Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

BIROUL DE MEDIERE: "Eu tare mult aș vrea să mă simt ocrotită și iubită!"

GALERIE
Couple-arguing
  • Couple-arguing
- +

* coaching individual și facilitare în managementul conflictelor

Anda este o adolescentă de 17 ani, cu care mă întâlnesc deseori. Are o poveste tulburătoare,  a fost crescută de asistenți maternali - care au bătut-o și au umilit-o, atunci când era copil - deși erau plătiți de stat pentru a o crește cu grijă - ea a fugit, a fost adusă înapoi , în final a scăpat de ei și are o hotărâre  neclintită de a se împlini în viață, căutându-și prieteni dintre cei care gândesc ca ea.

Fiindcă am colaborat o vreme la un proiect care vizează alegerea și realizarea obiectivelor care ne definesc drumul în viață, am discutat cu Anda, în sesiunile de coaching, despre așteptările ei de la ceilalți și de la ea însăși, despre principiile în care crede și modul în care relaționează cu cei din jur. Am pornit  de la faptul că un obiectiv personal se formulează cât mai clar și că apoi ne gândim la un termen, pe care, pentru a-l respecta, îl organizăm în etape, în care rezolvăm pași mai mici. În cazul ei, obiectivul ales era legat de obținerea diplomei și angajarea într-o firmă de specialitate însă mereu răzbate la suprafață teama de abandon și își manifestă nemulțumirea față de singurul om care îi stă alături, băiatul cu care este într-o relație de aproape un an.

Chipul ei frumos se întunecă atunci când amintește despre prietenul ei și spune:

- Nu știu, parcă nu mai am încredere în el, de când am descoperit că nu mi-a spus adevărul într-o situație în care este implicată o altă fată. Nu cred că pot să trăiesc cu un om care mă minte sau îmi ascunde lucruri care mă privesc! Eu credeam că mă căsătoresc cu el și vom avea o viață frumoasă!

- Dar ce înseamnă pentru tine ”o viață frumoasă”?  Am întrebat-o cu mult interes, pentru că știu ce panică o cuprinde când se gândește la vârsta de 18 ani, când responsabilitatea va fi a ei și trebuie să-și găsească un loc de muncă potrivit și o locuință cu chirie, fie că este căsătorită sau nu.   

- Eu cred că o viață frumoasă este aceea în care îți întâlnești omul tău, care gândește ca tine, este bun, înțelegător, sincer, harnic, serios, dar să fie și comic, să râdem împreună! Când este cazul să luăm o decizie, să o luăm amândoi! Eu tare mult aș vrea să mă simt ocrotită și... iubită!  

- Oh, mi-ai descris o persoană ideală, care „ar trebui” să se dedice ție..., dar tu?! Cum te vezi ca soție?!

- Eu sunt mai nervoasă, dar sunt sinceră. Nu mă încurc eu cu minciuni. Știu să gătesc, să fac curățenie..., dar dacă sunt obosită, fac numai strictul necesar.

- Stai, Anda, o căsnicie înseamnă mai mult decât asta. O căsnicie înseamnă să vă iubiți, să vă respectați (și el are nevoie de iubire, nu numai tu) să vă susțineți  și să arătați înțelegere în multe situații cotidiene (de la o mâncare fără gust, la banii care nu ajung până la sfârșitul lunii, de la vasele rămase în chiuvetă, la pierderea locului de muncă etc.). Reciprocitatea este absolut necesară, dar funcționează doar dacă există înțelegere de ambele părți. Voi doi ați stat de vorbă despre asta?!    

- Eu i-am spus că vreau să muncesc și să am banul meu. Asta înseamnă să termin școala. În rest, acasă, o să facem amândoi treburile casnice, fiecare cât se pricepe. Dar eu vreau sinceritate, nu să aud de la alții că a făcut ceva și eu să nu știu!

Anda știe ce vrea, în termenii vârstei de 17 ani.

- Ar fi bine să aveți aceleași valori și să vă stabiliți aceleași obiective, pentru a nu vă călca pe nervi! Ca să fiți alături, să mergeți în aceeași direcție, ar trebui să vă acceptați, unul altuia, pasiunile și preocupările, felul de a fi și de a rezolva situațiile. Altfel, nemulțumirile devin tăceri și singurătate. 

Mediator Roxana Cozma,
www.mediatoriautorizatiiasi.ro 
Pagina de FB: Mediatori Autorizati Iasi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri