Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Averile senatorilor ieşeni au crescut și de cinci ori din ziua în care i-am votat

GALERIE
senatori, deputati
  • senatori, deputati
- +

În trei ani, indemnizaţia de parlamentar s-a mărit cu 50%, ajungând la 2.300 de euro pe lună

Senatorii ieşeni şi-au actualizat declaraţiile de avere. Cu mai puţin de şase luni înainte de încheierea mandatului de 4 ani, putem observa modul în care averile acestora au înflorit odată ce au ajuns parlamentari: activele financiare au crescut semnificativ, au achiziţionat proprietăţi imobiliare, au început să conducă maşini de lux şi, nu în ultimul rând, lefurile de la stat au crescut anual în mod constant. În perioada 2016 - 2020, Iaşul este reprezentat în Parlament de cinci senatori: Dan Lungu (USR), Victorel Lupu (PSD), Doru Pănescu (PSD), Laura Scântei (PNL) şi Vasilică Toma (PSD). Încă de la începutul mandatului, cei cinci senatori au avut un lucru în comun: toţi se aflau la primul mandat în legislativ. Însă, pe parcursul celor aproape 4 ani, vizibilitatea senatorilor a fost una extrem de redusă, iar conferinţele de presă au lipsit cu desăvârşire. Dacă activitatea din legislativ este una îndoielnică în cazul unora dintre senatori, cert este un lucru: toţi şi-au rotunjit veniturile financiare şi au reuşit să facă economii substanţiale. Nici nu le-a fost prea greu: indemnizaţia lunară de parlamentar trece lunar de 2.300 euro, sumă la care se adaugăşi alte beneficii.

În trei ani, indemnizaţia senatorilor a crescut cu 50%

Vasilică Toma, senator PSD, declara la începutul mandatului un singur bun imobil: un apartament. Ultimii patru ani au fost prielnici pentru parlamentar: în 2020 deţine, în co-proprietate, şase terenuri în Iaşi, Miroslava şi Târgu Frumos, în suprafaţă totală de aproape 5.500 mp. Patru terenuri le-a cumpărat cu un partener de afaceri, unul a fost moştenit, iar altul i-a fost donat. La categoria bunuri imobile se mai adaugă o casă în Târgu Frumos care a fost, de asemenea, moştenire. Cei 30.000 lei pe care i-a investit în campania electorală din 2016 îşi arată valoarea patru ani mai târziu: dacă, în 2017, activele financiare din conturile bancare ale senatorului erau de puţin peste 41.000 lei, în 2020 acestea au ajuns la aproape 180.000 lei. Încă de la începutul mandatului, Toma a declarat că are părţi sociale în trei firme, iar pe una dintre acestea (Global Energy Transport SRL) a împrumutat-o cu peste 26.000 lei.

Senatorul PSD are şi datorii: diferenţa faţă de începutul mandatului fiind un împrumut de 55.000 lei pe care l-a luat de la partenerul său cu care are în proprietate două terenuri. Înainte de a deveni parlamentar, Vasile Toma declara venituri din salarii pe anul 2016 de aproape 14.000 lei. În perioada 2017 - 2019, Toma a încasat din indemnizaţia de senator o sumă totală de 345.000 lei, respectiv o medie de peste 9.500 lei/lună (circa 2.000 euro). Faţă de 2017, indemnizaţia anuală i-a crescut cu 50%: de la 88.136 lei acum trei ani la 134.328 lei în 2019.

Un senator şi-a crescut economiile de cinci ori

În 2016, Victorel Lupu (senator PSD) participa la campania electorală cu 68.000 lei, bani pe care oricum statul îi decontează. Investiţia i-a fost de bun augur: în aproape patru ani şi-a crescut de cinci ori economiile din conturile bancare: de la 50.500 lei declaraţi în decembrie 2016 la 255.000 lei declaraţi în mai 2020. Lupu deţine acţiuni la cinci firme, dintre care trei au intrat în faliment. Faţă de începutul mandatului, o diferenţă notabilă este că, între timp, senatorul a cumpărat hârtii de valoare de la Ministerul Finanţelor Publice (obligaţiuni, titluri de stat etc.) a căror valoare la zi ajunge la 200.000 lei. În 2016, Lupu declara venituri din poziţia de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean în sumă de 63.205 lei şi o pensie de 30.669 lei, în total un venit anual de aproape 94.000 lei (circa 7.800 lei/lună). Odată ajuns parlamentar, Lupu a beneficiat constant atât de creşterea indemnizaţiei, cât şi a pensiei. În perioada 2017 - 2019, senatorul a încasat în total (indemnizaţie şi pensie de la stat) o sumă de 483.401 lei, respectiv peste 13.400 lei/lună (circa 3.000 euro). La capitolul bunuri imobile, declaraţia de avere din 2020 nu este diferită faţă de cea din 2017, Lupu, economist de profesie, preferând ca banii să-i ţină în conturi sau să-i investească pe piaţa financiară (SIF Moldova, titluri de stat etc.).

Scriitorul Dan Lungu are în construcţie o vilă din 2007

Declaraţiile de avere din 2020 şi 2017 ale senatorului USR Dan Lungu sunt similare, cu câteva diferenţe notabile: în 2019, scriitorul cumula venituri în valoare totală de aproape 210.000 lei, iar în 2016 aproape 120.000 lei. În ciuda indemnizaţiei consistente de la Parlament, Lungu are în continuare în construcţie o vilă la care a început lucrul („în regie proprie“) încă din anul 2007. În afara mandatului de senator, scriitorul mai obţine venituri de la Universitatea „Al.I. Cuza“ şi din drepturi de autor.Senatorul USR şi-a crescut uşor şi economiile din bănci: în 2020 a ajuns la 48.200 lei de la 26.000 lei acum patru ani.

O declaraţie de avere similară cu cea de la începutul mandatului are şi senatorul PSD Doru Pănescu la capitolul bunuri imobile: parlamentarul are aceleaşi proprietăţi ca acum patru ani, dar şi-a schimbat maşina. Anterior, deţinea o Toyota şi un Renault, acum conduce un crossover de lux (Lexus NX). Totodată, Pănescu şi-a dublat activele financiare faţă de începutul mandatului, până la concurenţa sumei de aproape 300.000 lei. La fel ca în cazul senatorului Lupu, Pănescu a achiziţionat hârtii de valoare de la Ministerul Finanţelor Publice a căror valoare la zi ajunge la 100.500 lei. Faţă de mulţi colegi de ai lui din Parlament, cele mai consistente venituri anuale ale lui Doru Pănescu nu provin de la Legislativ, ci din calitatea sa de profesor universitar la TUIAŞI. Cumulat, Pănescu a încasat anul trecut circa 265.000 lei, dar 51% din acest venit a fost de la Universitatea Tehnică. În anul anterior începerii mandatului de parlamentar, actualul senator încasa circa 94.000 lei.În campania electorală din 2016, Pănescu împrumuta PSD cu suma de 63.000 lei.

Iaşul mai are un reprezentant în Senat, Laura Scântei (PNL), dar liberala încă nu şi-a actualizat declaraţia de avere.În ultimele trei declaraţii de avere (din anii 2017, 2018, 2019) a declarat de fiecare dată venituri anuale de peste 2 milioane de lei numai din activitatea notarială.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri