Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Antrenor manager sau simplu salariat?

O întrebare al cărei răspuns depinde de calitatea managerului, cât şi a antrenorului

GALERIE
gin
  • gin
- +

Aceasta este problema care a stat la baza scandalului regretabil izbucnit la clubul Politehnica Iaşi, bineînţeles împreună cu suspiciunile asupra posibilităţilor directorului general Horia Sabo de a fi ceea ce se aştepta, de fapt, de la el: un manager-investitor.

Referitor la primul aspect, trebuie să recunoaştem „sine ira et studio“ că frustrările tehnicianului şi ale directorului sportiv reprezintă, dacă nu cauza unică, măcar picătura care a umplut un pahar plin de cucută într-un mediu care nu s-a arătat nici până acum prea sănătos pentru performanţa fotbalistică. Mai exact, un antrenor fără performanţe tehnice deosebite (hai să zicem) până acum – Flavius Stoican – şi un manager fără rezultate notabile nici în domeniul conducerii, nici măcar în cel antrenorial, pentru a avea măcar un ascendent moral în faţa rivalului său întru discuţii. Argumentul suprem al lui Tibi Selymes este apartenenţa la aşa-numita „generaţie de aur“. Un argument rizibil doar dacă ne gândim cât a muncit bietul Gică Hagi pentru a dovedi că valoarea sa se poate manifesta la cote înalte şi în afara dreptunghiului gazonat. Şi dacă nici măcar Hagi nu reprezintă „generaţia de aur“ atunci, cine?

Antrenor-manager. „Pohta pe care au pohtit-o“ mulţi tehnicieni este un concept inventat în Anglia, acolo unde cu mai bine de un secol în urmă s-a inventat şi fotbalul însuşi. Un concept aplicat pe scară largă şi în alte ţări, de multe ori „sub acoperire“. În Italia, de pildă, familia Moratti de la Inter cheamă noul antrenor la discuţii, îi stabileşte obiectivul şi îi cere lista de fotbalişti doriţi. Dacă pretenţiile sunt prea costisitoare, sunt refuzate, dar discuţiile continuă. Un pic mai complicat este în Spania, unde persistă exemplul marilor „moguli“, Real şi Barcelona. Cluburi formate ca societăţi pe acţiuni, la care, de multe ori, argumentul economic primează în faţa celui sportiv. În care se preferă jucători „en vogue“, pentru ca acţionarii să obţină profit maxim din drepturile de imagine ale vedetelor, cumpărate pe salarii exorbitante. Este şi explicaţia pentru care atât Real, cât şi Barcelona, au preferat antrenori „de casă“, care au rămas recunoscători pe viaţă pentru că, clubul „mumă“ i-au ajutat să-şi ia zborul. Del Bosque şi Zidane la Real, Guardiola şi Valverde la Barcelona, sunt ilustre exemple. Real nu a strălucit niciodată cu antrenori de clasă precum Capello şi Mourinho, fiindcă aceşti tehnicieni sunt greu de integrat în chingile unor strategii extrasportive.

La noi, ca şi în alte părţi mai sărace, strategia în domeniu este hibridă. Dar patronul-pistolar Ivan Savvidis de la PAOK nu face niciun pas în privinţa lotului fără a se consulta cu Lucescu junior. Sau îşi închipuie cineva că omnipotentul Ahmetov de la Doneţk făcea vreun pas la echipă fără acceptul „seniorului“? La noi, antrenorul-manager a fost introdus, paradoxal, de către Gigi Becali, înainte de a-şi imagina că el însuşi este un geniu într-ale fotbalului. Dovadă că a doua experienţă cu Victor Piţurcă n-a mai ţinut. Acum, antrenorii de la FCSB sunt aleşi pe criteriul obedienţei faţă de patronul atoatecunoscător. Lucru care se întâmplă, din păcate, şi prin alte părţi.

Recent, la Mediaş, basarabenii de la Fotbal Hebdo, l-au uns pe Edi Iordănescu ca antrenor-manager. Exact cum au făcut-o cu un an în urmă la Iaşi, cu Flavius Stoican. Edi şi Flavius, doi antrenori pe picior de egalitate în materie de rezultate sportive. Problema este că acum, lui Stoican i s-a tăiat macaroana şi s-a trezit din manager, simplu executant: „eu transfer, tu antrenezi“, spune Selymes şi lui Stoican, trezit din euforia de mai an, e greu să digere. Dacă i-ar fi spus asta lui Stoican vreun Iuliu Mureşan, vreun Florin Prunea, vreun Dinu Vamă, chiar şi un Gigi Becali, mai treacă-meargă. Dar Selymes, moncher?

Putem vorbi despre aceasta zile întregi, dar trebuie să încheiem cu două concluzii exprimate prin întrebări retorice: (1) ce antrenor ar fi crâcnit în faţa unui conducător consacrat în fotbalul românesc şi (2) cine ar fi îndrăznit să-l trimită la ture de stadion cu băieţii pe un Dan Petrescu, Bergodi sau Şumudică? |sta e esenţialul, care nu răspunde la întrebarea din titlu, dar cel puţin arată climatul în care se desfăşoară fotbalul din Copou în ultima perioadă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri