Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Aproape 20% dintre angajaţii IT ai României sunt la Iaşi

GALERIE
angajati IT
  • angajati IT
- +

În ultima perioadă, Iaşul a devenit unul dintre oraşele importante ale industriei hi-tech, alături de capitală, Cluj şi Timişoara, depăşind Clujul la numărul de angajaţi în IT. Dacă la nivel de ţară, Institutul Naţional de Statistică anunţa la începutul anului că există 110.000 de angajaţi în IT, iar specialiştii din Iaşi anunţă un număr de 20.000 de angajaţi, rezultă faptul că 20% dintre IT-iştii României sunt la noi în oraş. 

Ba mai mult, oraşul nostru este şi un incubator de profesionişti, prin facultăţile pe care le are, anual ieşind de pe băncile universităţilor 2.500 de specialişti în IT. Unul dintre cei care luptă pentru dezvoltarea firmelor de IT&Outsourcing la noi în judeţ este de părere că Iaşul va deveni din ce în ce mai important pe hartă economică a ţării.

„În acest mo­ment Iaşiul devine avan­tajos. În ju­mătate de oră eşti şi la mun­că şi ai lăsat şi copilul la grădiniţă. Mulţi bu­cu­reş­teni se mută în Iaşi pentru calitatea vie­ţii. Deşi salariile IT-iştilor sunt mai mici decât în Capitală, între 500 şi 4.000 de euro, şi costurile precum chiria sunt mult mai mici decât în Bucureşti. Iaşiul poate fi nu­­mit ultima redută a IT-ului şi out­sour­cin­gu­lui. Până acum toa­tă lumea s-a în­drep­tat spre Timişoara şi Cluj, iar acum nu mai au unde să se ducă în Ro­mâ­nia, decât da­că se duc în oraşele ter­ţia­re, care vin pen­tru inves­titori cu avantajul salariilor mai mici. În schimb, dacă şcolile din Iaşi pro­duc între 2.500 şi 3000 de IT-işti anual, în Bacău, spre exemplu, găseşti ma­ximum 1.000 de IT-işti în acest mo­ment şi mai poţi crea aproximativ 100 pe an”, explică pentru Ziarul Financiar Dan Zaharia, con­­sultant de imo­biliare şi proiecte de inves­tiţii pentru Iaşi în cadrul com­paniei Extind şi unul din fondatorii FabLab Iaşi. Din totalul de angajaţi, peste 50% sunt la Bucureşti, adică în jur de 51.000 de IT-işti, alţi aproximativ 15.000 la Cluj iar restul la Timişoara, Braşov, Tg. Mureş, Piteşti, etc.

Amintim cititorilor faptul că la începutul anului, Iaşul a primit titlul de ora­şul emergent al anului în cadrul Galei de la Varşovia. Tot Institutul Naţional de Statistică mai arată că în trimestrul al III-lea al anului 2017, sectorul de IT&Outsourcing a fost de 5% din PIB. Un alt aspect punctat de institut este acela că, deşi ţara noastră are nevoie anul cam de 12.000 de specialişti, pe lângă cei care lucrează deja, numărul absolvenţilor pentru acest sector nu depăşeşte 9.000 de tineri la fiecare sfârşit de an universitar. Creşterea României din domeniul IT nu a trecut neobservată, astfel că în vara anului 2016, publicaţia franceză Les Echos a numit România „Silicon Valley a Europei”. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri