Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Afacerea „Zoiosu“ - Ghiocel Asimionesei - Chirica: O fraudă ma­sivă pe spinarea ieşenilor!

GALERIE
Asimionesei
  • Asimionesei
- +

Consideră reprezentanţii PNL. „Dacă acest contract nu va fi reziliat, se va produce un prejudiciu imens la bugetul Iaşului“, a declarat deputatul Marius Bodea. Municipalitatea a mimat un proces împotriva firmei falimentare „Delta Press“, proces pe care l-a pierdut.

Liberalii solicită rezilierea contractului de asociere în participaţiune între Primăria Iaşi şi o firmă din anturajul lui Ghiocel Asimionesei, singurul patron de presă condamnat pentru şantaj. Asocierea a fost încheiată în condiţii păguboase pentru Primărie în iulie 2005, atunci când in­stituţia a pus la dispoziţia firmei „Delta Press Investment“ SRL un teren de 1.351 mp în Sărărie (fosta terasă „Zoiosu“). În schimb, „Delta Press“ s-a angajat să in­vestească 900.000 euro într-un sediu de firmă şi o pensiune, iar Primăriei i-ar fi revenit doar 4.000 euro pe an sau 10% din profit.

„Este foarte important de precizat că primarul Mihai Chirica are toate argumentele juridice să solicite rezilierea contractului pentru că, după momentul când Primăria a eliberat cartea funciară, adică în 20.09.2009, S.C. Delta Press Inves­te­ment S.R.L. trebuia să înceapă realizarea obiectivului de investiţii. Acest lucru nu s-a întâmplat timp de 8 ani. Dacă acest contract nu va fi reziliat, se va produce un prejudiciu imens la bugetul Iaşului“, a declarat deputatul Marius Bodea, pre­şedintele organizaţiei municipale a PNL Iaşi.

Bodea a spus că, iniţial, terenul fusese evaluat la 75 euro/mp, dar acum valorează peste 700 euro/mp. Liberalul a subliniat şi faptul că „Delta Press“ era o „firmă nesol­vabilă, cu o cifră de afaceri mai mică decât datoriile“.

Drept dovadă, în martie 2010, mai mulţi creditori au solicitat insolvenţa „Delta Press“. O lună mai târziu, în aprilie 2010, „Delta Press“, reprezentată de Vio­leta Asimionesei (soţia lui Ghiocel), ar fi cesionat contractul de asociere către „Global Impex Distribution“ SRL, reprezentată de Claudiu Asimionesei (fiul lui Ghiocel).

„Vedem că firma care a preluat concesiunea terenului nu respectă obiectivele declarate în contractul din 2005. În contract scrie că se vor face spaţii de cazare (pensiune) si sediu firmă. În acest moment, firma care a preluat concesiunea anunţă că face blocuri. Aşadar, avem toate elementele unei fraude ma­sive, pe spinarea ieşenilor: un bun al oraşului înstrăinat pe nimic, un contract extrem de dezavantajos pentru Primărie şi, colac peste pupăză, nici măcar prevederile iniţiale ale contractului nu se respectă“, a mai spus Bodea.

Acum câteva luni, când „Global Impex“ a făcut public proiectul de construire a unor locuinţe colective, firma a susţinut că acest lucru nu încalcă contractul de asociere.

„Condiţiile contractuale nu stipulează cât spaţiu de birou trebuie alocat proiectului şi câte camere sau ce configuraţie trebuie să aibă unitatea de cazare. Conform contractului de asociere, trebuie respectat doar un singur lucru major: acela ca redevenţa minimă anuală să fie de 4.000 euro sau 10% din profitul creat prin orice activitate derulată acolo. În contractul de asociere există posibilitatea de a elimi­na/adăuga schimbări de destinaţie a apartamentelor/spaţiilor de birouri“, a susţinut „Global Impex“ la vremea respectivă.

Un proces de „faţadă“

Într-un proces desfăşurat în perioada februarie 2011 - mai 2012, Primăria a cerut rezilierea contractului, dar a pierdut atât la Tribunal, cât şi la Curtea de Apel. Marius Bodea vrea ca Primăria să deschidă o cale extraordinară de atac întrucât, susţin liberalii, acţiunea din 2011 a fost una de „faţadă“, „introdusă prematur“ şi „superficială“.

„În procesul Primariei Iasi cu SC Delta Press Investment SRL, care era în procedură de insolvenţă, nu apare admi­nistratorul judiciar, ceea ce arată că judecătorul care a analizat speţa nu a fost informat asupra situaţiei firmei. Dacă domnul primar Chirica nu va folosi calea de atac extraordinară, vom întreprinde noi toate demersurile pentru ca ieşenii să nu fie fraieriţi“, a susţinut Bodea.

După cesionarea contractului de asociere în 2010, „Global Impex“ a depus la Primărie în septembrie 2016 o documentaţie urbanistică în sensul construirii unui sediu de firmă şi spaţii de cazare tip pensiune. Consiliul Local a aprobat planul urbanistic în iunie 2017, ultima etapă în demararea proiectului fiind obţinerea autorizaţiei de construire. Legat de întârzierea derulării investiţiei, firmele din anturajul lui Ghiocel Asimionesei au invocat criza economică.

VEDEȚI ȘI:

UPDATE: Primarul Chirica, strivit de interesele imobiliare ale lui Ghiocel Asimionesei?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri