Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Acţiunea „Sparanghelul“: garduri de protecţie la Aeroportul Iaşi, dar şi dosare penale

GALERIE
aeroport
  • aeroport
- +

Sute de oameni au plecat cu curse speciale destinate muncitorilor, unii dintre aceştia, provenind din zone carantinate ale Sucevei, reuşind să ocolească filtrele. Aceştia mergeau la lucrări agricole în Germania.

Aproape 300 de oameni veniseră vineri la Iaşi din mai multe zone ale ţării, inclusiv din Suceava, judeţ carantinat, să ia avionul spre Germania, la aeroport fiind pregătite curse speciale pentru muncitori sezonieri. Cum ultima ordonanţă militară instituise un moratoriu de 48 de ore asupra oricărui zbor de acest fel, ei au trebuit să se întoarcă sau să găsească un adăpost până la reluarea curselor. Oamenii se plângeau că societatea care i-a adus la Iaşi i-a abandonat în parcarea aerogarii, pe fondul situaţiei neprevăzute. În urma acelui scandal, au fost aprobate o serie de zboruri pentru vineri după-amiază şi pentru sâmbătă.

Vineri au plecat muncitori din Iaşi spre Baden Baden, Dusseldorf şi Nuremberg, fiecare cursă având câte 180 - 190 de pasageri, iar sâmbătă au plecat spre Gratz, Dusseldorf şi Nuremberg.

Plecările s-au lăsat însă şi cu dosare penale, din cauză că oameni din zona carantinată a Sucevei au reuşit să se îmbarce în avioanele care au decolat din Iaşi. Conform unor informaţii, ei ar fi scăpat de filtrele de Poliţie sucevene fugind pe câmp până în Gura Humorului, iar de acolo au fost preluaţi de autocare şi duşi la Iaşi.

Ministrul de Interne spune că au fost 30 astfel de persoane: „Din cercetările efectuate de Ministerul de Interne, din zona carantinată au fost doar 30 de persoane din Pătrăuţi, care au mers pe jos pentru a evita filtrul instituit. Persoanele au fost preluate apoi de microbuze şi spre final, la Gura Humorului, au fost îmbarcate de un autocar. Se derulează cercetări. În continuare se fac cercetări şi la sediul primăriei din Pătrăuţi, unde am găsit 102 adeverinţe eliberate de primar, la 86 am găsit doar duplicatul, iar la 16 dublul exemplar. Edilul din Pătrăuţi are dosar penal pentru zădărnicrea combaterii bolilor. Fiecare persoană este anchetată. Toate adeverinţele sunt analizate. Erau deja pregătite. În cazul în care se dovedeşte că e o faptă infracţională a primarului, autorităţile vor da toate detaliile. Cert e că au trecut pe câmp, nu au trecut prin filtre, şi pentru a preveni pe viitor aceste situaţii, am suplimentat forţele în zona carantinată şi toată zona e supravegheată de drone“, a spus Marcel Vela.

Pentru a se evita situaţia care s-a produs în Cluj-Napoca, unde peste 2.000 de persoane s-au îmbulzit pe aeroport tot pentru a pleca la muncă în alte ţări, la aeroportul din Iaşi au fost luate măsuri pentru a se păstra distanţa socială.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus că nu se aştepta să plece mii de români în câteva zile. „Acest lucru trebuia să se facă sub o organizare foarte riguroasă. Nimeni nu se aştepta la asta. Nu zice nimeni că au plecat brusc, asta se discută la nivel diplomatic, solicitarea de a da drumul la lucrători a venit pe cale diplomatică. Nimeni nu a crezut că vor chema 2.000 de lucrători într-o singură zi. La întoarcere vor fi aplicate regulile de carantină, dar, din ce ştim, nu vor reveni în 2-3 zile. S-a permis deocamdată plecarea, nu şi întoarcerea“, a spus Raed Arafat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri