Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ai scandal, ai parte…

GALERIE
briscan zara
  • briscan zara
- +

Profilul cetăţeanului de succes este un ins cu o faţă morocănoasă, încruntată tot timpul, nepoliticos, suspicios la orice şi gata mereu să-i sară ţandăra. Cel zâmbitor, bine crescut va fi mereu luat de fraier. Zâmbeşte, spune „Vă rog” şi „Mulţumesc” şi vei fi sigur lăsat la coadă…

Teoria asta a mea este elaborată în decursul celor câţiva ani de când trăiesc în această minunată ţară numită România. Se bazează pe studii empirice, pe experienţe personale, observaţii obiective şi nu numai, toate ajungând la aceeaşi concluzie. Adică, nu vorbesc aiurea, chiar e demonstrat, şi cine nu mă crede va afla pe pielea lui mai devreme sau mai târziu. Pentru că numai cine a trăit într-o peşteră, ori în vârful unui munte izolat de lume nu a aflat că această naţie a noastră îşi bazează cea mai mare parte a realizărilor pe scandal, pe certuri, pe bătăi şi pe panaramă… De la cel mai mic lucru, la cel mai mare, toate au la bază o scenă de isterie, cel puţin câteva ţipete, pumni, palme, bâte în cap, ameninţări, înjurături, scuipaţi în faţă, şuturi în cur, tot felul de gesturi obscene aproape de neimaginat, dar care vin în mintea fiecărui combatant pe loc, probabil din gena străveche, cine ştie…

Vrei să repari o ţeavă în casă? Trebuie mai întâi să te cerţi cu nevasta, apoi să chemi un instalator, să te cerţi şi cu el şi cu oricine îţi pică în cale. Până nu se transformă totul în circ nu e nici reparaţia dusă la sfârşit, asta e reţeta…

Vrei să îţi cumperi orice, ohoo, scandalul e peste tot şi cât casa, ba cu familia, ba cu banca pentru credit, ba cu vânzătorul, ba cu transportatorul, ba cu producătorul. Depinde şi aici de câtă lume trebuie să întâlneşti în demersul tău. Cu cât sunt mai mulţi oameni în lanţ, cu atât sunt şi mai mulţi nervi, pentru că nimeni, absolut nimeni nu va răspunde strict la întrebarea ta, sau nu o va face într-un mod politicos şi civilizat, şi nici o situaţie nu va decurge vreodată cum ai anticipat. E un făcut ca în această ţară o culoare evidentă să fie văzută într-un milion de nuanţe de către fiecare individ în parte, iar o întrebare clară să aibă la rândul ei un milion de răspunsuri diferite care fac ca rezultatul demersurilor/ acţiunilor să se prelungească la nesfârşit şi într-o manieră cât mai stresantă posibil.

Sun, de pildă, la o firmă găsită pe net pentru un produs electronic. Răspunde o femeie cu o voce din start acrită. În câteva secunde şi vreo două cuvinte schimbate simt cum tensiunea deja mi-a crescut: preţul din ofertă nu este şi cel real, niciunul dintre noi nu lasă pe celălalt să termine propoziţia pentru că are ceva de completat ori de contrazis. Răspunsurile şi întrebările se repetă obsesiv exact ca între doi nebuni care urlă unul la altul, dar nu se aud. De multe ori unul vorbeşte ceva, iar celălalt cu totul altceva, de genul: „Bună ziua!” „Bat pari!”... Mă uit la telefon, vorbim de 10 minute şi nu am aflat încă ce preţ are exact produsul căutat de mine, dacă mai este încă pe stoc, dacă şi când se poate livra. Reuşim totuşi să ajungem la o concluzie şi ne luăm la revedere pe un ton deja sictirit, zeflemitor, aproape în duşmănie. După aproximativ jumătate de oră mă sună să confirm comanda, iar apoi din nou ca să confirm comanda altcuiva. Urmează altă ceartă ca să o conving că nu am făcut două comenzi, în care ameninţ că fac plângere la OPC. În sfârşit recunoaşte că a greşit. Cu asta am pus-o cu botul pe labe, dar cu siguranţă îmi va trimite produsul stricat ceea ce înseamnă o altă ceartă sau o blazare din partea mea, depinde foarte mult de starea din ziua respectivă, dacă sunt deja epuizat de la o altă ceartă ori sunt proaspăt…

Sau: stau la coadă la orice. Când vine rândul meu, persoana de la ghişeu preia pe altcineva care venise după mine. Aştept încă liniştit, dar tensiunea îmi creşte. După ce se rezolvă clientul respectiv devin din nou invizibil şi altcineva este din nou preluat înaintea mea. Simt că un picior începe să-mi bată darabana pe podea incontrolabil. Dar tot nu zic nimic, de-al naibii, să văd cât timp pot sta acolo fără să fiu băgat în seamă. Mult şi bine. Încă două persoane intră în faţă ocolindu-mă ca pe un obstacol, ca pe o plantă ornamentală din holul instituţiei. La un moment dat, scos din pepeni, izbucnesc şi aproape că împing pe scări o bătrână care se pregătea să facă şi ea pasul în faţa mea. Din acel moment sunt preluat şi tratat cu respectul cuvenit.

Cine a fost vreodată într-o sală de aşteptare la un medic sau la un cabinet de orice fel ar fi nu se poate să nu ştie că nu există niciodată o coadă ordonată, că mereu oamenii vor sta îmbulziţi ca oile la strungă şi că există trei tipuri de indivizi acolo: cei care stau liniştiţi şi îşi aşteaptă rândul, fraierii adică, ce pot fi depăşiţi fără nicio grijă faţă de repercusiuni, cei oportunişti care tatonează permanent terenul pentru a intra mai repede, profitând de orice moment de neatenţie a celorlalţi, şi, în sfârşit, cei care fac scandal. Întotdeauna cei care fac scandal vor fi cei mai respectaţi, ei de fapt vor organiza totul şi vor fi ascultaţi de ceilalţi. Nimeni nu îşi permite să se pună cu un scandalagiu. Şi, evident, aceştia fie vor fi primiţi în cabinet mai repede, fie li se va respecta ordinea cu stricteţe.

În orice instituţie cei mai temuţi vor fi tocmai aceia care vor vorbi neîntrebaţi, care vor comenta la orice se spune, care vor protesta la orice decizie şi care vor vocifera fără ruşine. Uitaţi-vă în Parlament, cine sunt cei mai vizibili dintre toţi? Scandalagiii. Uitaţi-vă la televizor, cine sunt cei mai căutaţi în întâlniri şi emisiuni? Tot guriştii. Oamenii care îşi văd liniştiţi de treaba lor, care îşi aşteaptă rândul în mod civilizat, care tac şi fac vor fi mereu ignoraţi, fără nicio excepţie. Nimeni nu e interesat de ei.

Sunt atâţia români cu suferinţe grave care au murit aşteptând cuminţi şi civilizat în sala de la Urgenţe sau pe holurile spitalelor să fie chemaţi pentru a fi consultaţi şi atâţia scandalagii cu afecţiuni minore care au fost luaţi imediat numai ca să tacă…

Profilul cetăţeanului de succes este un ins cu o faţă morocănoasă, încruntată tot timpul, nepoliticos, suspicios la orice şi gata mereu să-i sară ţandăra. Cel zâmbitor, bine crescut va fi mereu luat de fraier. Zâmbeşte, spune „Vă rog” şi „Mulţumesc” şi vei fi sigur lăsat la coadă…

Aşadar, ca un sfat din partea unui om civilizat, dar care îşi doreşte să fie adaptat la România: indiferent de ce aţi învăţat acasă, la şcoală, în viaţă, să luptaţi pentru normalitate, dar să ştiţi că fără scandal nimic nu vă iese…

Briscan Zara este scriitor şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri