Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Stradă nouă: Bretea cu sens unic între şoseaua Arcu şi strada Păcurari, spre Fundaţie

GALERIE
pasaj bancila
  • pasaj bancila
- +

Maşinile care vin dinspre Arcu nu vor mai urca pe pasajul Octav Băncilă, ci vor folosi această bretea.

Municipalitatea vrea să amenajeze o cale de acces adiacentă pasajului Octav Băncilă. Noua arteră de circulaţie, de 155 metri şi cu sens unic, ar urma să facă legătura pe relaţia şos. Arcu - str. Păcurari, pe direcţia Centru. Primarul Mihai Chirica a declarat ieri că studiul de fezabilitate a fost deja finalizat, iar valoarea lucrărilor se ridică la peste 600.000 lei.

„Cei care vor veni dinspre Billa (actualul magazin Carrefour, n.r.) nu vor mai urca pe pasaj, ci vor veni pe lângă pasaj accesând direct Păcurari spre Centru“, a explicat Mihai Chirica.

Soluţia adoptată de Primărie nu rezolvă problemele majore din intersecţia str. Păcurari cu pasajul Octav Băncilă, în condiţiile în care, de la inaugurarea podului (decembrie 2015), pe str. Păcurari au loc frecvent ambuteiaje.

Iniţial, în anul 2006, oficialii Primăriei vorbeau, cu referire la pasajul Băncilă, despre un sens giratoriu suspendat, două benzi pentru fiecare sens de mers şi cu şapte intrări pe pasaj, patru din Păcurari şi trei din Dacia.

Anul următor, după finalizarea studiului de fezabilitate, s-a renunţat la rondul suspendat şi la o parte dintre căile de acces.

În prezent, pasajul are două benzi (trei benzi la rampa de ieşire pe Păcurari) şi trei intrări.

Realizarea bretelei suplimentare pentru pasajul Băncilă va face obiectul unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut de Consiliul Local (CL) în ultima şedinţă ordinară din acest an, care va avea loc mâine.

„Intersecţia cu şos. Arcu este una de viraj dreapta şi este o intersecţie de tip pană, liniară, cu lungime de 30 metri. Pe lungimea acestui tronson de 30 metri se va asigura trecerea de la banda carosabilă curentă de pe şos. Arcu la calea rutieră cu sens unic a bretelei noi. Intersecţia cu str. Păcurari a fost proiectată ca o intersecţie directă, cu arce de cerc“, se arată în proiectul de hotărâre.

Lăţimea noii străzi va fi de patru metri.

Pasajul Octav Băncilă, ce face legătura între cartierele Dacia şi Păcurari, a fost inaugurat în decembrie 2015. Contractul de finanţare a fost semnat în septembrie 2011, iar termenul iniţial de execuţie a fost septembrie 2014. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la 85 milioane lei (inclusiv TVA), în contextul în care au fost reabilitate şi nouă străzi din apropierea pasajului.

Un proiect de care au uitat şefii din Primărie, după inaugurarea obiectivului, face referire la amenajarea locurilor de parcare de sub pasaj. Pe adresa redacţiei, în ultimii doi ani, au fost mai multe sesizări de la cetăţeni din zonă care s-au declarat nemulţumiţi de faptul că municipalitatea nu amenajează parcări în condiţii civilizate, deşi au existat promisiuni din partea şefilor oraşului în acest sens.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri