Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Are cel mai grozav job: este plătit ca să "spargă" site-uri şi sisteme informatice

GALERIE
Edwin van AndelDan tomatechsift 1techsift 2techsift 3techsift 4techsift 5techsift 6techsift 7
  • Edwin van Andel
  • Dan toma
  • techsift 1
  • techsift 2
  • techsift 3
  • techsift 4
  • techsift 5
  • techsift 6
  • techsift 7
- +

Edwin van Andel, în vârstă de 47 de ani, a participat zilele acestea la o conferinţă în Iaşi dedicată tehnologiei. El a început ca hacker şi a ajuns să aibă o platformă care este dedicată găsirii de vulnerabilităţi produselor informatice.

Nume mari din domeniul tehnologiei de pe întreg mapamondul au venit ieri la Iaşi pentru conferinţa TechShift, un eveniment dedicat inovaţiei, produselor IT şi afacerilor din acest domeniu. Printre invitaţii importanţi s-a numărat şi un român care a lucrat un an de zile pentru guvernul vietnamez dar şi un „tester” de programe, baze de date, siteme, site-uri, care şi-a început cariera devenind mai întâi un hacher destul de cunoscut. Dan Toma a venit la Iaşi ca să vorbească despre experienţa lui, demonstrând faptul că până la 32 de ani, un tânăr deştept poate face foarte multe lucruri importante. Acesta este un consultant independent pe partea de managementul inovaţiei dar a început ca antreprenor, deschizând două afaceri singur. A lucrat apoi în start-up-uri, corporaţii mari precum Telekom, Bosch, Jaguar Land Rover şi Allianz, iar acum doi ani a lucrat în Vietnam. „Lucrez atât cu entităţi private cât şi cu start-up-uri şi corporaţii. În Vietnam am lucrat în perioada 2015-2016 într-un proiect ce viza colaborarea Ministerului de Externe al Finlandei cu statul vietnamez. A fost cel mai greu proiect dar şi cel mai satisfăcător. Am participat la dezvoltarea ecosistemului de inovaţie şi start-up-uri al Vietnamului. Acolo am realizat că trăim într-o bulă a noastră. Antreprenoriatul este acelaşi peste tot, însă sub altă formă. E o problemă pe care încercăm să o rezolvăm, fie că e vorba de internet în New York, de bursă în Londra ori de un restaurant cu produse noi pe o stradă în Vietnam”, povesteşte Dan Toma.

A început ca hacker

La rândul său, Edwin van Andel, în vârstă de 47 de ani, cunoscut în lume după nickname-ul de „@Yafsec”, se ocupă de o cu totul altă latură a acestei lumi a tehnologiei. A început ca hacker iar acum are propria companie. Mai exact, face teste ca să vadă cât de repede se poate sparge un sistem, iar lumea îl plăteşte pentru asta. „Când eram copil, tata mi-a cumpărat un calculator, la care jucam Prinţul din Persia. La un momendat a crăpat, iar eu am căutat informaţii ca să aflu cum să-l repar. La 18 ani am întâlnit nişte heckeri şi am vrut să vedem fiecare ce poate să facă. Şi asta fac de atunci. Am propria mea companie şi colaborez cu 200 de hacheri din întraga lume, care se conectează pe platforma mea, deci sunt freelanceri, au diferite joburi ziua iar noaptea vor să mai lucreze la ceva. Noi le oferim protecţie, pentru că ei riscă să facă puşcărie. Ne trimit dovada că au spart un sistem iar noi anunţăm compania respectivă că sistemul lor nu e sigur. Mulţi oameni care fac produse caută hacheri ca noi ca să le testeze programele”, povesteşte islandezul. Conferinţa de ieri a adunat nu mai puţin de 11 specialişti din domeniul IT, care au ţinut speech-uri pe parcursul întregii zile.

„E problema noastră!”

Marius Ursache este ieşean şi fondatorul companiei Grapefruit din Iaşi. De-a lungul anilor acesta a lucrat în jurnalism, marketing, consultanţă, publicitate, robotică, etc. Mai este cunoscut în lume pentru platforma care oferă oamenilor „o viaţă după moarte”. Acesta a povestit în timpul conferinţei  despre cum poate avea succes un start-up. „Dacă eşti pasionat şi îţi începi o afacere, atunci ai succes. Când începi să angajazi oameni îţi dai seama că nimeni nu face lucrurile la fel de bine ca tine, dar şi că nu le poţi face tu pe toate. Ceea ce face o companie să aibă succes este să ai încredere că oamenii pe care îi angajezi îşi fac bine treaba”, povesteşte acesta din propria experienţă. Antreprenorul mai adaugă faptul că în SUA, cele mai multe start-up-uri de succes sunt deschise de emigranţi, în general indieni, şi nu de tineri proveniţi din familii bogate. La rândul său, Yariv Adan, product leader la Google spune că pentru a avea o afacere inovativă trebuie să angajezi oameni inovativi, care să facă ceva din nimic. „E uşor să vii cu ideea, mai greu este să o implementezi, şi aici multe companii eşuează. Ideile geniale nu vin în birou, pe scan, printr-un brainstorming, ci vin de afară. Important este să te focusezi pe problemele utilizatorului, multe companii se concentrează însă pe problemele lor. Dacă utilizatorii nu sunt mulţumiţi de web, de faptul că merge încet, dacă utilizatorii nu ştiu limba engleză, nu ştiu cu ce cuvinte să caute ceva, e problema noastră!”, menţionează acesta. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri