Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Carnea de miel se vinde în Iaşi cu preţuri care pleacă de la 23 de lei

GALERIE
carne de miel
  • carne de miel
- +

“Vânzarea merge foarte bine, am tăiat astăzi circa 15 miei (ieri – n.r.), dar săptămâna trecută, joi şi vineri de pildă, am tăiat cam 50-60 pe zi”, susţine un fermier din Miroslava.

În Săptămâna Mare, la marile magazine din oraş, ieşenii pot cumpăra carcasa de miel cu preţuri începând de la 22,99 lei kilogramul, fiind nevoiţi să scoată din buzunare şi până la 30,99 lei pentru un sfert posterior de miel. În schimb, crescătorii de ovine de la sate cer între 20-25 lei pentru orice parte a mielului, unii dintre ei asigurând şi transportul la domiciliul clienţilor. Preţurile cu care se comercializează carnea de miel anul acesta sunt similare cu cele de anul trecut. Preţul cărnii de miel în magazinele Kaufland porneşte de la 27,99 lei pe kilogram pentru un sfert anterior de miel, şi 30,99 lei pentru un kilogram de sfert posterior, în timp ce la Carrefour un kilogram de carne de miel se vinde cu 22,99 lei. Dacă vor specialităţi din carne de miel, ieşenii pot găsi la Lidl drob proaspăt la preţul de 14,99 lei, iar organele de miel cu 2,99 lei. Pe de altă parte, un miel viu de 8-10 kilograme, cumpărat direct de la crescători, ajunge la 200-250 lei.  

Familia Găman din comuna Erbiceni, de exemplu, adăposteşte la stâna din satul Totoeşti circa 400 de oi, sacrificând zilnic 15 miei. “În anii trecuţi noi îi duceam de obicei în piaţa Alexandru, dar acum, de când cu pandemia, ne-am amenajat un spaţiu de sacrificare la stână. Avem toate autorizaţiile necesare, eu am de la medicul de familie paşaport medical, iar animalele de la medicul veterinar (…) documente care arată că suntem clinic sănătoşi. Comenzile se fac prin telefon, omul spune câte kilograme doreşte să aibă, iar noi îl pregătim şi îl ducem chiar şi la domiciliu. Kilogramul este 20 de lei. Anul acesta, din cauza pandemiei, este permis cumpărătorilor să vină la stână, iar noi avem voie să livrăm la domiciliul clienţilor”, ne-a explicat fermierul Florin Găman. Un alt proprietar de ovine din judeţul Iaşi, Constantin Liliac, arată că taie zilnic şi până la 15 miei, precizând că a avut şi zile mai bune săptămâna trecută, când sacrifica şi câte 50-60 de capete. “Stâna noastră este în comuna Miroslava. Oamenii pot veni direct la stână, în satul Uricani, îşi aleg mielul, noi îl tăiem pe loc şi îl pregătim. (… ) Desigur că avem toate autorizaţiile de la Direcţia Sanitară Veterinară. Vânzarea merge foarte bine, am tăiat astăzi circa 15 miei (ieri – n.r.), dar săptămâna trecută, joi şi vineri  de pildă, am tăiat cam 50-60 pe zi. Kilogramul de miel este 25 lei. Nu îi tăiem pe toţi, nu are rost să rămânem cu ei.

Bătrânilor le livrăm mielul la domiciliu. Pentru o familie de două persoane, un miel de 8-10 kilograme ar fi suficient, ajungând la circa 250 lei”, a spus el jurnaliştilor ‘Ziarului de Iaşi”. Stâna lui Constantin Liliac adăposteşte 500 de oi. Fermierul Mihai Scripcaru, din comuna Erbiceni, satul Totoeşti, spune că în anii trecuţi aveau comenzi mai multe, însă pandemia parcă “a mai domolit” clienţii. “Îi duceam în piaţă, mai veneau clienţii acasă. Dar acum probabil lumea este şi speriată de amenzile mari şi le este teamă să se deplaseze până la stână. Momentan tăiem cam 5-7 miei pe zi, kilogramul este 20 lei, sperăm că vor fi vânzări mai bune până la sfârşitul săptămânii. (…) Noi vindem şi produse lactate, păsări, mergem în piaţa Alexandru de două ori pe săptămână, joia şi duminica. Cât producem, dăm totul. Avem 350 de oi, dar miei de tăiat doar 100 - 120”, a menţionat crescătorul de oi Mihai Scripcaru. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri