

Ce trebuia să faci

Şi n-ai făcut,

Ce să vorbeşti

Şi ai tăcut.

 

Acum e timpul să lucrezi!

Tu cu ochii tăi,

Nu vezi,

Ce se întâmplă în ţara ta?

Vino jos, aici şi vei vedea:

Realitatea!

 

Vino în şcoli,

Vino la sate,

Vino să te faci cu noi un frate!

Pe hârtie să notezi,

Apoi, să remediezi,

Ce stricăciuni cu adevărat vezi!

 

Pune controale,

Ca să te-asiguri că toţi îşi fac treaba

Şi că nu stă unul degeaba.

Apoi vino iar şi iar şi iar

Să vezi rezultate,

Să vezi, şcoli curate, performante,

Străzi asfaltate.

 

Toţi să lucreze,

Profesorii, pe copii sa îi lumineze

Şi să-i înveţe

Dragul de ţară,

Să nu mai plece în afară!

Sa înveţe pe copil cum ar putea,

Să trăiască bine, în ţara sa!

Economia să o crească,

Ţara să o înflorească

România sa trăiască!”

O elevă din clasa a IX-a de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi, Mălina, a citit o poezie scrisă de mama ei, Maricica Stoica, profesor de Limba română la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” din Iaşi. Mălina susţine profesorii şi îşi doreşte un sistem de învăţământ mai bun. În timp ce recita, fetiţa a început să plângă şi a fost luată în braţe de profesoara sa, Serinella Zara. La final, mulţi dintre protestatari îşi ştergeau lacrimile şi priveau cu mândrie eleva care îi susţine.

„Copiii noştri de acasă ne susţin şi lor le pasă,

Căci ei a suferit când pâine n-a fost pe masă cum se cuvine!

Ei ştiu câte examene am dat

Şi câtă muncă voluntară am prestat!

Ei ştiu prin câte inspecţii am trecut

Şi câte teancuri de proiecte am făcut,

Ei ştiu când gradele didactice am dat

Şi în vacanţe n-am plecat…

Ei ştiu acele veri nesfârşite

Când scriam lucrări de grad,

Acum de voi batjocorite!

Ei acasă au suferit

Când de la şcoală fără nicio putere am venit!

Ei au stat singuri cu febră,

Ca să corectăm lucrările la teză!

Şi…ei au avut de suferit

Când voi cu un salariu mizerabil ne-aţi plătit…

Şi vor şi ei să ştie,

Când pierzi o sâmbătă întreagă,

De ce să vii acasă cu o adeverinţă beteagă

Care nu-ţi foloseşte,

Căci la dosarul de gradaţie nu totul se primeşte!

De ce sâmbăta sau duminica noastră nu contează

Iar pentru alţii dublu se contabilizează?

De ce nu suntem plătiţi

După ce zeci de ani am fost şcoliţi?”.

Astăzi, în a 11-a zi de protest, angajaţii din învăţământul preuniversitar din judeţul Iaşi se vor aduna din nou în faţa Prefecturii, de la ora 11:00. Aceştia continuă lupta pentru drepturile lor şi pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ în România.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri