Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Alertă la cel mai mare spital din Moldova: 16 medici şi asistente de la Iaşi, în izolare

GALERIE
Sfantul Spiridon Iasi
  • Sfantul Spiridon Iasi
- +

Stare de alertă la Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon“, unde mai multe cadre medicale au intrat în contact cu un pacient confirmat ulterior ca fiind infectat cu coronavirus. 

16 medici şi asistente medicale au intrat în izolare. În acelaşi timp, testele lucrate la Iaşi pentru personalul medical de la Spitalul de Urgenţe Suceava arată dezastrul de la unitatea respectivă: 92 de medici, asistenţi medicali şi infirmieri au fost confirmaţi ieri cu COVID 19, numărul acestora fiind aproape dublu faţă de ziua anterioară.

Panică noaptea trecută la Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon“, după ce un pacient internat la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie a fost confirmat pozitiv la testul pentru COVID 19. Pacientul fusese transferat de la secţia similară a Spitalului de Urgenţe Sfântul „Ioan cel Nou“ din Suceava în urmă cu şase zile.

Institutul de Gastroenterologie a intrat în zona roşie

„În cursul serii de 23 martie a fost primita confirmarea de infecţie cu COVID 19 la un pacient care era internat de miercuri la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie. Pacientul fusese transferat de la secţia de profil a Spitalului de Urgenţe Suceava. În ultima perioadă, pacientul a început să aibă simptomatologie specifică, adică tuse, strănut, dificultăţi de respiraţie. Şi cum deja era cunoscut faptul că foarte multe cazuri au fost depistate la Spitalul din Suceava, colegii au luat legătura cu medicul curant de acolo. Au aflat că medicul fusese confirmat pozitiv. S-a decis testarea pacientului. Rezultatul a fost pozitiv“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU SMURD Iaşi şi purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon“. Primul testat a fost colegul de salon, pacientul care stătea cel mai aproape de bolnav. În cazul său, testul a ieşit negativ. În schimb, în urma rezultatelor preliminarii ale anchetei epidemiologice, s-a constatat că numeroase cadre medicale au intrat în contact direct cu pacientul de la Suceava. „Este vorba despre 16 cadre medicale care urmează să fie testate pentru COVID 19 şi să intre în izolare. Aşteptăm rezultatele“, a declarat Diana Cimpoeşu.

Testele lucrate la Iaşi însă arătă un tablou sumbru la Spitalul de Urgenţe Suceava. 92 de cadre medicale au fost confirmate pozitiv, aproape 40 în ultimele 24 de ore, iar testările continuă, au spus cei de la Federaţia „Sanitas“. Sunt practic afectatate secţiile de Boli Infecţioase, Gastroenterologie, Cardiologie, Medicină Internă, Ortopedie, UPU. Inclusiv directorul medical a fost confirmat pozitiv, precum şi alţi şefi de secţie. Între timp, serviciile oferite de spital până la închidere au fost atribuite altor unităţi medicale din judeţ şi din judeţele vecine. Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD pe Moldova, a participat la şedinţa în care s-au luat aceste decizii. „Am mers ieri (23 martie - n.r.) la Spitalul din Suceava în calitate de coordonator SMURD pentru a identifica soluţiile pentru urgenţele din Suceava. UPU funcţionează acum pentru tot judeţul la Rădăuţi. Am trimis la Rădăuţi, ca de altfel şi pentru toate spitalele din regiune, un număr de medici rezidenţi care să susţină acel compartiment de primire urgenţe. Estimăm că această situaţie va dura cel puţin trei zile, de la Suceava, toate cazurile de urgenţe vor merge la Rădăuţi, urmând ca alte cazuri să meargă spre spitalele regionale, inclusiv spre Iaşi, aşa cum se întâmpla şi înainte cât de exemplu cazurile de infract miocardic sau AVC veneau la noi“, a spus Diana Cimpoeşu.

Cum s-a detonat bomba COVID 19 la Suceava

La Spitalul de Urgenţe din Suceava, tot mai multe cadre medicale au reclamat lipsa echipamentelor de protecţie, dar şi haosul privind respectarea circuitului în spital. Astfel, spun medicii, spitalul a ajuns un focar de infecţie. „Avem măşti simple. Ni s-a dat câte o mască, pentru că în spital aşa a fost, deci asistentelor pe o secţie li se dădea câte o cutie de măşti. 30 de măşti pe o tură de 10 - 20 de asistente, câte erau, pe care trebuiau să le ţină 12 - 24 de ore, o mască. Indiferent că îţi scuipa ăla în faţă, sau nu-ţi scuipa, masca aia trebuia s-o păstrezi 24 de ore pentru că altă mască nu îţi dădea. Măştile se dădeau personal, în mânuţă, câte una pe tură. Şi acum tot personalul este cu mască simplă chirurgicală, nu are nimeni mască de protecţie, noi neştiind care suntem infectaţi. La Boli Infecţioase, în secţia unde este salon pentru Terapie Intensivă, cu pacient suspect, alături sunt pacienţi cu forme uşoare confirmaţi cu coronavirus, care se plimbă pe coridoare, ies din salon.

Toată lumea aşteaptă un ordin sau un răspuns, ce ar trebui să facem în continuare. Doamna Zorescu a spus aşa: «Luni veniţi în mod normal la serviciu, chiar dacă aţi fost contact direct cu o persoana COVID pozitiv»“, a declarat un medic din cadrul Spitalului de Urgenţe din Suceava. În acelaşi timp, alţi cinci pacienţi confirmaţi ulterior internării la Spitalul din Suceava au murit. Numărul mare de infecţii a condus inevitabil la închiderea spitalului. Cu toate acestea, Colegiul Medicilor a transmis un mesaj către Instituţia Prefectului - Judeţul Suceava prin care solicită să nu se închidă spitalul deoarece mutarea pacienţilor ar putea conduce la extinderea cazurilor de coronavirus şi la o tratare mai puţin bună a persoanelor diagnosticate cu alte boli. La rândul ei, Federaţia „Sanitas“ a atras atenţia asupra dotării personalului medical cu echipament de protecţie şi a prioritizării pentru această categorie în privinţa testării pentru COVID 19.

Aparatul de la Casa Share a ajuns. Cel promis de MS acum două săptămâni, nu

Din punctul de vedere al dotării cu echipamente, cel puţin la nivelul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ Iaşi, nu mai sunt probleme. Aparatul de testare rapidă pentru COVID 19 promis de Casa Share a ajuns. Nu la fel şi cel promis de Ministerul Sănătăţii. „Până acum, din sponsorizări am primit circa 450 000 lei, echipamente medicale, produse medicale, şi nu numai. Desigur, un câştig enorm este aparatul de testare rapidă primit de la Casa Share. Aceştia sunt OAMENII de lângă corpul medical şi de cei bolnavi. Nu am primit altă aparatură. Aşa cum a declarat ieri domnul preşedinte Popa, aşteptăm o rectificare din partea CJ“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul spitalului. Lista donaţiilor pentru Spitalul de Boli Infecţioase a crescut de la o zi la alta. Este vorba despre ISU, Eky Sam SRL, Cotnari SA, ISU Iaşi, DAS SRL, Antibiotice SA, Casa Share, Capitol Impex SRL, Maf-Force SRL, Avastar SRL, USLIP Iaşi, Banca Transilvania, Brickston SRL, Dedeman, Oracle, Asociaţia de Lingvistică Computaţională, Spitalul de Neurochirugie şi Maternitatea Cuza Vodă.

Frica a redus numărul donatorilor de sânge

Epidemia de coronavirus loveşte însă şi în alte unităţi medicale vitale. Este vorba de Centrul Regional de Transfuzii, fără de care sălile de operaţie nu ar putea funcţiona. „În ultimele trei săptămâni, numărul donatorilor s-a înjumătăţit. Înţelegem cu toţii măsurile care s-au luat la nivel naţional odată cu instituirea stării de urgenţă. Acesta, dar şi frica de contaminare cu COVID, a dus la reducerea la jumătate a numărului de donatori, inclusiv vorbesc de cei vechi, care sunt vitali pentru anumite produse sangvine. Vreau să asigur pe toţi cei care vor să vină la Centru că avem toate condiţiile de protecţie pentru COVID 19. Exsită chestionare pe care donatorii trebuie să le completeze cu privire la COVID 19, că nu au fost într-o ţară afectată, că nu au intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată. Acest virus nu se transmite prin sânge, se ştie. Iar cei aflaţi în stare critică, şi aici spun de cazuri grave, au nevoie de ajutorul tuturor. Ieşenii să nu uite că o simplă donare de sânge salvează trei vieţi.“, a declarat Laviania Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzii Iaşi.

În acelaşi timp, la nivelul judeţului Iaşi, numărul celor care sunt izolaţi la domiciliu şi cei care se află în carantină rămâne aproape constant. 1.073 de persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate din punct de vedere medical de către DSP. 89 persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare. Conform ultimelor centralizări, 162 de persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate. 952 de persoane aflate în izolare că urmare a revenirii în ţară în ultima perioadă au fost verificate de IPJ şi IJJ Iaşi. Pentru 16 persoane care nu au respectat măsură izolării s-au aplicat sancţiuni contravenţionale, respectiv 43 de sancţiuni contravenţionale, cu o valoare totală de 122.600 de lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri