Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

AVOCATUL POPORULUI: Valorificarea adeverințelor care atestă încadrarea în fostele grupele I și II de muncă

GALERIE
carti-de-munca
  • carti-de-munca
- +

“Menționez că nu mi s-a luat în calcul adeverința care atestă faptul că am lucrat în grupa a II-a de muncă, timp de 4 ani și 2 luni la momentul când mi-a fost analizat dosarul de pensionare, considerent pentru care rog să mi se explice pe ce criterii se iau în calcul aceste adeverințe, deoarece au fost colegi care au lucrat în aceleși condiiții de muncă cărora li s-a luat în calcul dovada vechimii în muncă realizată în grupa a II-a și care sunt prevederile legale.” V. R. Iași, jud. Iași

Dorim să subliniem că în conformitate cu prevederile Ordinului nr.50/1990 pentru precizarea locurilor de muncă, activităților și a categoriilor profesionale cu condiții deosebite care se încadrează în grupele I și II de muncă în vederea pensionării, dovedirea perioadelor de activitate desfășurate în locurile de muncă și activitățile ce se încadrează în grupele I și II de muncă în vederea pensionării se fac pe baza înregistrării acestora în carnetul de muncă conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de Ministerul Muncii și Ocrotirii Sociale.

Potrivit art. 158 (3¹) din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, dovada vechimii în muncă în grupa I și sau a II a de muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de muncă întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.

În situația în care perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I și/sau a II a  de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect sau incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverințe eliberate de către angajatorii sau deținătorii de arhive ( art. 158 (3²) din legea mai sus menționată).

Adeverințele prin care solicitații drepturilor de pensie dovedesc vechimea în muncă, grupa de muncă, sporurile cu caracter permanent trebuie, să îndeplinească toate condițiile de fond și de formă prevăzute de Legea nr. 263/2010  și H.G. nr. 257/2011.

Astfel, potrivit art.158 (4) din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, adeverințele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I și/sau a II a de muncă sunt valorificate, numai în situația în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterioar datei de 1 aprilile 2001.

Conform art. 158 (5) din legea mai sus menționată prin documente verificabile se întelege: actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă sau, în lipsa acestuia, actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/ activităților/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă; contractul individual de muncă; contractul colectiv de muncă; decizii interne; act administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu; extras din statele de plată din care să rezulte secția/atelierul/locul de muncă, precum și orice alte documente justificative.

În situația în care există suspiciuni cu privire la legalitatea încadrării activității în grupele I și/sau a ll-a de muncă, în temeiul  art.158 (6) angajatorii sau orice alți deținători legali de arhive sunt obligați să pună la dispoziția Casei Naționale de Pensii Publice și/sau a caselor teritoriale de pensii, după caz, la solicitarea acestora, documentele întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza cărora s-au eliberat adeverințele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I și /sau a II-a de muncă, în vederea verificării respectării legislației în domeniu.

În ceea ce privesc condițiile de fond ale încadrării în grupă de muncă este esențial ca temeiul juridic invocat de angajatori/foști angajatori să fie corect, clar şi în concordanță cu documentele de vechime, cu locul de muncă, funcția și activitatea persoanei respective, care practic au generat această încadrare. Încadrarea în grupe superioare de muncă poate fi considerată corectă și validă doar dacă are ca temei legal și respectă prevederile Ordinului nr. 50/1990, în litera şi spiritul în care acestea au fost elaborate și aprobate. Așa cum se arată încă din preambul, Ordinul nr. 50/1990 precizează locurile de muncă, activitățile şi categoriile profesionale cu condiții deosebite, care se încadrează în grupele I si II de muncă. Drept urmare, așa cum este formulat la art. 4 şi art. 6 ale actului normativ, criteriul definitoriu pentru încadrarea în grupe superioare de muncă este existența unor condiții deosebite concrete în care își desfășoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiții nefavorabile de microclimat, suprasolicitarea fizică sau nervoasă, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare, etc).

O altă condiționare pentru încadrarea în grupe superioare de muncă este stabilită la art. 7 din ordin: “încadrarea în grupele I și II muncă se face proporţional cu  timpul efectiv lucrat la locurile de muncă incluse în aceste grupe, cu condiția ca, pentru grupa I, personalul să lucreze în aceste locuri cel puțin 50%, iar pentru grupa II, cel puțin 70% din programul de lucru".

În ceea ce privește încadrarea în grupe superioare a altor categorii de personal, art. 3 din Ordinul nr.50/1990 precizează că acestea trebuie să lucreze efectiv la locurile de muncă și activitățile prevăzute în anexele nr. 1 si nr. 2.

Prin urmare, așa cum precizează și casele județene de pensii, criteriile avute în vedere la valorificarea adeverințelor de grupă de muncă nu sunt arbitrare sau particularizate de la caz la caz, ci urmăresc în mod permanent și unitar: respectarea condițiilor și formatului prevăzute de Legea nr.263/2010 şi H.G. nr. 257/2010; respectarea condițiilor și procedurii de încadrare în grupe superioare de muncă prevăzute de Ordinul nr.50/1990; concordanța între meseria/funcția deținută, activitățile desfăsurate și locurile efective de de desfășurare și cele prevăzute de anexele nr.1 și 2 ale Ordinului nr.50/1990, cu posibilitatea dovedirii acestora prin: buletine de determinare a noxelor; fișa postului, acte interne privind schimbarea locului de muncă, detaşarea, delegarea de atribuții.

De asemenea, în baza dispozițiilor legale, casele județene de pensii au dreptul să verifice dacă există documente din care să rezulte că activitatea salariatului a fost încadrată în grupa de muncă menționată în adeverință. Chiar dacă angajatorul poartă întreaga răspundere pentru valabilitatea și corectitudinea datelor înscrise în carnetul de muncă și eventualele adeverințe, casele județene de pensii sunt abilitate să analizeze elementele de fond și formă, mai ales respectarea temeiurilor legale pentru încadrarea în grupă superioară de muncă, să analizeze chiar conținutul adeverinței, prin raportare la alte înscrisuri doveditoare și să refuze valorificarea acesteia atunci când constată că aspectele menționate nu sunt dovedite, aşa încât stabilirea drepturilor de pensie să fie legală, corectă, obiectivă și responsabilă.   

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri