Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Bijuterii ale fiicei lui Napoleon, vândute cu 1,4 milioane de euro la Geneva

GALERIE
bijuterii fiica Napoleon
  • bijuterii fiica Napoleon
- +

Bijuterii ornate cu safire şi diamante, care i-au aparţinut fiicei adoptive a lui Napoleon, au fost vândute miercuri la licitaţie, la Geneva, pentru 1,4 milioane de franci elveţieni (1,4 milioane de euro), depăşind mult estimările Christie's, scrie Le Figaro.

Cele nouă bijuterii, propuse spre vânzare în loturi separate, au rămas în aceeaşi familie de când au fost oferite fiicei adoptive a lui Napoleon, Stéphanie de Beauharnais, cu ocazia căsătoriei sale la Palais des Tuileries în 1806. "A existat o cerere foarte mare din partea colecţionarilor din lumea întreagă", a declarat comisarul licitaţiei Max Fawcett jurnaliştilor, fără a dezvălui numele cumpărătorilor. 

În contextul în care Elveţia a relaxat recent măsurile de restricţie legate de Covid, aproximativ douăzeci de ofertanţi şi spectatori au fost prezenţi în sală, precum şi douăzeci de reprezentanţi ai casei britanice care au primit licitaţii prin telefon. Bijuteriile au fost puse în vânzare cu ocazia comemorării în mai a 200 de ani de la moartea lui Napoleon. 

Cele nouă piese, dintre care o diademă, un colier, o pereche de cercei, două pandantive şi broşe, precum şi un inel şi o brăţară, au fost propuse în loturi individuale. 

Experţii au estimat totalul la 430.000 de franci elveţieni. Diadema a fost adjudecată la 420.000 de franci elveţieni (mai mult de 383.000 de euro), după ce fusese estimată între 140.000 şi 250.000 de franci elveţieni.

Un total de 38 de safire originare din Ceylon au fost folosite pentru a crea acest set la începutul anilor 1800. În afară de valoarea lor istorică, aceste bijuterii de o mare fineţe au şi o valoare intrinsecă datorită albastrului natural, întrucât de obicei safirele sunt supuse unui tratament termic pentru a accentua culoarea.

Printre loturile istorice propuse de casa de licitaţii s-a aflat şi o importantă coroană ddin safire a reginei Maria a II-a a Portugaliei (mijlocul secolului XIX), amplasat în centru cu un remarcabil safir birmanez. Estimat între 170.000 şi 350.000 de franci elveţieni, preţul său s-a oprit la 1,77 milioane de franci elveţieni, costuri de vânzare incluse (1,6 milioane de euro). Printre pietrele preţioase scoase la vânzare de Christie's, un diamant alb dreptunghiular de 100,94 carate (estimat între 12-18 milioane de dolari), numit "Le Spectacle", tăiat într-un diamant brut de 207,29 de carate descoperit în 2016 în Iacutia (Siberia orientală), a fost vândut pentru aproape 10 milioane de euro.

Cititi si: Expoziţie despre Napoleon la Muzeul Unirii

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri