Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ambulanţa groazei. Cum a fost dus un bolnav cardiac să moară la „Pneumo“

GALERIE
ambulanta
  • ambulanta
- +

Fiica unui ieşean decedat în decembrie anul trecut reclamă încălcarea mai multor protocoale de către Ambulanţă şi Spitalul de Pneumoftiziologie. „Medicul cardiolog curant al tatălui meu, de la institut, a plâns când i-am povestit cum s-au petrecut lucrurile. Nu-i venea să creadă cum un bolnav cardiac nu a avut şansă să ajungă în spitalul în care trebuie”, ne-a spus Cristina Drăghici.

O ieşeancă reclamă că tatăl său a murit cu zile şi intenţionează să depună plângere penală împotriva colectivului medical care s-a ocupat de pacient. În prezent, cazul este anchetat de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP), Colegiul Medicilor Iaşi (CMI) şi de Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) ca urmare a unor sesizări pe care Cristina Drăghici, fiica lui Alexandru Drăghici, le-a depus la cele trei instituţii. Potrivit ieşencei, echipajul de ambulanţă care l-a preluat pe tatăl său şi colectivul medical de la Spitalul de Pneumoftiziologie care s-a ocupat de pacient au încălcat mai multe protocoale în vigoare. „Nu vreau să fac din moartea tatălui meu un spectacol, ci vreau, în memoria lui, să arăt cu dovezi că a fost tratat mai rău ca un animal“, a precizat aceasta.

Alexandru Drăghici, în vârstă de 75 de ani, a murit miercuri, 20 decembrie, la Spitalul de Boli Infecţioase. Pacientul ajunsese aici, cu suspiciune de gripă, după un transfer efectuat marţi, 19 decembrie, de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Cristina Drăghici, fiica bărbatului, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că în sesizările pe care le-a depus la instituţiile sanitare a subliniat mai multe încălcări de protocoale medicale care ar fi avut loc în îngrijirea tatălui său. Pe de o parte, ieşeanca a precizat erorile pe care echipajul de pe ambulanţă le-ar fi comis odată cu preluarea bolnavului de acasă şi, pe de altă parte, fiica pacientului a menţionat greşelile colectivului de la Spitalul de Pneumoftiziologie care s-a ocupat îngrijirea tatălui său. Cristina Drăghici a sunat la 112 pe 18 decembrie, după ce a constatat că starea de sănătate a tatălui său s-a degradat.

„Am precizat la 112 istoricul medical al tatălui meu, faptul că este un cardiac cronic, cu patru bypass-uri, operat la Institutul de Boli Cardiovasculare, şi am cerut o ambulanţă care să-l transfere la acest institut întrucât starea sa de sănătate se agravase. Din dispecer mi s-a transmis că nu eu sunt în măsură să decid unde să fie transferat pacientul. Precizez că ambulanţa a venit în 35-40 de minute, cu toate că au ordin intern potrivit căruia, în zonele urbane, ar trebui să ajungă la urgenţe în cel mult 15 minute. Ambulanţa, cu asistentă medicală şi şofer, era vai de capul ei. După cum arăta, îmi permit să spun că nu trebuia folosită pentru intervenţii, ci trebuia casată cu mult timp în urmă”, a subliniat Cristina Drăghici.

Ambulanţa nu a mai ajuns în UPU de la Sf. „Spiridon“

Fiica pacientului Alexandru Drăghici a arătat că şoferul ambulanţei i-a recomandat să cheme vecinii să-l ajute să coboare pacientul de la etajul al III-lea la autosanitară. Pe de altă parte, ieşeanca susține că asistenta medicală „a furat” de pe o măsuţă din casa pacientului un bilet de trimitere către Spitalul de Pneumoftiziologie.

„Doamna şi-a permis să ia acest bilet de trimitere din casă fără acceptul meu sau al mamei mele. Este vorba despre un bilet de trimitere mai vechi pe care tatăl meu îl avea pentru un consult la pneumoftiziologie. În baza acestuia, echipajul de ambulanţă nu a mai trecut cu tatăl meu prin UPU, la Spitalul «Sf. Spiridon», aşa cum prevede un protocol al DSP din 2015, ci s-a dus direct la Pneumoftiziologie. Cu toate că eu am insistat pe istoricul cardiac important pe care îl prezenta tatăl meu atât când am sunat la 112, cât şi la sosirea echipajului de ambulanţă, nu am fost băgată în seamă”, a completat Drăghici. Ieşeanca a mai spus că inclusiv echipa medicală de la Pneumoftiziologie s-a arătat nedumerită de faptul că bolnavul nu a trecut prin UPU de unde sunt direcţionate către spitalele monospecialităţi cazurile medicale. „După ce tatăl meu a murit la Infecţioase, o asistentă de la Pneumoftiziologie mi-a cerut să le duc fişa pacientul din UPU. Le-am spus ce vă zic şi dumneavostră acum: de unde să iau un astfel de document dacă tatăl meu nu a trecut prin UPU nicio secundă, cu toate că DSP a stabilit că aşa este firesc, ca toate urgenţele să fie evaluate acolo şi apoi transferate către spitalele de specialitate”, a adăugat ieşeanca.

„Noi nu avem cardiolog“

Fiica pacientei a mai reclamat autorităţilor sanitare faptul că echipa medicală de la Pneumoftiziologie nu i-a făcut pacientului nicio analiză şi niciun consult cardiologic, în ciuda antecedentelor sale medicale. „Nu i-au luat niciun mililitru de sânge pentru analize, nu i-au făcut niciun consult la inimă. Când i-am întrebat de ce nu l-a văzut un cardiolog, mi-au spus, sec, «noi nu avem cardiolog». Vă spun că medicul cardiolog curant al tatălui meu, de la institut, a plâns când i-am povestit cum s-au petrecut lucrurile. Nu-i venea să creadă cum un bolnav cardiac nu a avut şansă să ajungă în spitalul în care trebuie”, a conchis Cristina Drăghici.

Potrivit reprezentanţilor DSP, în cazul semnalat de ieşeancă a început o anchetă. „DSP a declanşat ancheta şi verifică dacă protocoalele medicale au fost respectate întocmai în cazul pacientului Alexandru Drăghici. În protocolul de transfer al pacienţilor către spitale sunt două variante de direcţionare: pe de o parte, atunci când nu există un diagnostic clar, bolnavul este transportat în UPU de la Spitalul «Sf. Spiridon» care decide, ulterior, unde se internează acesta.

Pe de altă parte, când există un diagnostic sigur, bolnavul este transportat direct către spitalul care are respectiva specialitate”, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP. La rândul lor, reprezentanţii SAJ au transmis că au declanşat o anchetă în cazul pacientului Alexandru Drăghici. „Reclamaţia doamnei a fost înregistrată şi s-a dispus începerea cercetării în cauză. Deja s-au analizat unele elemente şi s-au audiat inclusiv persoanele implicate, adică membrii echipajului care a preluat bolnavul de acasă, respectiv pe cei ai echipajului care au efectuat transferul de la Spitalul de Pneumoftiziologie la Spitalul de Boli Infecţioase. Concluziile anchetei le vom comunica la finalul cercetărilor”, a arătat dr. Simona Ivaşcu, director medical al SAJ Iaşi. Cristina Drăghici intenţionează să depună o cerere la STS pentru obţinerea unei copii a apelului la 112 pe care l-a efectuat pentru salvarea tatălui său. Ulterior, ieşeanca vrea se adreseze justiţiei pentru suspiciuni de malpraxis în îngrijirea bolnavului Alexandru Drăghici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri