Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Alarmant: focarul „Paşcani“ dă peste 60% din totalul celor infectaţi în judeţul Iaşi

GALERIE
spital-Pascani
  • spital-Pascani
- +

Asta s-a întâmplat ieri: 11 dintre cei 18 confirmaţi cu COVID-19 ieri în judeţ provin din Paşcani. Totul ar fi pornit de la un pacient descoperit ulterior pozitiv. Aici, problemele epidemiologice par a se agrava în loc a se restrânge.

18 ieşeni, dintre care 11 sunt din municipiul Paşcani, au fost confirmaţi ieri cu infecţie cu noul coronavirus. Pacienţii de la Spitalul Municipal de Urgenţe din Paşcani au fost transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva şi Spitalul CFR Iaşi. De asemenea, echipajele SMURD au fost soli­citate ieri pentru transferul unor bolnavi în stare cri­tică de la Piatra Neamţ precum şi în cazul unei gravide cu complicaţii vasculare.

Pacienţii oncologici, transferaţi la Iaşi

Secţia de Îngrijiri Paliative de la Spitalul Municipal Paşcani a devenit astfel un periculos focar COVID 19. Zece pacienţi oncologici, dar şi o infirmieră, toţi confirmaţi pozitiv, au fost transferaţi în cursul zilei de ieri la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Spitalul CFR din Iaşi. „Pacienţii de la Paşcani au fost transferaţi cu trei maşini ATVM în cursul nopţii“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordinator SMURD Iaşi.

În acest caz, inclusiv medicul coordonator al secţiei este infectat cu noul coronavirus, iar testarea cadrelor medicale continuă. Surse din cadrul spitalului au afirmat că totul ar fi pornit de la un pacient care a fost internat în urmă cu trei zile, după ce a fost transferat de la o unitate medicală din Iaşi, bărbatul aflându-se pe lista celor 10 confirmaţi pozitiv.

În total, la Spitalul Muncipal din Paşcani, opt cadre medicale sunt infectate cu SARS CoV2 şi alte 27 se află în izolare. După cum au afirmat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în cazul medicilor şi asistentelor nu este vorba despre vreo deplasare într-o ţară cu risc pandemic ci, foarte posibil, să se fi infectat ca urmare a contactului cu pacienţi ulterior diagnosticaţi. Secţia de Îngrijiri Paliative este în acest moment închisă pentru internări.

Două misiuni SMURD de succes: bolnavi de COVID 19 aduşi de la Neamţ

Tot ieri, SMURD Iaşi a efectuat transferul a trei pacienţi cu COVID 19 aflaţi în stare critică la Spitalul din Piatra Neamţ. „Am cerut ajutor pentru a fi transferaţi la Iaşi trei din pacienţii critici care sunt în ATI. Am 7 ventilatoare şi 6 pacienţi, inclusiv aceştia trei, şi riscam să nu putem interveni cu ventilaţie mecanică pentru alţi pacienţi care se decompensau brusc“, a declarat dr. Daniela Marcoci, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Cei trei pacienţi au vârste de 65, 61 şi 72 de ani şi au fost duşi cu ambulanţele până la Stadionul Municipal, de unde au fost preluaţi cu elicopterul MAI şi transferaţi la clinica specială de ATI de la Spitalul de Neurochirurgie prof. Nicolae Oblu Iaşi. „Cei trei pacienţi au fost aduşi intubaţi, ventilaţi mecanic şi sedaţi. Am pus pe acest elicopter echipamente speciale tocmai pentru că se aflau în stare critică“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi.

Gravidă cu gemeni, în stare critică

O a doua misiune a SMURD Iaşi a fost la Rădăuţi, Suceava, de unde echipajul a preluat o gravidă cu probleme cardiovasculare grave. Este vorba despre o femeie de 24 de ani din satul Rotunda, comuna Liteni, care nu are COVID 19 şi care se afla internată în spital cu diagnosticul de tromboză iliară, adică un cheag de sânge pe o arteră. „Este vorba despre o gravidă în 32 de săptămâni, sarcină gemenală, cu complicaţie gravă vasculară, o pacientă care a fost stabilă pe toată perioada transportului luată de la Rădăuţi şi dusă la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie «Cuza Vodă». Pacienta are nevoie de ajutorul ginecologilor, dar şi al celor de la chirurgie vasculară. Să sperăm că atât mama, cât şi bebeluşii vor avea o evoluţie bună în următoarele zile“, a adăugat Diana Cimpoeşu.

Spitalul din Rădăuţi a apelat la sprijinul Iaşului deoarece nu au medic specialist în chirurgie vasculară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri