Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXCLUSIV: Au împrăştiat “Covid” în tot oraşul? Preot şi dascăl din Iaşi, pozitivi, umblau din casă-n casă

GALERIE
Biserica Lipoveneasca4
  • Biserica Lipoveneasca4
- +

Iaşul se află în faţa unui potenţial focar de coronavirus, cu epicentrul în oraşul Târgu Frumos, după ce preotul şi dascălul de la biserica pe rit vechi din oraş au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Săptămâna trecută, marţi, dascălul de la biserica pe rit vechi din oraş, Luchian, a fost depistat ca fiind pozitiv la infecţia cu COVID-19 şi a fost transportat de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Dar, în momentul de faţă, oamenii din oraş sunt panicaţi: sursele „Ziarului de Iaşi” spun că în ultimele zile au fost 7 confirmări cu noul coronavirus din Târgu Frumos fiindcă cei doi ar fi mers de două săptămâni prin gospodăriile oamenilor pentru a-i spovedi, a-i împărtăşi, dar şi pentru a strânge bani pentru o nouă biserică pe care vor să o ridice. Acţiunea celor doi este una în afara reglementărilor specifice actualei perioade.

Încă nu se ştie cât de mare va fi amploarea infectărilor în urma acţiunii celor două feţe bisericeşti.

Surse apropiate DSP Iaşi au confirmat pentru „Ziarul de Iaşi” că, în urma anchetei epidemiologice începute de săptămâna trecută, au fost deja descoperite patru persoane pozitive, doar contacţi direcţi ai dascălului, dar că nu a fost finalizată lista de persoane cu care a intrat acesta în contact nici până astăzi. Urmează, apoi, şi contacţii preotului.

Preotul este asimptomatic, în stare bună

Preotul Nichita Ichim este una dintre cele mai puternice voci din comunitatea lipoveană din Târgu Frumos. Acesta a confirmat pentru „Ziarul de Iaşi” că a mers săptămâna trecută în casele mai multor dintre enoriaşi, dar nu vrut să ne spună exact la câţi.

„Am prezentat toate informaţiile Direcţiei de Sănătate Publică”, a precizat Nichita Ichim. El a fost testat pozitiv cu un test rapid în cursul zilei de duminică, fiind transportat cu izoleta la Spitalul de Boli Infecţioase, unde se află internat şi în momentul de faţă.

Ieri, când a fost contactat de reporterii „Ziarului de Iaşi”, aştepta în continuare rezultatele testului Real Time PCR pentru a confirma infecţia.

„Am vorbit cu cei de la DSP şi le-am prezentat toate persoanele cu care am intrat în contact, eu nu am niciun simptom, nimic, mă simt bine, trebuie să confirme rezultatul testului rapid pe care l-au făcut aseară”, ne-a declarat preotul Nichita Ichim.

Cum biserica pe rit vechi la care slujeşte acesta nu se supune canonic şi nu este în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română, cel mai probabil, preotul şi dascălul nu au respectat recomandările stricte comunicate public de Patriarhie.

Spre exemplu, preoţii ortodocşi care sunt nevoiţi să meargă acasă la oameni, să îi împărtăşească, să îi spovedească sau să mai ţină o scurtă slujbă pentru cei care nu reuşesc să ajungă la biserică au încălţăminte de unică folosinţă, poartă mască, mănuşi, se dezinfectează înainte de a intra în casă, nu intră în contact direct cu oamenii decât în momentul în care îi împărtăşesc şi rămân doar pe hol.

„Ne protejăm în primul rând noi, pentru că mergem în multe case, dar şi pe cei bătrâni care depind de noi şi nu pot să vină la biserică. În orice caz, foarte puţini preoţi aleg să meargă în molifta postului, eu unul, spre exemplu, evit pe cât posibil. Ni s-a şi transmis să evităm asta, de la Patriarhie, după incidentul care a avut loc la Constanţa. Oricum, biserica pe rit vechi nu ţine de Biserica Ortodoxă Română, nu suntem nici în comuniune”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

De azi, DSP extinde ancheta de la Târgu Frumos

Primarul din Târgu Frumos, Ionel Vătămanu, a confirmat cazul pentru „Ziarul de Iaşi” şi a precizat că preotul a fost luat duminică noaptea şi transportat la spital. Mai mult, el a precizat că reprezentanţii DSP au confirmat că există o problemă în localitate, şi i-au cerut sprijinul.

„Am înţeles de la DSP că este confirmat şi preotul, mâine (n.r. - astăzi) vor să îi ajutăm, vin în zonă să vorbească cu toţi cu care a intrat în contact. Am înţeles că au umblat săptămâna trecută, probabil că acum în spital le-au dat datele la toţi pe unde au fost”, a declarat Ionel Vătămanu.

Sursele „Ziarului de Iaşi” spun că vorbim de zeci de persoane contacte directe ale celor doi, dacă nu chiar mai mult de 100, însă reprezentanţii DSP nu ne-au comunicat o cifră exact pe motiv că ancheta epidemiologică se află în continuare în desfăşurare.

„În legătură cu informaţia solicitată, facem precizarea că ancheta epidemiologică a fost declanşată la sfârşitul săptămânii trecute şi urmăreşte stabilirea tuturor contacţilor, izolarea la domiciliu a acestora şi testarea pentru noul coronavirus. Trebuie precizat că în momentul de faţă nu este definitivată lista tuturor celor care au venit în contact cu persoanele confirmate. Persoanele depistate pozitiv cu noul coronavirus sunt internate în spital, unde li se administrează tratamentul specific”, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi într-un răspuns remis „Ziarului de Iaşi”.

Cât priveşte legalitatea acţiunii preotului şi dascălului, aceasta, chiar dacă cei doi nu se supun Patriarhiei şi BOR, deci nici recomandărilor acesteia, este una care nu respectă ordonanţele militare în vigoare referitoarele la motivele deplasărilor în localitate, toate definite foarte clar. (Cătălin HOPULELE, Andrei DÎSCA)

SURSA FOTO: site-ul http://targufrumos-un-mozaic-etnic.blogspot.com/p/galerie-foto-obiceiurile-la-lipovenii.html, - Imaginea este din curtea Bisericii Luchian (de rit vechi) din Târgu Frumos, în timpul unei slujbe

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri