Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Astăzi este ultima zi de stat în casă cu forța. De mâine, e posibil să se deschidă terasele (în anumite condiții)

GALERIE
terasa
  • terasa
- +

România a intrat joi în ultima zi de stare de urgenţă, la două luni de la instituirea ei prin decret prezidenţial, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Bucureștiul urmează astfel exemplul statelor europene, mare parte dintre ele trecând deja la relaxarea treptată a măsurilor de combatere a infecției.

Au fost două luni în care au fost suspendate drepturi constituționale și libertăți fundamentale, cum ar fi dreptul la libera circulație sau chiar dreptul la proprietate. România va trece la starea de alertă, în care mare parte dintre restricții vor rămâne însă în vigoare și, spre deosebire de alte țări, nu vor fi reluate cursurile școlare, restaurantele și barurile rămân în continuare închise, iar deplasările în afara localităților sunt și ele restricționate. Se deschid în schimb parcurile și se renunță, în mare parte, la declarația pe proprie răspundere, iar măștile sanitare devin obligatorii în spațiile închise. Restricțiile intră însă în vigoare odată cu legea privind starea de alertă adoptată de Parlament, adică cel mai devreme luni.

Guvernul are în pregătire setul de reguli care să fie impuse pentru perioada stării de alertă și caută soluții pentru a acoperi și cele trei zile în care, din cauza termenului de intrare în vigoare a legii, nu pot fi impus restricții și da amenzi. Săptămâna trecută a fost pus în deznatere publică un proiect MAI de relaxare a restrictiilor:

Până acum, din declarațiile oficiale și proiectelor puse în dezbatere publică, în starea de alertă purtarea măstii de protecție va fi obligatorie în spațiile publice închise și în transportul în comun.
Restricțiile de circulație în interiorul localităților vor fi ridicate, nemaifiind nevoie de declarația pe proprie răspundere.
Restricțiile de circulație între localități se mențin însă cu câteva excepții. Se poate pleca din localitate și pentru a participa la evenimente familiale restrânse sau drumeții. Ar trebui să fie necesară declarația pe proprie răspundere.
Accesul în biserici va fi permis în condiții stricte, iar slujbele se vor desfășura în aer liber, potrivit propunerilor oficiale.
Mall-urile și restaurantele rămân deocamdată închise.
Se deschid cabinetele stomatologice
Se redeschid saloanele de îngrijire personală
Sunt permise activitățile culturale desfășurate în spațiile special destinate, respectiv la nivelul muzeelor și a sălilor de expoziții, cu asigurarea materialelor de dezinfecție a mâinilor la intrarea în incintă, purtarea obligatorie a măștii,

Pe 4 mai, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că starea de urgenţă nu va fi prelungită. "Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă şi în acest fel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra într-o aşa numită stare de alertă, (...) care este prevăzută de legislaţia specifică ce clarifică cum se acţionează în situaţia unei epidemii şi noi clar suntem, din păcate, într-o epidemie de COVID-19", declara, la acea dată, şeful statului, potrivit Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pe teritoriul României pe 16 martie, pentru 30 de zile, ulterior ea fiind prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile.

Instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României a venit la doar câteva zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii declarase pandemie de coronavirus.

Până în prezent, pe teritoriul ţării noastre s-au înregistrat peste o mie de decese din cauza virusului SARS-CoV-2 şi peste 16.000 de persoane infectate, conform ultimei raportări prezentate de Grupul de Comunicare Strategică.

Mai sunt 14.313 persoane în carantină instituţionalizată pe teritoriul României, iar alte 18.980 sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Cele mai multe cazuri de coronavirus s-au înregistrat, potrivit ultimei raportări, în Suceava - 3.317, Bucureşti - 1.555, Neamţ - 785, Arad - 679, Botoşani - 632, Mureş - 621, Braşov - 594, Hunedoara - 589, Galaţi - 522, Cluj - 516.

Starea de urgenţă decretată în data de 16 martie a cuprins măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, economic, al sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie şi afaceri externe, precum şi măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate graduală.

Prin decretul din 14 aprilie privind prelungirea stării de urgenţă pentru încă 30 de zile au fost dispuse măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, stare civilă, economic, al fondurilor europene, sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie, afaceri externe, transporturilor şi infrastructurii, educaţie şi cercetare. În această perioadă au fost emise 12 ordonanţe militare cu măsuri privind toate aceste domenii.

Trei zile fără restricții

După ridicarea stării de urgenţă, ar urma să fie instituită starea de alertă. Parlamentul a adoptat proiectul Guvernului privind măsurile din starea de alertă, fiind făcute mai multe modificări. În baza acestei legi pot fi restricționate anumite drepturi. Acest lucru însă se poate întâmpla după intrarea în vigoare a legii, la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Actul normativ, dacă nu e contestat la CCR, ajunge vineri la promulgare. Dacă acest lucru se întâmplă și e publicat în Monitorul Oficial, intră în vigoare luni, 18 mai, ceea ce înseamnă că trei zile nu vor fi restricții din punct de vedere legal.

Legea privind starea de alertă precizează că, în cazul în care starea de alertă se instituie în cel puţin jumătate de ţară, este nevoie de încuviinţarea Parlamentului în termen de 5 zile. În forma Guvernului această prevedere nu exista, iar în forma adoptată de Senat, încuviinţarea stării de alertă era necesară doar dacă această măsură era luată la nivelul întregii ţări.

De asemenea prevede şi posibilitatea deschiderii centrelor comerciale cu suprafaţă mai mică de 15.000 mp şi a teraselor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, aceste prevederi fiind introduse de parlamentari.

Totodată, amenzile pentru nerespectarea măsurilor dispuse în timpul stării de alertă pot fi între 500 și 15.000 de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri