Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Unul vine, altul pleacă. Alaltăieri a fost Barna pe aici, astăzi vine Orban. Zile cu alegeri interne în filialele USR şi PNL

Caniculă ucigătoare şi weekend politic fierbinte la Iaşi. Alegeri la USR și PNL. Vine Orban

GALERIE
Iasi_Orban&Barna
  • Iasi_Orban&Barna
- +

Atât la PNL cât şi la USRPLUS sunt mâine alegeri interne: la prima formaţiune pentru conducerea organizaţiei pe municipiul Iaşi, la cealaltă, pentru conducerea pe judeţ. Liberalii pot avea emoţii, având doi candidaţi - Marius Dangă şi Vasile Cotiugă, însă la colegii de coaliţie de guvernare jocurile sunt deja făcute: există un singur candidat, un apropiat al deputatului Cosette Chichirău, aceasta decizând să nu candideze. Liberalii au săptămâna viitoare alegeri şi pentru filiala judeţeană. În acest context electoral intern, Ludovic Orban ajunge astăzi la Iaşi: va avea o întâlnire cu primarii liberali.

 

Principalele partide care formează guvernul la nivel central au, în acest weekend, sesiuni de alegeri în filialele locale. În ce timp ce USRPLUS îşi va desemna noua conducere la judeţ, PNL va avea un nou birou de conducere al organizaţiei municipale. La USRPLUS rezultatul e unul aşteptat şi anunţat de „Ziarul de Iaşi” încă de acum mai bine de o lună: pentru şefia organizaţiei judeţene s-a înscris un singur candidat, în persoana subprefectului Ştefan Tănase, un apropiat al deputatului Cosette Chichirău. La liberali, şefia organizaţiei municipale este disputată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Marius Dangă şi de profesorul Vasile Cotiugă. Ambele scrutine vor avea loc duminică. În ceea ce priveşte organizaţia judeţeană a PNL Iaşi, alegerile în acest caz se vor desfăşura săptămâna viitoare, pe 3 iulie, iar ieri unul dintre parlamentarii filialei (Alexandru Muraru) şi-a anunţat candidatura. La Iaşi ajunge astăzi într-o vizită fostul premier Ludovic Orban, actual şef PNL şi preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Candidat unic pentru şefia USRPLUS

La USRPLUS Iaşi, jocurile sunt deja făcute pentru şefia filialei: subprefectul Ştefan Tănase este unicul candidat, şi are susţinerea actualului preşedinte Cosette Chichirău. Mandatul lui Tănase va fi de doi ani. Chichirău a declarat anterior că vrea să se concentreze în următorii doi ani pe un lobby la Bucureşti pentru proiectele Iaşului, în timp ce, la nivel local, şefii filialei vor fi responsabili cu întărirea structurilor de partid şi omogenizarea USR şi PLUS în contextul procesului de fuziune în care se află cele două organizaţii.

Din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, Chichirău candidează pentru a fi membru în Biroul Politic Judeţean. La alegerile pentru organizaţia municipală a USPLUS Iaşi, care au avut loc în urmă cu o săptămână, câştigător a fost tot un apropiat al actualei şefe a USRPLUS Cosette Chichirău, respectiv deputatul Filip Havârneanu.

Dangă vs Cotiugă la municipala PNL Iaşi, Muraru la judeţ

În acest weekend vor avea loc alegeri şi la PNL: Marius Dangă (vicepreşedinte CJ) şi Vasile Cotiugă (fost consilier judeţean) sunt candidaţii pentru şefia organizaţiei municipale a liberalilor. „Vreau să redăm organizaţiei strălucirea”, a spus Dangă la depunerea candidaturii. „Vreau să facem din PNL primul partid din vechea capitală a Moldovei”, a spus, la rândul lui, Vasile Cotiugă. După alegerile din weekend, liberalii îşi vor alege pe 3 iulie şi conducerea judeţeană a partidului. Actual şef interimar al filialei, deputatul Alexandru Muraru şi-a anunţat ieri intenţia de a candida pentru un mandat „plin”. „Avem o misiune foarte clară: punerea în practică a programului de guvernare judeţean, municipal, orăşenesc şi rural. În aceeaşi măsură, reconstruirea încrederii, integritatea în funcţii publice, îmbunătăţirea mecanismelor de democratizare a deciziilor, creşterea gradului de profesionalizare pentru poziţiile de răspundere politice şi administrative sunt priorităţi ale mandatului meu”, a declarat Muraru. Liberalul a adăugat că un alt obiectiv asumat este cel de profesionalizare a partidului, prin organizarea şcolilor politice şi cursuri de formare pentru aleşii PNL, forumuri pe domenii administrative, dezbateri, campanii civice şi de comunicare, dialog permanent cu aleşii locali şi cu comunităţile.

Ludovic Orban vine astăzi la Iaşi

Ziua de astăzi va bifa o premieră în ultimele luni la Iaşi: liderul PNL Ludovic Orban se va afla într-o scurtă vizită. În context, amintim că după izbucnirea dosarelor de corupţie în care sunt implicaţi foştii şefi ai filialei ieşene (şeful CJ Costel Alexe şi primarul Mihai Chirica), liderii liberali au evitat să ajungă în Capitala Moldovei. Anterior, Orban a mers în judeţe limitrofe Iaşului, ultima vizită la Botoşani, la fel a făcut şi premierul Florin Cîţu: ieri, acesta din urmă a fost, de exemplu, în judeţul Neamţ. În vizita sa la Iaşi, Orban va participa la manifestările oficiale dedicate Zilei Drapelului Naţional (liberalul este şi şef al Camerei Deputaţilor) şi va avea o întâlnire cu primarii liberali: preşedintele PNL va căuta să-şi confirme votul obţinut în luna martie 2021, în sensul unui sprijin acordat de filiala ieşeană pentru un nou mandat în fruntea liberalilor la alegerile din toamnă, funcţie pentru care candidează şi Florin Cîţu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri